Els mestres aturen les classes per tercer cop aquest curs
Protesten contra la política educativa del conseller Maragall
Els cinc sindicats de l'escola pública, USTEC·STEs, CCOO, ASPEP-SPS, UGT i CGT, han cridat els docents catalans aquest dimecres a aturar les classes des de les dotze del migdia fins a les tres de la tarda. Serà la tercera vegada que els representants dels treballadors anuncien una interrupció de les classes aquest curs i la quarta que ho fan contra la política educativa del conseller d'Educació, Ernest Maragall. La mobilització central tindrà lloc a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Els mestres i professors que treballen lluny de la capital estan citats davant dels serveis territorials de la zona o davant dels ajuntaments.
La Llei d'educació de Catalunya (LEC) va néixer del consens social generat gràcies al Pacte Nacional per a l'Educació (PNE), impulsat per l'anterior consellera d'Educació, Marta Cid. El document de bases i l'avantprojecte de la LEC, redactats des del Departament del seu successor, Ernest Maragall, va topar, però, amb el rebuig dels sindicats, que van convocar una vaga general. La mobilització central, convocada pels carrers de Barcelona, va reunir més de 50.000 persones, segons dades de la Guàrdia Urbana.Les llars d'infants, els treballadors del lleure educatiu i el professorat dels centres concertats, amb un seguiment del 30%, també van sumar-se a la protesta. Els sindicats van quantificar el seguiment en un 70% a la secundària i un 90% a la primària, el Departament va quantificar-la en un 38% a secundària i un 65% a primària. Va ser la primera demostració pública de rebuig per part de les forces sindicals contra Maragall, i la que va tenir més èxit.
Segona vaga, 13 de novembre de 2008
La segona jornada de vaga, convocada sis mesos enrere, no va comptar amb el suport dels sindicats. El segon i el quart amb més representació, CCOO i UGT, no van subscriure la protesta. Els convocants de la vaga, USTEC-STEs, ASPEPC-SPS i CGT, van demanar la retirada de la Llei d'educació de Catalunya (LEC) per l''èxit' de l'aturada, en paraules de la portaveu d'USTEC, Rosa Cañadell. Les dues federacions que no van seguir-la van aclarir que sí que volien la LEC, però la volien modificada.
La mobilització va ser menor que la primera, tot i així, els sindicalistes van titllar d''èxit' la vaga i van quantificar el seguiment en un 50%. Van Demanar al conseller que retirés l'avantprojecte i iniciés un període negociacions, 'que no sigui una farsa', per redactar de nou una llei que tingués com a eix vertebrador l'ensenyament públic. Per als sindicats, més del 50% de professors van seguit la vaga.
Tercera vaga, 19 de març de 2009
La tercera jornada de vaga va reunir de nou els cinc sindicats contra Maragall. Un fet que van subratllar durant les rodes de premsa que van tenir lloc 'per escalfar motors' abans de la mobilització, 'el conseller ha aconseguit que tots els sindicats ens posem d'acord'. Entre la segona i la tercera vaga el conseller havia donat a conèixer la seva proposta d'hores extres per reduir, a causa de la crisi, el nombre de docents interins el curs 2009-2010.
La mesura va unir sense fissures els sindicats que van sortir al carrer per 3a vegada al crit de 'no volem aquesta llei' i 'Maragall dimissió'. Els sindicats van xifrar el seguiment en un 70%, Educació en un 41%. Pels carrers de Barcelona la mobilització central va reunir 70.000 persones, segons els organitzadors, i 26.000 segons la Guàrdia Urbana.
Notícies relacionades
- Els sindicats estudien una nova vaga de mestres per al mes de maig 08.04.2009.
- USTEC: 'Ernest Maragall diu que està obert al diàleg, però no ens ha convocat a parlar amb ell' 19.03.2009.
- El Consell Escolar aprova el calendari de Maragall però proposa que s'apliqui més tard 26.02.2009.
- Maragall considera que el manteniment de la vaga contra la LEC 'és un error' 22.02.2009.
- La vaga de l'ensenyament rep un suport majoritari i deixa sols a Maragall i el PSC 12.02.2009.
- Comença la vaga a l'ensenyament públic amb un seguiment inferior a la protesta del febrer 13.11.2008.
- Els sindicats amenacen Maragall amb noves vagues 16.04.2009.
- Els sindicats demanen la retirada de la Llei d'Educació per l''èxit' de la vaga 14.11.2008.