Per Pujol és un 'fracàs personal' que no s'hagi aconseguit l'encaix Catalunya-Espanya
L'expresident de la Generalitat lamenta que l'esforç d'aproximació entre els dos bàndols hagi 'desaparegut'
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha recordat aquest dimarts que durant seixanta anys ha defensat 'a peu i a cavall' un millor encaix de Catalunya a l'Estat espanyol i ha assumit com un 'fracàs personal' que aquest repte no s'hagi assolit. Pujol ha destacat que la relació actual entre Catalunya i Espanya 'és la pitjor' que ha viscut mai i considera que els 'esforços d'aproximació' que hi havia en èpoques anteriors 'ja no hi són'. L'expresident ha lamentat la política 'negativa' del govern espanyol i ha reconegut que el projecte català encaminat al 'reconeixement de la nació catalana' i a la creació d'una unitat 'harmònica i mútuament beneficiosa' per ambdues parts 'ha fracassat'. 'No em declaro independentista però no puc acceptar la residualització de la catalanitat', ha reiterat l'expresident Pujol, que en un acte a Tarragona ha reivindicat la necessitat d'una unitat catalana forta a Madrid per defensar els fons de competitivitat que corresponen a la Generalitat.
L'expresident de la Generalitat ha recordat que durant molts anys Catalunya ha lluitat perquè 'es reconegui i garanteixi' la seva activitat econòmica, el seu funcionament social i la seva cultura com a pròpies i ha lamentat que actualment el país es trobi en una situació de 'certa indigència'.'Ens estan imposant un altre model', ha assegurat Pujol, que ha fet referència a la 'demolidora' sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. De fet, l'expresident assegura que la situació de Catalunya 'està molt pitjor ara que abans del nou Estatut'. En aquest sentit, Pujol ha lamentat que qualsevol actuació que faci el Parlament de Catalunya 'pugui ser esmenada pel Congrés de Diputats'.
L'expresident també ha criticat el 'mal acord' pel finançament apuntant que el país 'segueix ofegat econòmicament'. Pel que fa a la llengua i la cultura catalana, Pujol ha destacat la necessitat de 'no renunciar a la inversió lingüística' davant la 'gran quantitat d'immigració' que el país ha rebut en els últims anys.
Unitat per reclamar el fons de competitivitat a Madrid
Pujol ha subratllat la necessitat que totes les formacions polítiques catalanes facin front comú per reclamar els 1.450 milions d'euros del Fons de Competitivitat al govern espanyol. 'Hem de reclamar que ens paguin el que ens deuen', ha manifestat l'expresident de la Generalitat, que ha afegit que aquests diners 'alleugerien molt' la pressió que hi ha actualment sobre la sanitat catalana. En aquest sentit, Pujol ha apuntat que, per primera vegada, 'sembla que el PSC estigui disposat a donar la cara'.
De fet, segons l'expresident, 'aquesta serà una prova de foc pel PSC', però també 'per la resta de partits catalans'. Pujol ha qualificat de 'trampa' i 'd'autèntic incompliment' l'actitud del govern espanyol davant aquesta qüestió i ha manifestat que aquest 'no es pot comportar com un morós qualsevol'.
Pel que fa a la polèmica de les retallades en sanitat que preveu dur a terme el Govern, Pujol ha assegurat que la reducció de la despesa de la Generalitat 'és absolutament necessària i no pot esperar'. Davant la proximitat de les eleccions municipals, l'expresident ha apuntat que el president de la Generalitat, Artur Mas, està 'assumint un risc' ja que són conscients que el país els pugui castigar per posar en marxa aquestes mesures.
Pujol ha manifestat que durant molts anys 'el tripartit ha estat enganyant el país' i ha lloat l'actitud de l'actual Govern per 'no amagar la situació financera' que pateix la Generalitat. 'Molts ho haurien amagat fins passades les eleccions', ha assegurat l'expresident.
Pujol ha fet aquestes declaracions en el marc de la seva visita a Tarragona aquest dimarts al matí. L'expresident ha ofert una conferència en el cicle de jornades 'Bon dia Tarragona' organitzades per la Cambra de Comerç i, posteriorment, s'ha reunit amb la candidata de CiU a Tarragona, Victòria Forns.