directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 16 de juny de 2024 05:38 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Suspensió cautelar dels decrets que estableixen l'èuscar com a llengua vehicular a Euskadi

La decisió compta amb el suport dels socialistes bascos

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) ha suspès cautelarment els decrets aprovats pel govern d'Ibarretxe que establien l'èuscar com a llengua vehicular de l'ensenyament a l'educació infantil i Batxillerat a Euskadi. Aquesta suspensió ha estat causada pels recursos que va interposar la Plataforma per la Llibertat d'Elecció Lingüística. Així ho hauria notificat el TSJPB a l'advocat de la Plataforma. D'aquesta manera l'execució dels recursos queda paralitzada. El govern del socialista Patxi López ja va anunciar que tenia intenció d'equiparar el castellà i l'èuscar a les escoles i dóna suport a les mesures cautelars.
foto: ACN Miquel Rosich
foto: ACN Miquel Rosich

Comparteix
   

Segons ha informat el diari Gara aquests dos decrets van ser redactats pel dirigent d'Eusko Alkartasuna, Tontxu Campos, poc abans de les eleccions basques que han derivat en l'arribada del socialista Patxi López a la lehendekaritza.

La Plataforma por la Libertad de Elección Lingüística argumentava en el seu recurs que els pares 'no podien fer ús del seu dret d'elecció de la llengua de l'ensenyament dels seus fills de forma irreversible' i que la immersió lingüística en el cicle inicial 'atemptaria al principi de respecte del lliure desenvolupament de la personalitat que porta l'exigència de la llengua materna'. A més, segons aquesta plataforma, que si no se suspengués aquest precepte s'estaria 'habilitant i legitimant' que els poders públics es trencaria un dret fonamental.

El Tribunal Superior de Justícia del País Basc ha descartat però suspendre la totalitat del punt 2 de l'article 13 perquè eliminant la frase 'l'euskera serà la principal llengua vehicular en l'àmbit escolar' perquè 'ja preserva suficientment' l'interès dels recurrents. A més, recorda que l'Administració ja està d'acord en eliminar la citada frase del decret.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
5 de juny de 2009, 10.04 h

Segur que "alguns" no en prendran nota i miraran cap un altre lloc, com si la "cosa" no anés amb ells. Quo vadis Esquerra?.



Per cert, els "abertzales" descendents dels Mario Onaindia, Juan Mari Bandrés, Francisco Latamendia, Patxi Iturrioz, Roberto Lerxundi, Kepa Aulestia que venian a donar suport als del PSAN i Nacionalistes d'Esquerra al crit d' "independència i socialisme"...no han dit ni "mu" del pacte PSOE-PP, de la llei de partits ni ara, de la supresió de l'euskera com a ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Pere fletxa Girona
5 de juny de 2009, 08.54 h

Ja comencem a veure com les gasten els amos dels socis d'ERC. Que prenguin nota els amics republicans, que els propers a esquilar sóm nosaltres. No sé que pretenen mantenint al govern als enemics del nostre poble. I tot per una poltrona, un cotxe oficial i quatre reverències dels pilotes de torn.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Voltaire fletxa Pontevedra
5 de juny de 2009, 01.41 h

Llengua "materna", han dit? La meva llengua materna és el català ( ma mare és catalana)però com que vaig nèixer i crèixer a La Corunya ( on tot l'ensenyament era, i és, en castellà ) m'he hagut de fotre i fer tota la primària i el batxillerat en la llengua del Imperio. La demagògia dels espanyolistes no convenç.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Eleccions i desgovern al nostre servei

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.