ERC inicia un procés de debat per adaptar el discurs de l'esquerra sobiranista al segle XXI
Els exconsellers Josep Huguet i Joan Manuel Tresserras coordinen el projecte
'L'esquerra sobiranista necessita canviar les consignes pel projecte'. Amb aquesta sentència explicava Joan Manuel Tresserras l'objectiu que guia la Conferència d'Esquerres per a la República Catalana que han presentat aquest dijous el propi Tresserras, Josep Huguet i Marta Selva. Es tracta d'un projecte organitzat per la Fundació Josep Irla d'ERC que durant un any muntarà una sèrie de debats que tenen la intenció de replantejar l'ideari de l'esquerra sobiranista enfrontant-la als reptes del segle XXI. El debat s'estructurarà al voltant de quatre eixos bàsics: el model econòmic, el model social, els drets personals i la qüestió nacional. En el projecte participaran 200 intel·lectuals i professionals.
Dotar de contingut el model d'un futur estat català. Aquesta vindria a ser la intenció de la Conferència d'Esquerres per la República Catalana que durant un any engegarà una sèrie de jornades de debat on es pretén regenerar i actualitzar el discurs de l'esquerra sobiranista en el context de crisi de l'estat de benestar i reivindicació nacional amb què Catalunya ha entrat en el segle XXI.La intenció es elaborar una reflexió que pugui desenvolupar-se al marge dels condicionaments que marquen els processos electorals i les dinàmiques de partit per tal d'aprofundir els fonaments teòrics i la cultura política de l'esquerra nacional.
En aquest sentit, Huguet ha explicat que se situa al marge de les conjuntures internes d'ERC. 'Seria un error que fos pólvora electoral. El que discutim és a 10-15 anys vista', ha manifestat l'exconseller.
Com ha explicat l'exconseller de Cultura Joan Manuel Tresserras, si es vol crear una majoria social i atraure les noves generacions, sobretot immigrades, el projecte sobiranista cal dotar-lo de contingut i anar més enllà de les consignes.
Per fer-ho s'han establert quatre eixos de debat. El primer fa referència al model econòmic partint de la conjuntura de crisi i del fet que Europa ja no tornarà a tenir amb els EE.UU. el lideratge mundial. El segon fa referència als models socials i en ell es reflexionarà sobre la crisi de l'estat de benestar i quina ha de ser la resposta de l'esquerra.
El tercer apartat versarà sobre els drets personals en relació a la democràcia, l'avenç de la ciència o la seguretat. Finalment s'abordarà la qüestió nacional i com assolir una possible República catalana.
Als debats estan convocades persones progressistes que 'creuen que la societat podria estar millor organitzada', i gent que considera liquidada la via autonòmica 'perquè l'estat espanyol no té la mínima voluntat de reconèixer la nació catalana'.
El projecte s'estendrà durant un any i també tindrà la seva vehiculació a través de les tecnologies 2.0. Al final del procés, la Fundació Josep Irla editarà una publicació en què es recolliran les conclusions.