directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 20:50 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Nadal admet que al PSC li cal ser 'més visible' a Madrid per recuperar l'electorat

Evita donar suport a Chacón en la cursa successòria i defensa que els socialistes catalans siguin neutrals en el procés per rellevar Zapatero

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president del grup parlamentari del PSC i cap de l'oposició, Joaquim Nadal, aposta perquè el PSC surti del congrés de la tardor amb una veu pròpia 'més visible' en política espanyola per recuperar l'electorat perdut. Aquesta és la recepta que, en una entrevista a l'ACN, dóna Nadal per refer l'espai socialista, tot i que evita parlar obertament d'un grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats. Nadal, que demana fer 'tot el que calgui' perquè 'no es desdibuixi' el catalanisme dels socialistes catalans, veu 'perfectament possible' que del congrés en surti una bicefàlia amb un primer secretari i un candidat a la Presidència de la Generalitat que s'haurien d'escollir en dos temps diferents. El PSC ha posat damunt la taula la possibilitat de trencar la disciplina de vot al Congrés espanyol per integrar-se en el front català a Madrid per reclamar el pagament del fons de competitivitat.

Comparteix
   


Etiquetes
Més que abordar el seu ideari, Nadal creu que el PSC ha de centrar el seu congrés de la tardor 'en termes de recuperació de la centralitat i d'espais socials i electorals' i per això cal parlar més 'd'estratègia política' que no pas d'idees i valors. 'Totes les idees del PSC són moltes, molt madures, reiterades, conegudes i extensament sotmeses a debat', ha remarcat, 'els valors sòlids del socialisme democràtic no canvien a cada congrés, sinó que duren i perduren perquè són vàlids més enllà de conjuntures polítiques'.

La veu del PSC, més visible a Madrid
Per això, Nadal considera que, per 'recuperar espais' perduts, cal centrar-se en trobar les fórmules necessàries perquè el PSC tingui 'una veu pròpia visible, clara, identificable i neta'. Per Nadal, aquestes fórmules s'han de buscar 'Catalunya endins i Catalunya enfora' i el PSC 'ha de ser en la política espanyola més visible i més identificable en la relació federal que té amb el PSOE'. Tot i evitar parlar de grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats per no entrar en una 'qüestió de noms' que pugui 'portar a la perversió' del debat, ha remarcat que en els 'temes oberts' hi ha d'haver un 'major pes, presència i visibilitat del PSC com a tal en la política espanyola'.

Nadal considera que, després de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l'Estatut, la societat catalana demana als socialistes catalans que 'es posicioni de forma més clara, més visible, més nítida' i que, sense renunciar a les posicions d'un partit de centre-esquerra català, 'alhora també la catalanitat i el catalanisme polític del PSC sigui nítid i indiscutible'. En aquest sentit, ha remarcat que el PSC és 'un partit netament catalanista des de la seva fundació' però que 'ha de fer tot el que calgui i tot el necessari perquè no es desdibuixi aquest catalanisme'. Per exemple, ha advertit que 'tots els intents d'identificar un sector més catalanista' al partit 'contribueix a desdibuixar el catalanisme del PSC, perquè l'identifiquen amb un sector i no amb la doctrina fundacional del partit'.

Pel que fa als lideratges, Nadal veu possible arribar al congrés de la tardor amb un 'únic candidat' a la primera secretaria del PSC. 'El PSC pot arribar perfectament a la celebració del congrés amb les línies bàsiques de quina ha de ser la nova direcció probablement conegudes, acceptades', tot i que 'sense que hi hagi un acord tancat'. I tot i que hi pugui haver un sol candidat a primer secretari, Nadal creu que és 'perfectament possible' que el primer secretari i el candidat a la Presidència de la Generalitat siguin 'diferents persones' i que hi hagi 'una elecció en dos temps'.

Això provocaria un escenari de bicefàlia que ja s'ha produït en altres moments en el partit, amb Pasqual Maragall i José Montilla. 'No és una decisió presa, jo dic que pot passar i que, coneixent el partit per dins, em sembla una possibilitat perfectament possible', ha dit. Nadal creu que, d'aquesta manera, el partit tindria 'més marge' per escollir el seu candidat a la Presidència de la Generalitat, tot i que al mateix temps considera que no s'hauria 'd'apurar' per donar temps al nou cartell. Una recomanació que Nadal fa tenint en compte la seva 'experiència pròpia' quan va ser el candidat socialista enfrontant-se a Jordi Pujol.

