directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 13:32 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

ERC reclama una consulta per avalar les conclusions de la comissió del concert econòmic

La vol per abans de les eleccions espanyoles i exigeix a CiU que 'vagi fins al final' a l'hora de negociar a Madrid

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha reclamat una consulta popular abans de les eleccions generals per avalar les conclusions de la comissió sobre el concert econòmic. En una entrevista a l'ACN, Simó ha remarcat que el president de la Generalitat ha d'anar a Madrid amb un model dibuixat pel Parlament però també amb el resultat d'una consulta. "Hem de posar tota l'artilleria per garantir el màxim d'eficiència en aquesta demanda", ha considerat la republicana, que ha exigit a CiU que aprengui dels errors amb l'Estatut i "vagi fins al final" en aquest assumpte. També ha tingut paraules per a PPC i PSC, i els ha demanat que s'abstinguin de participar en la comissió si només van a "rebentar-la".

Comparteix
   


Etiquetes
Els grups d'ERC i CiU van registrar dimarts la petició per crear una comissió específica pel concert econòmic, després que el ple del Parlament aprovés el 9 de març una moció dels republicans sobre el nou model de finançament basat en el concert. També la cimera anticrisi va encarregar que aquesta comissió acabés els seus treballs el 31 d'octubre.

La petició d'ERC i CiU, a la qual ha tingut accés l'ACN, proposa la creació de la comissió 'amb el desig de corregir el dèficit fiscal i d'autogovern dels propis tributs', i també amb la voluntat que el nou model sigui compartit per Govern i Parlament i tingui el suport social més ampli possible i de totes les forces polítiques.

L'objecte de la comissió, segons el mateix document, és analitzar les relacions fiscals entre Catalunya i l'Estat, l'actual sistema de finançament autonòmic, la seva incidència sobre el grau de desenvolupament econòmic i la prestació dels serveis públics a Catalunya, la viabilitat legal i econòmica d'un model de finançament per Catalunya permeti 'recaptar, gestionar, inspeccionar i liquidar els impostos i equiparar els ingressos als dels concert econòmics vigents al País Basc i Navarra'.

La comissió estarà integrada per un mínim d'un membre de cada grup parlamentari, tot i que Simó ha donat per fet que hi haurà dos per grup, en el cas d'ERC Joan Puigcercós i molt probablement Sergi de los Rios. La Mesa de la Comissió estarà integrada per una presidència, que exercirà CiU i que serà assistit per un lletrat del Parlament.

Per assolir un consens entre govern i grups parlamentaris, es designaran fins a set membres proposats pel Govern, que participaran en els treballs i assistiran a les reunions amb veu però sense vot. Simó ha aclarit que CiU i ERC negociaran aquests noms i dos dels quals seran integrants del Consell Assessor de Reactivació Econòmica de Catalunya (CAREC). A més, s'hi podran substanciar compareixences de tècnics, especialistes i membres d'entitats a proposta dels grups parlamentaris. Les conclusions seran portades com a proposta de resolució al ple del Parlament.

ERC vol una reunió abans de les municipals

Simó ha dit que espera que la Mesa del Parlament admeti la proposta a tràmit perquè es pugui aprovar en el proper ple la constitució de la comissió, de forma que pugui ja fer una primera reunió de treball abans de les eleccions municipals, ja que després l'activitat parlamentària queda paralitzada per la campanya.

La portaveu republicana ha explicat que ERC està treballant en una proposta específica per plantejar en el marc de la comissió, tot i que ha remarcat que ja porta vint anys estudiant el concert i defensant-lo. De fet, ha recordat que ja es va constituir una comissió parlamentària que no va tenir els fruits que es pretenien.

En aquest sentit, ja ha avançat que ERC proposarà que els resultats de la comissió siguin sotmesos a consulta popular, perquè la ciutadania pugui avalar el model que surti del Parlament i el president de la Generalitat, Artur Mas, pugui presentar-se amb la força de la cambra catalana i també del poble.

