directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 05:46 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Comunicació doble fletxa

Catalans del nord i del sud reflexionen sobre la seva identitat compartida al documental 'Entre 2 gegants'

El film, d'una hora i mitja de durada, s'estrena aquest dissabte a les 19h al Canal33 com a part de la programació especial de Sant Jordi

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 9 vots )
carregant Carregant

La Diada de Sant Jordi se celebra al nord i al sud dels Pirineus, demostrant la identitat compartida del territori que 350 anys després de ser esquinçat pel Tractat dels Pirineus encara se sent unit per una llengua i una cultura en comú. Aquesta unitat cultural és justament la que pretén dibuixar el documental 'Entre 2 gegants. Una cultura que es nega a morir' que s'estrena aquest vespre al Canal33 com a part de la programació especial de Sant Jordi. A través d'un viatge a Perpinyà de la cantant Mariel Alende O’Connell -que viu a Catalunya des de fa vint anys- el documental dóna veu a catalans del nord i del sud per parlar de com viuen i senten la identitat catalana. La poesia i la música tenen un paper important en la pel·lícula amb la intervenció del desaparegut cantant nordcatalà Jordi Barre.
entre 2 gegants, catalunya nord, perpinyà
Comparteix
   


Etiquetes
A Perpinyà se celebra cada any un certamen de poesia en llengua catalana. L'Eduard, mestre i poeta, i el Salvador, científic i músic, presenten una composició conjunta que guanyarà el premi en l'apartat de poemes musicats. La Mariel, cantant de la peça, és convidada per l'organització a interpretar l'obra en directe el dia de la cerimònia.

A partir d'aquí, la seva protagonista, que viu a Catalunya des de fa vint anys, té una idea: fer una pel·lícula del viatge a Perpinyà, que la portarà a creuar els Pirineus en direcció sud-nord que pugui servir de símbol de la unitat lingüística i cultural d'un territori separat a la força per l'estat francès i l'espanyol.

La pel·lícula, un viatge a Perpinyà en temps real
En aquest recorregut amb cotxe, que físicament dura 1 hora i 20 minuts (temps de durada final de la pel·lícula, que es va rodar en temps real durant el mateix viatge cap a la gala), la Mariel parla de la seva arribada a Catalunya vint anys enrere i de com va aprendre a estimar una llengua i una cultura que de mica en mica va anar fent seves.

A partir de les seves reflexions, gent vinculada als Jocs Florals del Rosselló (nom oficial de la trobada poètica) anirà explicant el que sent per la seva identitat cultural. Un viatge emotiu, condimentat amb imatges de tradicions catalanes plenes de color (sardanes, gegants, trabucaires, castells...) i entrevistes al carrer, rodades a la diada de Sant Jordi a Sant Cugat i a la festa catalana de Banyuls.

Jordi Barre, referent de la cultura catalana al nord dels Pirineus
Dos elements fonamentals d'aquesta pel·lícula són la música i la poesia, que van teixint el fil conductor del relat. La música la signen Jordi Barre i Josep Meseguer, que musiquen textos clàssics i contemporanis de poetes catalans.

L'aportació del desaparegut Jordi Barre, entrevistat a la pel·lícula i cantant a cappella, es podria considerar una mena de document històric. Jordi Barre, nascut el 1920, i mort el 16 de febrer passat a la vila d'Argelers, va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi l'any 1992 i amb l'Orde Nacional del Mèrit francès. Amb més de vint discos en català, Barre va ser tot un referent de la cultura catalana al nord dels Pirineus.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
lluna fletxa valls
13 de juliol de 2013, 01.21 h

Jo no m'oblido de cap racó dels meus països catalans i conec molta més gent que sempre us té presents. Us ajudarem també per asconseguir la vostras llibertat!#4


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Parramec fletxa Gelida
9 de maig de 2011, 01.48 h

#4 Ara qualsevol collaboració es molt mal vista per Espanya. Han establert moltes barreres i n'establiran més.
Però es que en cas d'independencia les relacions entre els PPCC encara es refredaràn més. Perque qualsevol collaboració serà interpretada com una ingerencia estrangera i tallada en sec.
Si vosaltres no lliuteu per la llibertat, no espereu que ningú us alliberi


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Valencià fletxa Puçol
23 d'abril de 2011, 18.03 h

Catalunya deu lluitar per la independència ara que pot, i ara que té prou suport, si els polítics potencien el dret a decidir, tot es possible. Però, catalans, si algún dia sou independents, no us oblideu dels altres territoris dels Païssos Catalans, que pareix que us esteu oblidant.


Valora aquest comentari:   votar positiu 10   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Pantinet fletxa El Pla de Santa maria
23 d'abril de 2011, 17.35 h

Catalans, de veritat us senti-ho representats devant d'Espanya? Votem a polítics UNIONISTES a les hores que cony volem? Tenim els que votem, no tenim dret a queixar-nos. El 90 % dels polítics catalans se senten i volen ser espanyols. Que han fet amb 35 anys? Durante y Lérida, Qim Nadal, Jordi Pujol i TOTS, TOTS i TOTS els polítics que em tingut sols han aconseguit que Espanya ens estafi i expolii, res més. Ara els han i viuen com millionaris, encara us diré que molt millor. Els millionari... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
ANTON fletxa san jose
23 d'abril de 2011, 17.30 h

I DESPRES PARLEN DEL "MURO DE BERLIN".


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Tomppa fletxa Sabadell
23 d'abril de 2011, 11.03 h

Fins quan Catalunya no serà independent i que catalans continua amb la seva passivitat actiu catalans seran Espanyols. Desperteu si us plau! Cap nació pot sobreviure dintre una nació més gran ni Catalunya ni el català "minoria" més gran a Europa ( més mandroses ? ). Hi ha països més petits que han lluitat per independència amb èxit i fins i tot contra països més grans que és Espanya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 12   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.