'Neutralitat' en la successió de Zapatero
El procés intern del PSC es va aparcar per part dels socialistes catalans com a conseqüència de la proximitat de les eleccions municipals i Nadal preveu que ara el procés de successió de José Luis Rodríguez Zapatero com a candidat del PSOE també endarrereixi l'inici del debat congressual, ja que les primàries podrien ocupar el mes de juny.

Nadal ha assegurat que la direcció del PSC serà 'neutral' en el procés de primàries, ja que 'voten els militants, no les delegacions', encara que una de les possibles candidates pugui ser la ministra de Defensa, Carme Chacón, militant dels socialistes catalans. Tot i això, ha afegit que, si es confirma una carrera entre Chacón i el vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba per succeir a Zapatero, 'és probable que a títol individual tothom expressi les seves preferències, sabent que el partit com a tal mantindrà la seva neutralitat'. En el cas de les primàries de Barcelona, la Comissió Executiva del PSC tampoc va prendre partit per ningú i els dirigents van evitar majoritàriament posicionar-se en pública a favor de Jordi Hereu o Montserrat Tura.

No tanca la porta a votar aspectes parcials del pressupost
D'altra banda, Nadal ha assegurat que les converses pels pressupostos de la Generalitat del 2011 estan 'molt aparcades' i ha reiterat que un possible acord és 'més difícil que fa dos mesos' per la decisió de suprimir l'impost de successions. Aquest és un escull que impedeix que el PSC pugui votar favorablement i ni tant sols abstenir-se en la votació global del projecte de pressupostos. En canvi, no tanca la porta a 'votar alguna cosa per compromís de país'.

De tota manera, Nadal ha deixat clar que no estaran al costat del Govern si manté la seva actual política de retallades en sanitat i educació. 'El Govern ha triat un camí molt desconcertant i molt poc coherent', ha lamentat, 'ha triat la via de l'agitació político-social que té conseqüències negatives' perquè genera un 'clima de desconfiança' entre els ciutadans.

L'elecció directa d'alcaldes 'té molt sentit'
En un altre ordre de coses, Nadal creu que té 'molt sentit' que hi pugui haver un sistema d'elecció directa dels alcaldes, com va proposar aquesta setmana en una entrevista a l'ACN l'alcalde de Sabadell i president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manuel Bustos. Tot i això, Nadal ha advertit que 'tècnicament s'hauria d'afinar' ja que 'no voldria veure un alcalde elegit pel seu carisma personal amb un grup polític en minoria a l'hora de prendre decisions'. Nadal creu que hi ha 'camins que val la pena explorar'.

Acord per l'Oficina Antifrau 'en poques setmanes'
Pel que fa al nomenament d'un nou director per a l'Oficina Antifrau, després de la mort de David Martínez Madero, Nadal creu que hi pot haver un acord 'en poques setmanes' i abans de l'estiu 'amb tota seguretat'. Aquest tema està bloquejat des de fa mesos però Nadal ha explicat que els socialistes catalans n'han parlat 'diverses vegades' tant amb el president de la Generalitat, Artur Mas, com amb la presidenta del Parlament, Núria de Gispert. 'S'estan explorant noms i hem de trobar la manera de fer possible un acord i es desencalli una situació que a hores d'ara no és desitjable per ningú', ha reblat.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Andreu fletxa Barcelona
23 d'abril de 2011, 22.12 h

No et dones d'haver fet tard al teu País...?
No creus que el teu llegat espanyo-solilista està força enrederit i és vintage..?
El temps dels vostre esperit és dins els vostres dinosaures!
HEU FET TARD...NO US HEU ADONAT ENCARA...!!!!!
Ara us toca divisió i disgregació...Pobres desgraciats...!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
23 d'abril de 2011, 10.44 h

Aquest´sociates amb seu a Catalunya -ja no els titllo de catalans-, són com els de corrupCiU, però a a l'ecspanola. "Donde dije digo, digo Diego". Ja, ja, ja, qualsevol deixa la "moma" de on suca tant de cavernari ecspanolista i botifler incontrolat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
ANTON fletxa san jose
22 d'abril de 2011, 15.11 h

Al PSC el que li cal es fer honor a la "C" que es una sigla que porte el seu partit i que fa temps que l´han perduda.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
22 d'abril de 2011, 12.22 h

No es pot fer visible quelcom que no existeix!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.