I aquesta consulta s'ha de produir abans de les eleccions generals, perquè la 'política del peix al cove o d'influència a Madrid amb governs que no tenen majoria absoluta va donar els seus rèdits, però ara ja està'. S'ha referit així a la previsió del president de la Generalitat de plantejar una consulta només en cas que CiU no tingui la paella pel mànec a Madrid després de les eleccions generals.

Al seu parer, Catalunya ha de posar 'tota l'artilleria per garantir el màxim d'eficiència d'aquesta demanda'. 'Es tracta que hi hagi la màxima força possible, maximitzar les possibilitats d'èxit. No hem d'anar a pidolar, sinó que hem d'exigir amb la raó i la força de tot un poble', ha reblat.

Que sigui Mas i no Duran

Simó també ha insistit en la necessitat que sigui Mas i no Josep Antoni Duran i Lleida qui plantegi el concert a Madrid. En aquest punt, ha remarcat que el pacte fiscal va ser la proposta estrella de CiU en les últimes eleccions al Parlament, i la federació pretenia allargar aquesta qüestió fins a les eleccions generals, de forma que Duran ja tingués una campanya feta de continuïtat de la catalana.

Però a més, el concert era 'l'escut' que posava CiU per no parlar del dret a l'autodeterminació. 'Molt bé, poses aquest escut, doncs ara a complir-ho', ha instat la republicana. Simó ha demanat a la federació que 'vagi de debò, que aprengui dels errors del passat amb l'Estatut i que vagi fins al final'. 'No es tracta de demanar una cosa que no pugui ser, però recaptar i gestionar tots els impostos és viable i possible. Es tracta que no tremolin les cames, perquè el país s'ho juga tot', ha avisat.

També ha tingut paraules per al PSC i PPC, i els ha demanat que, 'si no tenen cap interès en avançar cap al concert sinó que volen rebentar la comissió, es poden estalviar de venir-hi'. Simó ha afegit que el concert és una qüestió central, transversal i amb un gran de suport important dintre de la societat, i aquests partits haurien de prendre nota si volen ocupar la centralitat.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
euro fletxa HEM DE FOTRE A FORA EL GOVERN BIPARTIT
21 d'abril de 2011, 15.20 h

Perqué els d'ERC heu d'ajudar al bipartit en el rollo del pacte fiscal, no tenent 62 diputats, dons que s'ho currin ells.
No veieu qué us fan servir i a l'hora de la veritat, en mas s'he n'anirà a la moncloa a fer manetes i tissoretes amb el "presidente" de torn ???
Tants anys pagant l'entrada caríssima de 22.000 M/euros a l'any, per a veure el "concert", i encara no sabem com collons "sona".
No cal lluitar per a veure com sona la flauta, es millor anar directament per la independència ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
mario fletxa barna
21 d'abril de 2011, 10.57 h

La proposta de ERC en les eleccions va ser que ajudaria però sinó s'aconseguia increpava al govern bipartit que fes un referendum sobre l'Estat propi. Mentre no hi hagi un consens majoritari al Parlament , nois no hi ha res a fer. Mentre tant no podem dormir s'ha de fer política positiva sense defallir, aquest el mèrit de ERC, us asseguro que sense Esquerra al Parlament tot s'en va en orris.
Gràcies gent d'esquerra, persevereu i lluiteu com sempre per Catalunya, crec en vosaltres!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Tesa fletxa BCN
21 d'abril de 2011, 10.40 h

Alerta! PARANY! Creieu que els que volem la independència hem d'anar a votar un pacte fiscal que agradi a Madrid (si no agrada a Madrid no es pot dir "pacte") i que si ens afavorís efectivament en alguna cosa no es compliria? No els hem de permetre que ens facin perdre més temps! Ja hem perdut 30 anys! I els nostres diners! ERC vol fer comissions i observatoris i tot el que se'ls pugui acudir per col·locar tots els que s'han quedat sense poltrona. Ja n’hi ha prou! Els ciutadans ens haurí... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.