directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 14:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Govern demana 'ajuda' als 25 diputats del PSC a Madrid perquè Zapatero pagui el fons de competitivitat

Homs recull el guant llançat per Joaquim Nadal Homs i insta el PSC a signar la iniciativa d'ERC

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha fet una 'petició formal' d'ajuda als 25 diputats que el PSC té al congrés espanyol -Carme Chacón inclosa- per fer un 'front comú' català de cara al Consell de Política Fiscal i Financera que es preveu celebrar a finals del mes d'abril. Homs els ha instat a signar la iniciativa presentada per ERC, i subscrita per CiU i ICV-EUiA, que reclama el fons de competitivitat perquè el Govern pugui anar a la reunió amb aquest document signat per tots els grups polítics, ja que no hi haurà temps de votar-ho abans. L'objectiu és fer 'pressió política' i, segons Homs, si el PSC la signa la situació es 'desbloquejarà' i serà 'històric'. El cap de l'oposició i líder del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, va reclamar al Govern fa uns dies que negociés fins al final amb el govern espanyol i que, si no obtenia resultats, demanessin ajuda als socialistes catalans perquè estarien al costat del Govern.
Aquest dimarts, després de la reunió del Consell Executiu, Homs ha garantit que el Govern està negociant i que en aquests moments no està aconseguint avenços, i per això ha fet una 'petició formal' d'ajuda al PSC, tot recordant-los que l'havien ofert 'fins a les últimes conseqüències'.

'Senyors del PSC, els demanem ajut', ha afirmat Homs, 'amb tota la humilitat necessària i tota la molèstia'. L'ajut que demana el Govern té com a objectiu formalitzar un 'front comú' català signant conjuntament una iniciativa presentada per ERC al Congrés dels Diputats per poder-la exhibir al Consell de Política Fiscal i Financera amb l'objectiu de fer 'pressió política' al govern espanyol. L'executiu creu que 'és més que probable' que aquesta reunió se celebri el proper 27 d'abril.

Homs ha assegurat que el Govern veuria 'amb molt bons ulls i de gran ajut a la negociació' que tots els diputats catalans al Congrés dels Diputats signessin aquesta iniciativa dels republicans, subscrita per CiU i ICV-EUiA, ja que no hi haurà temps de votar-la abans del Consell de Política Fiscal i Financera però tindria un 'gran impacte' que l'executiu català hi pogués anar amb el 'suport explícit de tots els diputats catalans al Congrés' al darrere. Per Homs, aquest pronunciament conjunt seria de molta utilitat pel Govern de cara a la negociació amb l'Estat.

D'aquesta manera, el portaveu del Govern ha assegurat que 'accepten plenament' l'oferiment fet per part del PSC i, de fet, ha pronosticat que, si els diputats del PSC signen aquesta iniciativa, la situació actual es desbloquejaria. 'Si els 25 diputats del PSC signen, això es desbloqueja, seria històric, i si voten ja no li explico, seria més que històric', ha dit, ja que això suposaria que es desmarcarien del PSOE en una votació al Congrés dels Diputats. De fet, ha remarcat que, tenint 25 diputats, 'com negarem aquesta oferta d'ajut'.

Homs ha afegit que seria 'incomprensible' que, un cop signada, després no es votés al Congrés dels Diputats. 'En les properes setmanes segur que hi haurà una ocasió de votar, doncs que votin', ha dit. Homs creu que cal fer 'pressió política' i que aquesta no només ha d'arribar des del Govern, que 'ja s'ha vist que no és suficient', i no només 'per la via de declaracions públiques de dirigents polítics catalans', i creu que tot plegat s'ha de manifestar 'on es pot condicionar més al govern espanyol, que és al Congrés'. Si tothom signés la iniciativa, Homs creu que seria 'com la nit i el dia'.

Tot i la confrontació amb el govern espanyol pel fons de competitivitat, Homs manté que el Govern 'no dóna encara res per descartat de manera definitiva' i que 'mentre hi ha vida hi ha esperança'. A més, confia que després de les eleccions municipals 'canviïn una mica les coses'. Per això, s'ha negat a plantejar en aquest moment un pla B.

Descarta fer pinya amb Aguirre
Després que la Comunitat de Madrid s'hagi sumat a la demanda del fons de competitivitat, Homs ha descartat fer pinya amb el govern d'Esperanza Aguirre, ja que les realitats polítiques dels dos territoris 's'assemblen com un ou a una castanya'. Així, ha recordat que a Madrid hi governa el PP i 'hi ha un partit socialista que no fa costat al Govern de la senyora Aguirre', mentre que a Catalunya 'el PSC diu que fa costat al Govern i ofereix aquest suport'. Homs creu que la Generalitat amb qui ha de fer pinya és amb les forces polítiques catalanes.

Homs creu que cap partit de l'oposició vincula la reclamació del fons de competitivitat a l'ajust del Govern i la crítica contra les retallades en sanitat i educació. 'No discuteix ningú que això són uns diners que ens deuen per llei independent de com es gastin', ha dit Homs, que ha dit que es faria 'un flac favor a la negociació si es barregessin les coses'. 'Ja sé que ICV-EUiA mai està d'acord amb el Govern de CiU, és la seva raó de ser', ha dit Homs, però aquesta posició creu que és compatible amb un front comú pels 1.450 MEUR. 'No menysprearem l'ajut d'ICV-EUiA', ha deixat clar, tot i que es confrontin amb ells pels pressupostos de la Generalitat.

Una bestreta del 90%
Després que la vicepresidenta econòmica espanyola, Elena Salgado, hagi posat en dubte la xifra dels 1.450 MEUR, el portaveu del Govern ha especificat que el que demana l'executiu a l'Estat és una bestreta del fons que sigui superior al 90% del total. Una xifra que 'ja s'acabaria d'ajustar' l'any 2013, quan correspon la liquidació. Homs ha dit que així es va fer els anys 2009 i 2010. Això, ha deixat clar, 'no va en contra de la quantia que es reivindica' i ha justificat per aquest motiu que el pla econòmic i financer que va elaborar el Govern preveiés una quantitat d'uns 1.350 MEUR.

El PP demana al Senat que Catalunya rebi els 1.450 milions que li corresponen
El PP ha presentat aquest matí una moció en el ple del Senat en la qual reclama al govern que pagui a Catalunya els 1.450 milions que li corresponen del Fons de Competitivitat dins del present exercici pressupostari. La presidenta dels populars de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha informat que el seu partit ha trasllat al Senat aquesta proposta per reclamar a l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero el 'compliment' del Fons de competitivitat. En l'exposició de motius que es recull en l'escrit que ha presentat el PP al Senat, aquest partit basa la seva petició a l'acord entre l'Estat i les comunitats autònomes de 2009 en el qual es va revisar el sistema de finançament de 2002 i recorda que l''objectiu' del Fons de Competitivitat és 'reforçar l'equitat' entre les comunitats autònomes.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
l'Esteve fletxa Vallés Oriental
19 d'abril de 2011, 18.18 h

¿Ajuda del PSC????.. es que l'Eugenio a tornat a la vida???. Tant de bo fos aixi. Tindria un lloc destacat en el govern dels 'millors' ... humoristes, clar.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Robert fletxa bcn
19 d'abril de 2011, 15.50 h

Carme Chacón: "Estoy encantada con el recorte del Constitucional al estatuto catalán". "Yo, desde que vivo en Madrid, cada vez soy menos nacionalista". Aquesta dona és indigna de ser considerada catalana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.