directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 de juliol de 2024 03:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Nadal revela que CiU i PSC han encarregat a dos interlocutors que explorin un acord sobre la llei electoral

El dirigent socialista entén que els membres del Govern 'no dormin' per les retallades però carrega per com les apliquen

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El cap de l'oposició, Joaquim Nadal, ha revelat aquest dijous que el PSC i CiU han designat dos interlocutors per començar a explorar un acord sobre la llei electoral. En una entrevista a TV3, Nadal no ha desvetllat quins són aquests dos negociadors i ha dit que el president de la Generalitat, Artur Mas, i ell mateix estan d'acord amb què explorin si poden acordar 'uns principis bàsics' abans d'obrir el debat a tots els grups. D'altra banda, Nadal ha carregat contra el Govern per les retallades i li ha reclamat que negociï una 'priorització' amb l'oposició. Ha dit entendre que els membres del Govern 'a vegades no dormin', però creu que és perquè 's'han tirat pedres sobre la teulada'.

Comparteix
   


Etiquetes
Nadal ha avisat que, sobre la llei electoral, no n'hi haurà 'si preval el càlcul', i per això ell mateix i Artur Mas han decidit que dues persones, una de cada grup parlamentari, 'es posi a parlar del tema i explorin entre ells quines possibilitats i perspectives hi veuen'. Nadal ha remarcat que posteriorment caldrà 'obrir-ho a tothom' i constituir una comissió parlamentària, però que primer cal veure si els dos grans partits 'estem en disposició d'acordar uns principis bàsics'.

El cap de l'oposició no ha desvetllat quins són els noms dels negociadors i ha afegit que, en cas que no hi hagi acord, 'hi renunciarem i direm a tothom que ens vam comprometre a parlar-ne i no ens n'hem sortit'. Cal recordar que la llei electoral és un dels punts inclosos en l'acord d'investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat signat per CiU i PSC.

D'altra banda, Nadal ha carregat contra el Govern per haver promogut 'retallades lineals i indiscriminades' i, tot i que s'ha mostrat d'acord en que la situació econòmica és 'dura i difícil', creu que el Govern 'ha començat al revés de com hauria d'haver començat'. Així, ha insistit en reclamar a l'executiu que presenti un projecte de pressupostos al Parlament i que 'negociï amb l'oposició una priorització de les retallades'.

Nadal s'ha mostrat convençut que als membres del Govern 'no els ha agradat gens' haver de retallar i que 'no ho estan passant bé i a vegades no dormen'. Però ha afegit que 'ells mateixos s'han tirat perdres sobre la teulada i s'han generat més insomni del que pertocava' per haver començat 'dient que tot està tant malament i que la caixa està buida'.

El cap de l'oposició ho ha dit després d'explicar que ha mantingut una reunió aquest mateix dijous amb el president de la Generalitat, que ha emmarcat en contactes que mantenen amb 'certa freqüència'. Nadal ha admès que tant govern com oposició es mouen sovint 'per les presses' i el tacticimse, i que 'no som capaços de transmetre tranquil·litat a la ciutadania'.

El cap de l'oposició ha retret al president de la Generalitat que aquesta setmana hagi afirmat que sense l'ajust Catalunya es podria situar en una situació 'com Grècia' i afirmar que cap aquí portava el tripartit. 'Mas va dir una cosa que no hauria d'haver dir, esmentar Grècia, nosaltrs no portàvem ningú cap a Grècia', ha afirmat.

Es desmarcaran del PSOE si el Govern 'escura' la negociació amb l'Estat espanyol
Sobre el fons de competitivitat, Nadal ha insistit en demanar al Govern que pressuposti els 1.450 MEUR i li ha demanat que 'escuri totes les possibilitats' de negociació 'de govern a govern' amb Madrid. 'En cas que no se'n surti amb la negocaciació, si el Govern i CiU ens demanés ajuda i la nostra col·laboració', ha afegit, 'fins i tot en el supòsit d'una votació al Congrés et donarem suport'.

Pel que fa als pressupostos de la Generalitat, Nadal ha reiterat que el PSC descarta donar-hi suport si el Govern manté la seva decisió d'eliminar l'impost de successions. 'Les nostres condicions ja estan sobre la taula i si no hi ha les condicions parlem d'altres coses, no ens entretinguem en una quimera immediata', ha dit, tot recordant que 'altres partits s'han ofert', en una referència indirecta al PPC.

I sobre el pacte fiscal, Nadal ha dit que no hi poden donar suport perquè 'encara no sabem de què parla' i s'ha mostrat obert a parlar de revisar el model de finançament dins d'aquesta legislatura perquè, ha recordat, aquesta revisió de l'actual sistema toca aquest 2013.

Independència, debat 'mal enfocat'
Pel que fa al debat sobre la Llei de declaració d'independència d'aquesta setmana al Parlament, que no va prosperar, Nadal creu que va estar 'mal enfocat'. El dirigent socialista ha dit que ell vol que Catalunya tingui un major autogovern però, coincidint amb l'aniversari de la República Catalana, ha advertit que no vol per Catalunya 'proclamacions d'estats o repúbliques que durin quatre dies'.

Finalment, en l'àmbit intern del PSC, Nadal ha insistit que no vol 'manar' al partit, sinó 'en l'àmbit que li pertoca', és a dir, al grup parlamentari. A més, ha recordat que, en el congrés, estarà en discussió 'tota' l'executiva actual.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Els sabaters que facin sabates i els turistes que ajudin a millorar la vida de tots

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.