directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 28 d'abril de 2024 00:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Nova York acollirà una exposició d'Agustí Centelles el pròxim mes de setembre

La ciutat de Barcelona ret homenatge al fotoperiodista amb un acte al Saló de Cent de l'Ajuntament

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El pròxim mes de setembre la Universitat de Nova York acollirà una exposició sobre l'obra d'Agustí Centelles. Així ho ha anunciat Sergi Centelles, fill del fotògraf, durant l'acte d'homenatge que la ciutat de Barcelona ha retut al fotoperiodista català més internacional. Per la seva banda, Octavi Centelles, també fill, ha agraït a l'Ajuntament de Barcelona, que hagi 'sabut homenatjar la figura humana, professional i patriòtica del millor fotoperiodista català del segle passat'. Finalment, el delegat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona Jordi Martí ha assegurat que aquest acte reafirma el 'compromís' del govern municipal a la difusió del llegat del fotògraf i al reconeixement a la seva figura.


agustí centelles
Comparteix
   


Etiquetes
Les fotografies del fotoperiodista català més universal, Agustí Centelles, es podran veure el pròxim setembre en una exposició organitzada pel Centre Documental de la Memòria Històrica a la Universitat de Nova York. Així ho ha anunciat el fill del fotògraf, Sergi Centelles, qui ha reconegut que 'hi havia una certa malfiança, però finalment s'ha complert' el propòsit de portar l'obra de Centelles a la gran ciutat.

Per la seva banda, Octavi Centelles ha assegurat que en aquest acte homenatge és on la família 'fa patent l'agraïment' que sent envers l'Ajuntament de Barcelona, que 'ha sabut homenatjar la figura humana, professional i patriòtica del millor fotoperiodista català del segle passat'. Octavi Centelles també ha agraït que la futura Biblioteca de Fotografia porti el nom del seu pare.

Així mateix, el fill del fotoperiodista ha afirmat que si l'Ajuntament hagués estat 'el negociador del final de contracte' de l'arxiu Centelles 'avui el millor fotoperiodista d'aquesta ciutat continuaria sent recordat vestint la camiseta dels nostres colors, no caldria justificar-se buscant representants responsables de la seva marxa'. 'Nosaltres només estem, estàvem i estarem interessants en engrandir el nom d'Agustí Centelles i Ossó i la seva ciutat arreu del món', ha dit Octavi Centelles.

Per la seva banda, el delegat de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha assegurat que aquest homenatge 'vol ser l'expressió de la voluntat explícita d'aquesta ciutat i del govern municipal per mantenir i enfortir la vinculació de l'obra d'Agustí Centelles amb aquesta ciutat'. 'És indispensable que les institucions públiques es comprometin a conservar, difondre, mantenir viu i continuar revisitant l'obra dels seus principals creadors', ha dit Martí.

Un acte de record
L'historiador i crític d'art Daniel Giralt-Miracle, encarregat de conduir l'acte, ha qualificat la figura de Centelles com la del 'gran pioner del fotoperiodisme al nostre país'. El catedràtic d'Història Contemporània de la UB, Antoni Segura, ha estat l'encarregat de repassar la vida del fotògraf', de qui n'ha dit que va ser 'un dels principals renovadors del fotoperiodisme català dels anys 30'.

El professor de la UPF i comissari de l'exposició 'Les vides d'un fotògraf 1909-1985, Miquel Berga, ha explicat que del contacte amb l'obra del fotògraf n'ha extret algunes certeses. Agustí Centelles 'va ser el gran esglaó perdut del fotoperiodisme català que van poder recuperar pels pèls els fotoperiodistes de la transició', ha dit Berga, qui ha afegit que les fotografies de la República i la Guerra Civil, les del Camp de Concentració de Bram i l'epopeia per salvar el seu l'arxiu 'constitueixen un tot que és patrimoni cultural essencial de la nostra història'.

Berga ha assegurat que Centelles 'era un home tocat per un elegant sentit de la discreció, un subtil sentit de l'humor i un profund sentit de la dignitat personal'. El professor ha conclòs que el fotoperiodista va estar compromès amb tres causes 'que no va descartar mai': la causa de la modernitat en la seva professió, la causa d'una pàtria derrotada però no vençuda i la causa universal de la dignitat humana. 'Avui, entre aquestes nobles parets s'està fent un acte de justícia poètica', ha sentenciat Berga.

Al seu torn, el fotògraf i professor Paco Elvira ha glossat la funció crítica del fotoperiodisme a partir de la figura de Centelles en relació amb la de Robert Capa, amb qui tantes vegades ha esta comparat. Finalment, durant l'acte s'ha pogut escoltar per primera vegada el poema simfònic 'Centelles' del compositor Eduardo Tarilonte i s'ha pogut veure un audiovisual amb l'obra del fotoperiodista.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
14 d'abril de 2011, 13.57 h

No crec que en Centelles mereixi que en parlem, ni que li facin res a NY. jo no penso anar mai més a cap expo seva. A Catalunya no li hauriem de fer cap cas. Que li muntin expos els espanyols!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.