directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 10:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

S'equipara per primer cop la llengua de signes catalana a l'espanyola

La Comissió de Treball i d'Afers Socials del Congrés ho ha aprovat per unanimitat

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

En tot el món hi ha més de 120 llengües de signes diferents, entre elles la catalana. Els sords catalans, des de diferents associacions, han mostrat repetides vegades la voluntat de que el govern espanyol segueixi l'exemple del govern holandès, que ha reconegut l'existència de la llengua de signes flamenca, practicada a Flandes, i que és diferent de la llengua de signes holandesa.
llenguatge signes català sords muts
Un intèrpret del llenguatge de signes català

Comparteix
   


Etiquetes
Ara just fa un any, al juny del 2006, la cambra baixa espanyola tramità un nou projecte de llei que pretenia regular les llengües de signes que s'usen a l'Estat espanyol. El català quedava absolutament exclòs. La llengua de signes del país reculà lleugerament davant la cada vegada més important presència de la llengua de signes espanyola. De fet alguns experts anuncien la futura mort de la llengua catalana de signes si no s'aconsegueix el reconeixement i suport necessari.

Doncs ara, la Comissió de Treball i d'Afers Socials del Congrés ha aprovat per unanimitat la plena equiparació de la llengua de signes catalana amb l'espanyola, tant en l'àmbit normatiu, com pel que fa als mitjans de suport institucional a la comunicació de les persones sordes que les utilitzin.

El projecte de llei, ha patit un camaleònic canvi de nom, de "Llengua de signes espanyola" a "Les llengües de signes espanyoles". Aquesta reconeix una educació bilingüe per a les persones amb problemes auditius. A més, facilitarà la sol·licitud d'intèrprets en l'Administració Pública, el transport o als mitjans de comunicació.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.