Climent creu que ACPV no podrà reunir a temps els 800.000 euros de multa que els imposa Camps
Assegura que l'única solució passa per l'aprovació a Madrid de la iniciativa legislativa popular que autoritzi i reguli les emissions, que el PSOE ha paral·litzat
El president d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent, reconeix que és molt difícil reunir abans de finals de maig els 800.000 euros que els reclama el govern valencià com a multa per haver emès TV3 de manera alegal. Tot i que Climent va engegar fa uns mesos una campanya de recollida de fons per pagar a la multa -mitjançant l'emissió de bons i donacions per Internet-, sembla ser que l'entitat no arribarà a recollir els diners abans que s’acabi el termini establert per a pagar la sanció. Per tant, assegura que l'única solució possible passa perquè s’aprovi la Iniciativa Legislativa Popular signada per 650.000 persones -entre elles, Pep Guardiola- que es va fer arribar a Madrid i que el PSOE va frenar per decisió del govern Zapatero, que demana que es vegi TV3 al País Valencià.
En declaracions a Catalunya Ràdio, ha assegurat: 'L’única solució que té tot aquest conflicte és que el govern central, més enllà del múltiplex, que això és una història que jo crec que és una fal·làcia, aprovi realment la iniciativa legislativa popular que van presentar gairebé 700.000 persones', ha assegurat.El president d'ACPV també s’ha mostrat convençut que anar contra el catalanisme dóna rèdits polítics al País Valencià.
Oposició de Zapatero
El govern espanyol va fer públic el 18 d'octubre el seu rebuig a la ILP perquè la seva aprovació 'tindria com a conseqüència un augment dels crèdits pressupostaris'. El ministeri espanyol de la Presidència argumentava el seu rebuig en virtut de l'article 134.6 de la constitució espanyola, que estableix que 'tota proposició o esmena que suposi l'augment dels crèdits o disminució dels ingressos pressupostaris requerirà la conformitat del govern per a la seva tramitació'.
Segons apuntava el ministeri, la ILP Televisió Sense Fronteres pretén ampliar la xarxa de difusió de titularitat i gestió estatal per donar cobertura i garantir aquestes emissions sense que les comunitats autònomes hagin de fer ús d'aquestes capacitats que ja estan a la seva disposició.
Això requeriria la planificació de nous múltiplexs digitals a la banda que quedés disponible atesa l'ocupació de la banda de freqüències utilitzada per a la difusió terrestre. En aquest sentit, seria l'Estat qui hauria de finançar els costos dels nous múltiplexs per a les comunitats autònomes afectades, cosa que suposaria un cost anual d'aproximadament 15 milions d'euros.
Així, segons el govern espanyol, s'haurien de dedicar una gran quantitat de recursos per intentar replanificar tots els múltiplexs digitals actuals amb un gran cost econòmic per a l'administració. Un cos que segons assenyala oscil·laria entre els 600 i els 800 milions d'euros destinats a compensar els costos dels operadors de televisió i usuaris, així com el moviment de canals per alliberar el dividend digital.
Per altra banda, la introducció d'un nou múltiplex digital provocaria la necessitat de revisar tota la coordinació internacional i modificar els canals dels nous múltiplexs ja atorgats als operadors. Segons el govern espanyol els costos serien encara més alts si s'adoptessin les mesures necessàries per tal de garantir la radiodifusió de TV3 a territoris de fora de l'estat espanyol, com ara Andorra o l'Alguer.
Notícies relacionades
- La mesa del Congrés ajorna la suspensió de la ILP Televisió sense fronteres fins que conegui els arguments de La Moncloa 19.10.2010.
- El govern espanyol vol fulminar la ILP Televisió Sense Fronteres 18.10.2010.
- La ILP a favor de TV3 al País Valencià tira endavant 20.07.2010.
- Acció Cultural lliura 650.000 signatures al Congrés en favor de TV3 al País Valencià 22.06.2010.