ERC reclama una consulta per avalar les conclusions de la comissió del concert econòmic
La vol per abans de les eleccions espanyoles i exigeix a CiU que 'vagi fins al final' a l'hora de negociar a Madrid
La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha reclamat una consulta popular abans de les eleccions generals per avalar les conclusions de la comissió sobre el concert econòmic. En una entrevista a l'ACN, Simó ha remarcat que el president de la Generalitat ha d'anar a Madrid amb un model dibuixat pel Parlament però també amb el resultat d'una consulta. "Hem de posar tota l'artilleria per garantir el màxim d'eficiència en aquesta demanda", ha considerat la republicana, que ha exigit a CiU que aprengui dels errors amb l'Estatut i "vagi fins al final" en aquest assumpte. També ha tingut paraules per a PPC i PSC, i els ha demanat que s'abstinguin de participar en la comissió si només van a "rebentar-la".
Els grups d'ERC i CiU van registrar dimarts la petició per crear una comissió específica pel concert econòmic, després que el ple del Parlament aprovés el 9 de març una moció dels republicans sobre el nou model de finançament basat en el concert. També la cimera anticrisi va encarregar que aquesta comissió acabés els seus treballs el 31 d'octubre.La petició d'ERC i CiU, a la qual ha tingut accés l'ACN, proposa la creació de la comissió 'amb el desig de corregir el dèficit fiscal i d'autogovern dels propis tributs', i també amb la voluntat que el nou model sigui compartit per Govern i Parlament i tingui el suport social més ampli possible i de totes les forces polítiques.
L'objecte de la comissió, segons el mateix document, és analitzar les relacions fiscals entre Catalunya i l'Estat, l'actual sistema de finançament autonòmic, la seva incidència sobre el grau de desenvolupament econòmic i la prestació dels serveis públics a Catalunya, la viabilitat legal i econòmica d'un model de finançament per Catalunya permeti 'recaptar, gestionar, inspeccionar i liquidar els impostos i equiparar els ingressos als dels concert econòmics vigents al País Basc i Navarra'.
La comissió estarà integrada per un mínim d'un membre de cada grup parlamentari, tot i que Simó ha donat per fet que hi haurà dos per grup, en el cas d'ERC Joan Puigcercós i molt probablement Sergi de los Rios. La Mesa de la Comissió estarà integrada per una presidència, que exercirà CiU i que serà assistit per un lletrat del Parlament.
Per assolir un consens entre govern i grups parlamentaris, es designaran fins a set membres proposats pel Govern, que participaran en els treballs i assistiran a les reunions amb veu però sense vot. Simó ha aclarit que CiU i ERC negociaran aquests noms i dos dels quals seran integrants del Consell Assessor de Reactivació Econòmica de Catalunya (CAREC). A més, s'hi podran substanciar compareixences de tècnics, especialistes i membres d'entitats a proposta dels grups parlamentaris. Les conclusions seran portades com a proposta de resolució al ple del Parlament.
ERC vol una reunió abans de les municipals
Simó ha dit que espera que la Mesa del Parlament admeti la proposta a tràmit perquè es pugui aprovar en el proper ple la constitució de la comissió, de forma que pugui ja fer una primera reunió de treball abans de les eleccions municipals, ja que després l'activitat parlamentària queda paralitzada per la campanya.
La portaveu republicana ha explicat que ERC està treballant en una proposta específica per plantejar en el marc de la comissió, tot i que ha remarcat que ja porta vint anys estudiant el concert i defensant-lo. De fet, ha recordat que ja es va constituir una comissió parlamentària que no va tenir els fruits que es pretenien.
En aquest sentit, ja ha avançat que ERC proposarà que els resultats de la comissió siguin sotmesos a consulta popular, perquè la ciutadania pugui avalar el model que surti del Parlament i el president de la Generalitat, Artur Mas, pugui presentar-se amb la força de la cambra catalana i també del poble.
I aquesta consulta s'ha de produir abans de les eleccions generals, perquè la 'política del peix al cove o d'influència a Madrid amb governs que no tenen majoria absoluta va donar els seus rèdits, però ara ja està'. S'ha referit així a la previsió del president de la Generalitat de plantejar una consulta només en cas que CiU no tingui la paella pel mànec a Madrid després de les eleccions generals.
Al seu parer, Catalunya ha de posar 'tota l'artilleria per garantir el màxim d'eficiència d'aquesta demanda'. 'Es tracta que hi hagi la màxima força possible, maximitzar les possibilitats d'èxit. No hem d'anar a pidolar, sinó que hem d'exigir amb la raó i la força de tot un poble', ha reblat.
Que sigui Mas i no Duran
Simó també ha insistit en la necessitat que sigui Mas i no Josep Antoni Duran i Lleida qui plantegi el concert a Madrid. En aquest punt, ha remarcat que el pacte fiscal va ser la proposta estrella de CiU en les últimes eleccions al Parlament, i la federació pretenia allargar aquesta qüestió fins a les eleccions generals, de forma que Duran ja tingués una campanya feta de continuïtat de la catalana.
Però a més, el concert era 'l'escut' que posava CiU per no parlar del dret a l'autodeterminació. 'Molt bé, poses aquest escut, doncs ara a complir-ho', ha instat la republicana. Simó ha demanat a la federació que 'vagi de debò, que aprengui dels errors del passat amb l'Estatut i que vagi fins al final'. 'No es tracta de demanar una cosa que no pugui ser, però recaptar i gestionar tots els impostos és viable i possible. Es tracta que no tremolin les cames, perquè el país s'ho juga tot', ha avisat.
També ha tingut paraules per al PSC i PPC, i els ha demanat que, 'si no tenen cap interès en avançar cap al concert sinó que volen rebentar la comissió, es poden estalviar de venir-hi'. Simó ha afegit que el concert és una qüestió central, transversal i amb un gran de suport important dintre de la societat, i aquests partits haurien de prendre nota si volen ocupar la centralitat.