directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 21 de setembre de 2024 07:07 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Per Junqueras, la lliga espanyola queda 'petita' i aposta per una competició setmanal a nivell europeu

Segueix la final al seu Poble després d'un miting

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El candidat d'ERC a les eleccions europees, Oriol Junqueras, ha centrat l'acte celebrat a Vilafranca del Penedès al voltant de l'esport protagonista d'aquest dimecres, el futbol, i dels seus lligams amb la cultura, la societat i també la política. En clau estatal, Junqueras ha considerat que 'el marc espanyol' queda 'petit' i que seria 'molt més atractiva' una lliga organitzada 'en el conjunt de la UE', de manera que equips com el Barça, l'Espanyol, el València o el Vila-real s'enfrontessin cada cap de setmana amb equips d'arreu d'Europa. Un cop acabat l'acte, el Junqueras ha seguit la final de la Lliga de Campions, que enfronta Barça i Manchester, des de Vilafranca, acompanyat per militants.
oriol junqueras barça erc
Comparteix
   

Junqueras, llicenciat en Història Moderna i Contemporània i doctor en Història del Pensament Econòmic, ha fet un repàs per la trajectòria del Futbol Club Barcelona, a través de detalls com els colors de la samarreta, i ha conclòs que el Barça, al llarg de la seva història ha anat 'esdevenint un equip sinònim de Catalunya' i dels 'països catalans', fins al punt d'aglutinar, en un sol equip, seguidors de diferents segments de la societat o ideologia política. Així, el Barça ha esdevingut, segons Junqueras, un equip 'interclassista' que 'marca la diferència amb altres clubs europeus, que sí s'identifiquen amb un determinat segment de la societat, o amb una determinada opció religiosa.

Blanc i blau, els colors dels Borbons

Un exemple de la relació entre el futbol i la societat o la política es troba, segons Junqueras, en els colors. Així, el vermell de les samarretes de determinats equips anglesos, com el Liverpool o el Manchester, estava en un inici associat a les classes populars d'aquestes ciutats, mentre que el color blau, per als equips de futbol anglesos, s'identificava tradicionalment amb les classes privilegiades.

Pel que fa als clubs d'àmbit espanyol, els equips que llueixen els colors blanc o blau tenen una relació històrica amb la reialesa, ja que tradicionalment aquests dos colors estaven associats amb la dinastia borbònica espanyola. És a dir, que equips com la Reial Societat, el RCD Espanyol o el Reial Madrid, es van posar sota l'empara de la casa reial espanyola.

El Barça, en canvi, llueix a la samarreta els colors d'un cantó suís, d'on era originari el seu fundador, Joan Gamper. Un equip en els seus inicis molt associat a grups de religió protestant, que segons ha explicat Junqueras se sentien exclosos de la societat catòlica catalana de l'època i que s'agrupaven entre ells per jugar a futbol. Aquest inici gens vinculat a Catalunya, va anar canviant amb el pas del temps fins a esdevenir un equip 'sinònim' de Catalunya i 'símbol nacional' català.

El punt d'inflexió va donar-se durant la dictadura de Primo de Rivera, quan en un partit que va enfrontar el Barça amb un equip de la flota naval britànica, el públic blaugrana va xiular l'himne espanyol i va aplaudir el britànic. Davant aquesta 'ofensa a l'orgull nacional', el dictador va fer tancar el camp del Barça i només va permetre'n la seva reobertura un cop dotze capellans el van haver exorcistat 'dels mals esperits separatistes'.

Així, el Barça es va convertir en un símbol de resistència a la dictadura que posteriorment el franquisme només va fer que 'retroalimentar'. Una història, la del F.C. Barcelona que 's'explica profundament lligada a la història' de Catalunya.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Raimon Soler fletxa Vilafranca del Penedès
28 de maig de 2009, 17.11 h

Ep! L'Oriol va seguir el partit a Vilafranca del Penedès, on havia fet el míting, i no al seu poble (Sant Vicenç dels Horts)! A més, entre la gent que érem al Teatre Cal Bolet hi havia militants i no militants. Una mica més de precisió. Salut i bona feina!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
La dreta madrilenya en contra de la violència de gènere

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.