directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 18:23 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Estiu sense crisi pels hotelers catalans

Els empresaris turístics són 'optimistes' de cara als propers mesos després d'una 'bona Setmana Santa'

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Les expectatives dels empresaris turístics per aquesta Setmana Santa s'han complert amb escreix a la major part del territori català i, 'tot i no registrar xifres de dos dígits', es consolida una tendència a l'alça que permet al sector tenir un 'optimisme moderat', segons Francesc Carnerero, president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV). Carnerero ha explicat que cal esperar les pròximes setmanes per conèixer les dades del sector però ja es pot dir que s'ha viscut 'una bona Setmana Santa', fet que fa pronosticar un bon estiu. En general, les previsions d'ocupació s'han superat, més a la costa que a l'interior, tot i que la inestabilitat del temps i les pluges han afectat negativament l'ocupació, especialment a les zones de la franja marítima.
No ha estat una setmana per 'l'esclat' del sector però mantenint la 'prudència' sobre el futur immediat la tendència apunta a l'alça i permet començar a oblidar les conjuntures viscudes anys enrere per la crisi que va perjudicar els resultats del 2009 i del 2010 que van ser molt dolents, ha dit Carnerero.

El president de l'ACAV ha explicat que tant el turisme emissor, els catalans que surten del Principat, com el receptiu, els estrangers que arriben a Catalunya, han tingut un molt bon comportament durant aquests dies de Setmana Santa.

Carnerero diu que aquest any, al caure la Setmana Santa a finals de l'abril, aquest bon comportament del turisme de Setmana Santa indica el començament d'una tendència a l'alça per la temporada d'estiu que permet tenir un 'optimisme moderat'.

Augments del 4% i del 8%

El directiu de les agències preveu que a l'espera de les dades definitives registrades a tot el territori català ja es pot dir que els moviments turístics dels catalans hauran augmentat a l'entorn del 4%, mentre que el nombre de visitants estrangers tindrà xifres de creixement de 'entorn del 8%.

El sector turístic es veu beneficiat per la sortida de la crisi dels principals mercats emissors de turistes a Catalunya, com Alemanya i França, i per l'efecte col·lateral que han suposat les revoltes als països del nord d'Àfrica, que han desviat el turisme a la geografia catalana.

Frank Granados, vicepresident de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona, coincideix amb l'opinió de Carnerero i també ha valorat positivament el resultat obtingut durant aquests dies tot i que encara cal ser 'prudent' en relació amb el futur del sector. Granados creu que hi ha 'indicis de què comença la recuperació' però són excessivament incipients com per aventurar que aquest canvi hagi arribat definitivament.

Els indicis de la recuperació s'observen en el fet que l'estada mitjana en els apartaments ha passat de 4 a 5 dies. Aquesta dada, però, pot ser un efecte col·lateral de la decisió de moltes famílies que a última hora han decidit anular el seu viatge en algun país del nord d'Àfrica i reorientar el destí en direcció a Barcelona o a comarques de Catalunya.

El vicepresident dels apartaments de Barcelona adverteix, però, que encara s'està lluny de la situació d'abans de la crisi. En aquells anys, diu Granados, s'havia aconseguit que el turisme mantingués una constant d'ocupació al llarg de gairebé tot l'any, mentre que actualment i durant la crisi, la concentració de viatgers és molt estacional i puntual en setmanes concretes, coincidint amb períodes de vacances.

La Costa Daurada, supera les previsions

La presidenta de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Maria Eugènia Arbó, ha explicat a l'ACN que des del Divendres Sant fins al passat diumenge els hotels de la Costa Daurada han registrat una ocupació entre el 80 i el 85%.

Tot i no tenir les dades definitives, les primeres percepcions pel que fa al termini de dilluns a dilluns indiquen que s'han superat les previsions d'una ocupació del 72% i s'ha aconseguit que la majoria d'hotels tinguessin el 80% de les places ocupades. Aquesta última xifra, però, pot anar a la baixa a causa de la pluja, que ha provocat cancel·lacions d'última hora i la marxa de turismes que ja havien arribat a la zona.

L'ocupació al Maresme creix un 10%

Els hotelers del Maresme s'acomiaden de la Setmana Santa havent assolit un 80% d'ocupació. Són 10 punts més que el 2010. El motiu de l'augment és que la Setmana Santa ha caigut molt avançada en el calendari i afavoreix l'activació del turisme de 'sol i platja', explica Santiago García Nieto, president del gremi d'hotelers de la Costa de Barcelona-Maresme.

L'altre factor que ha beneficiat a l'augment de l'ocupació a la comarca del Maresme és que la majoria de turistes que habitualment visiten la regió procedeixen de països del centre d'Europa on la crisi ja s'ha deixat enrere.

Un altre factor que pot haver contribuït a la millora de les xifres d'ocupació enguany, ha afegit García Nieto, són les revoltes que s'estan produint des d'inicis d'anys a diversos països àrabs del nord d'Àfrica que també són una destinació turística en condicions normals.

El mal temps perjudica a la Costa Brava

Els hotels de la Costa Brava centre han registrat durant la Setmana Santa unes ocupacions del 65% i la Selva marítima ha estat la destinació amb més turistes, amb el 80% de les habitacions plenes. Algunes destinacions d'aquesta comarca, com Lloret de Mar, han tingut gairebé plena ocupació amb xifres entorn al 90%.

El mal temps ha situat les ocupacions en la franja baixa de les previsions que, abans de les vacances, feien els hotelers del litoral. No obstant això, el fet que la Setmana Santa hagi caigut en dates tardanes ha beneficiat més als establiments de costa que als de muntanya. Segons dades de la Federació d'Hostaleria, a les zones de muntanya l'ocupació s'ha situat entorn el 50% i el 60%.

Els hotelers confiaven que el bon temps que estava fent abans de la Setmana Santa animés les reserves d'última hora i que, aquells turistes més indecisos, decidissin a anar a la platja en veure que lluïa el sol. Aquesta previsió però no s'ha complert i els hotelers han registrat més o menys les mateixes previsions que tenien pocs dies abans de les festes.

Segons ha explicat la cap de comunicació de la Federació d'Hostaleria de Girona, Marina Figueras, a Girona ciutat es preveien ocupacions d'entre el 50 i el 55% i s'ha arribat fins al 60% gràcies a les reserves d'última hora.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Magda fletxa Barcelona
26 d'abril de 2011, 12.37 h

"Estiu sense crisi PER ALS hotelers catalans."
O és que els hotelers han fet que aquest estiu no hi hagi crisi per a ningú, per a cap sector? (Això és el que expressa el titular tal com està escrit).


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.