directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 02:58 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

L'oferta de llibres electrònics en català supera els 2.000 títols

La venda de lectors digitals s'ha multiplicat per cinc en un any

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Fa només un any, hi havia uns 50.000 'e-readers' a l'Estat espanyol, una xifra que en un any s'ha multiplicat per cinc i ara ja en són 250.000, segons Leqtor.com. Per altra banda, han augmentat de manera destacada els títols disponibles en format digital, i el catàleg digital en català ja compta amb prop de 2.000 títols, una fita fruit de l'aposta clara de Grup 62, que ja té bona part del seu catàleg digitalitzat, i d'editorials com Angle, Bromera, Cossetània i Ara Llibres, entre d'altres.
e-book llibre lector
Comparteix
   


Etiquetes
En una entrevista a l'ACN, el director de la plataforma de distribució i botiga de llibres digitals Edi.cat, Enric Faura, s'ha referit a la xifra de 2.000 llibres digitals en català com a "important, però petita en comparació a l'oferta general del llibre en català". Faura ha assegurat que aquest número és fruit de "l'aposta clara" del Grup 62 i d'editorials com Angle, Bromera, Cossetània i Ara Llibres, entre d'altres.

La botiga Leqtor.com (té el 20% de les vendes, enfront del 35% de la Casa del Libro i el 25% d'FNAC), actualment disposa d'un catàleg de 3.900 llibres, dels quals 900 són en català. El director general de Leqtor.com, Josep M. Terre, ha afirmat que "dissortadament, la venda de llibres en castellà encara és superior a la de català, i l'oferta també".

Més aparells, més continguts

Un any enrere, les xifres de vendes d'aparells de lectura se situaven sobre els 50.000, segons dades aproximades. Actualment la xifra puja fins els 250.000 aparells, segons Leqtor, després d'una campanya nadalenca durant la qual es podrien haver venut uns 80.000 dispositius (incloent-hi els tablets). "Són xifres modestes en comparació, per exemple, als 20-25 milions dels EUA", ha dit Faura.

Pel que fa a les vendes de llibres digitals, durant les dates nadalenques hi ha haver un repunt d'entre el 30 i el 40% (uns 15.000-20.000), el 25% del total de vendes de l'any passat (uns 60.000). És a dir, l'augment de vendes de continguts pot anar directament relacionat amb l'augment de vendes d'aparells, malgrat pot ser que una part d'aquests aparells no estiguin actius. En paraules del responsable de Leqtor.com, la previsió de venda de llibres digitals per aquest 2011 és de 110.000-120.000 unitats.

"Sembla que la venda de suports es concentrarà molt a Nadal, la de llibres no tant", ha dit Terre. Tot i que el mes de gener ha estat un mes bo en vendes perquè durant el Nadal s'havien posat molts lectors en circulació, encara no hi ha una temporalitat dins l'any. "No hi ha salts que multipliquin per tres les vendes d'un mes a altre, però sí que hi ha pujades d'esglaó constants i consolidades, i no hi ha davallades", ha dit Terre.

Malgrat tot, Faura i Terre han coincidit a apuntar que el volum de negoci del llibre digital encara se situa entorn de l'1% del volum total del sector. Les xifres són "baixes", en paraules del director d'Edi.cat. Segons Terre, durant aquest 2011 es mantindrà aquest 1% i preveu un salt fins al 3% en els pròxims anys. "Tot dependrà de l'evolució del contingut", ha afegit Terre.

Llegir per menys diners

Segons Enric Faura, han baixat els preus dels suports de tinta electrònica i no tant els dels altres suports, però no han baixat els preus dels continguts. Faura atribueix el fet "a la fiscalitat". Durant uns mesos de l'any passat, l'IVA del llibre digital va ser del 4%, tal i com ho és el del llibre en paper, però un canvi en la posició del govern espanyol arran de la política europea el va augmentar fins al 18%. "Això ha impedit una baixada del preu del llibre i és un contrasentit perquè al final un mateix contingut hauria de tenir el mateix preu", ha dit Faura.

Terre ha apuntat que en el cas del catàleg de Leqtor.com el preu de la versió digital d'una novetat de ficció que surti simultàniament en paper i digital, ha d'estar "per sota dels 10 euros, 9,99 és un bon preu". El responsable de la botiga ha advertit que el preu del llibre digital ha de ser més o menys un 50% més barat que el del paper. "És el preu que el comprador de llibre digital troba lògic", ha afegit.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Jeremies fletxa Cardedeu
17 d'abril de 2011, 20.47 h

En comptes de subvencionar editorials catalanes, crec que la conselleria de cultura hauria d'afavorir la disponibilitat d'obres catalanes en format elctrònic i gratuït. És acollonant la quantitat d'obres de la literatura anglesa que es poden descarregar gratis per després llegir-les amb una placa de lectura, al costat de la minsa oferta d'obres en català que hi ha a http://www.gutenberg.org/wiki/Main_Page


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.