directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 16:59 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Catalunya estarà infrarepresentada a l'Eurocambra en comparació amb d'altres nacions europees

Eslovènia també té 7 diputats amb només 2 milions d'habitants

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Un cop analitzades les dades d'aquest 7 de juny se n'extreu una conclusió preocupant: Catalunya estarà seriosament infrarepresentada en el nou Parlament Europeu. La circumscripció única espanyola fa que els catalans tinguin menys eurodiputats a Estrasburg dels que li pertocarien proporcionalment a la seva població i en comparació amb altres socis de la Unió Europea i nacions sense Estat. Els set eurodiputats catalans elegits aquest 7 de juny situen Catalunya al mateix nivell que Eslovènia, que només té dos milions d'habitants. Flamencs, escocesos, gal·lesos, que tenen circumscripció electoral pròpia, i fins i tot bascos i gallecs, que han de compartir l'espanyola, estan proporcionalment millor representats que els catalans.
parlament europeu
Comparteix
   

Flandes té sis dels deu milions d'habitants de Bèlgica i 13 dels seus 22 eurodiputats, el 59%, una representació proporcional a la seva població. Els belgues voten per comunitats lingüístiques: els francòfons tenen vuit escons i fins i tot la minoria germanòfona, de només 75.000 habitants, té reservada una cadira a l'Eurocambra. Els neerlandòfons han fer eurodiputats aquest diumenge a quatre democratacristians, tres liberals, dos independentistes ultradretans del Vlaams Belang –que perden un escó–, dos socialistes, un islamòfob de la Llista Dedecker i un ecologista.

Escòcia té poc més de cinc milions d'habitants, el 8% dels 61 milions de britànics. Sigui quin sigui el resultat i el nivell de participació, la Gran Bretanya té dotze circumscripcions electorals i això li garanteix a Edimburg sis eurodiputats, també el 8% dels 72 escons britànics a Estrasburg. L'Scottish National Party tenia la passada legislatura dos escons, els mateixos que els tories i els laboristes, i els liberals un. El resultat d'aquestes europees a Escòcia s'haurà de fer públic al llarg d'aquesta tarda de dilluns.

La Gran Bretanya ha hagut reduir de 78 a 72 els seus eurodiputats i els escocesos perden un d'aquests sis escons, tot i que això no els impedeix estar representats proporcionalment a la seva població. La retallada no afecta Gal·les i la seva circumscripció electoral pròpia li dóna dret a quatre cadires, el 5,5% de les britàniques. Els tres milions de gal·lesos representen el 5% de la població de la Gran Bretanya. El Plaid Cymru gal·lès, els tories, els labours i els euroescèptics del United Kingdom Independence Party s'han repartit els quatre escons.

Galícia, que no arriba als tres milions d'habitants, ha obtingut tres eurodiputats: representa el 5,8% de la població espanyola i té el 6% dels 50 escons de l'Estat. La filla de Fraga, Carmen Fraga, i el cunyat de Rajoy, Francisco Millán Mon, són els dos eurodiputats del PP i Antolín Sánchez Presedo el del PSOE. Ana Miranda, del BNG, substituirà al republicà Oriol Junqueras a mitja legislatura, així que Galícia acabarà tenint quatre eurodiputats, el 8% dels escons espanyols.

Euskadi, amb poc més de dos milions de població, ha revalidat els seus cinc escons a l'Eurocambra en aquestes europees, el mateix 9,2% de representació per a només el 4,5% de la població. Jaime Mayor Oreja i Carlos Iturgaiz són els eurodiputats del PP, Ramon Jauregui i Eider Gardiazabal els del PSOE i Izaskun Bilbao la del PNB.

Catalunya només ha pogut enviar a Estrasburg a set eurodiputats catalans, el mateix nombre que el 2004. Maria Badia i Raimon Obiols són els del PSC, Ramon Tremosa el de CiU, Raül Romeva el d'ICV, Alejo Vidal-Quadras i Santi Fisas els del PP i Oriol Junqueras el d'ERC. Aquests set eurodiputats catalans representen només el 14% dels 50 escons espanyols, tot i que Catalunya té el 16% de la població de l'Estat.

Però aquesta infrarepresentació s'agreujarà en els propers anys: el 2010 s'aprovarà el Tractat de Lisboa i l'estat espanyol tornarà a tenir 54 eurodiputats i, a meitat de la legislatura, Junqueras haurà de cedir la seva cadira al BNG. Catalunya, doncs, es quedarà amb sis dels 54 escons espanyols, un 11% per al 16% de la població. Caldrà esperar a les pròximes eleccions estatals i autonòmiques per veure si les llistes del PSOE i del PP corren i envien a algun català més a Estrasburg, com la passada legislatura amb el socialista Martí Grau.

Bulgària té la població de Catalunya però 17 escons

Bulgària té la mateixa població que Catalunya, però aquest diumenge ha pogut elegir a 17 eurodiputats. Els finlandesos, els danesos i els eslovacs són només cinc milions, però estaran el doble de representats que els catalans a Estrasburg, amb 13 escons. També tenen més eurodiputats i menys població que Catalunya Irlanda i Lituània, 12 escons per a quatre i tres milions d'habitants, i Letònia, que té vuit escons per a poc més de dos milions de persones. La representació a l'Eurocambra que Catalunya ha obtingut aquest 7 de juny la torna a situar al nivell d'estats com Eslovènia, que només té dos milions d'habitants o de Luxemburg, que no arriba al mig milió però només té un escó menys.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Miquel Strubell fletxa Barcelona
8 de març de 2011, 13.09 h

Em sap greu però en un sistema amb circumscripció única, cap territori (ni Catalunya, ni les Illes Balears, ni Navarra... ) no té una representació pròpia. El fet que hi hagi catalans en posicions elevades a més d'una llista no fa que representin Catalunya. Sobre el paper, es pot donar el cas que CAP ni un català voti a una llista determinada, i que surti elegit un català d'aquella llista!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Ayme fletxa Barçalona
16 d'agost de 2009, 14.56 h

Sens dubte un Estata Català es el que necesitem els catalans


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Miquel d'Amsterdam fletxa Barcelona - Amsterdam
9 de juny de 2009, 10.29 h

I això és una nova raó per a la independència. Quan tinguem la independència tindrem la representació al parlament Europeu que ens mereixem.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
9 de juny de 2009, 09.51 h

aquestes dades ensdemostren un fet inquestionable: ens cal l'estat propi, hem de continuar fent camí vers aconseguir la Catalunya independent, independent d'Espanya i plenament representada a Europa, amb vot i veu, veu en català.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.