directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 23:30 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Salgado s'enroca amb el fons de competitivitat i argumenta que Catalunya ja rep més del que li pertoca

El Senat ha instat avui mateix el govern espanyol a accedir a les peticions de la Generalitat

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Una altra vegada 'no'. Malgrat la insistència del Govern, la unitat dels partits catalans i la moció aprovada aquest dimecres al Senat, la ministra d'economia espanyola, Elena Salgado, s'ha tornat a negar a pagar el fons de competitivitat a Catalunya aquest 2011. A més, Salgado ha justificat la decisió perquè les comunitats 'estan rebent una quantitat superior als 11.000 MEUR addicionals compromesos amb el nou sistema de finançament'. Així ha transcendit en acabar el Consell de Política Fiscal i Financera en el qual s'havia fixat l'atenció després que el secretari d'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña, hagués obert la porta a la negociació. A l'entrada de la reunió el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, havia demanat 'corresponsabilitat' a l'Estat espanyol i posava damunt la taula que sense el pagament dels 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat la Generalitat no podria assolir la reducció del dèficit que li exigeix l'executiu espanyol.

Comparteix
   


Etiquetes
El Consell de Política Fiscal i Financera ha acabat amb la negativa per part del govern espanyol de pagar els 1.450 MEUR del fons de competitivitat que ha reclamat el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell. 'No es donen les circumstàncies', ha assegurat Salgado, que ha reiterat que el govern espanyol interpreta que està 'complint la llei' quan té previst liquidar aquest fons l'any 2013.

Diversos consellers autonòmics han reclamat el cobrament d'aquest fons en el bloc de precs i preguntes del Consell de Política Fiscal, segons Salgado, perquè 'no era un tema de l'ordre del dia'. De fet, Salgado ha assegurat que la llei determina que 'no ha de ser' aquest organisme qui debati el tema, sinó que sigui el ministeri qui 'estimi si es donen les circumstàncies' per autoritzar el fons. Així, ha deixat clar que això és 'potestat del ministeri'.

Salgado creu que 'no es donen les circumstàncies' perquè 'en aquests moments les comunitats estan rebent una quantitat superior als 11.000 MEUR addicionals compromesos amb el nou sistema de finançament'. Per tant, 'per part del Ministeri no s'ha autoritzat cap bestreta'. Salgado ha remarcat que, a més de Catalunya, aquesta també és una petició que han fet altres territoris de l'Estat i que en aquest sentit han intervingut diferents consellers al CPFF.

Sobre la xifra dels 1.450 MEUR reclamada per Catalunya, la vicepresidenta ha insistit en deixar clar que aquests números 'no han sortit del Ministeri' i que en aquests moments encara no es pot fer el càlcul de la xifra que correspondrà. Salgado ha dit que aquest càlcul 'exigeix d'unes dades que encara no estan disponibles en aquests moments i no és possible calcular la xifra'.

La vicepresidenta s'ha escudat en el fet que en la reunió d'aquest dimecres no s'ha parlat sobre l'objectiu de dèficit del 2011 -fixat en l'1,3% del PIB- per evitar respondre a l'avís de la Generalitat que no es podrà complir amb aquest objectiu.

Després que el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, hagi instat la Generalitat a portar el govern espanyol als tribunals pel fons de competitivitat, Salgado ha dit que aquesta és una manifestació 'normal' perquè 'en un estat democràtic, si hi ha discrepàncies sobre la interpretació d'una llei es pot acudir als tribunals'. Tot i això, ha afegit que no ha 'convidat a ningú' a anar a la justícia, perquè no és el seu paper, tot i afirmar que 'la interpretació de les lleis les fan els tribunals'.

El pla de reequilibri de Catalunya, en suspens fins després del 22-M
El Consell de Política Fiscal i Financera ha servit per aprovar els plans de reequilibri econòmico-financer de set comunitats. En canvi, el de Catalunya ha quedat en suspens, pendent d'aprovació, juntament amb els d'Andalusia, el País Valencià, les Illes Balears, Castella-la Manxa i Extremadura. Salgado ha explicat que aquests plans s'hauran d'aprovar en una pròxima reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que se celebrarà ja un cop celebrades les eleccions municipals del 22 de maig. D'aquesta manera, hi haurà més temps perquè la Generalitat i el govern espanyol continuïn negociant.

Amb els plans aprovats aquest dimecres, juntament amb els del Navarra i Euskadi, que també tenen llum verda, suposen un ajust de 4.283 MEUR, dels quals més de 3.400 són reducció de despesa. A més, el CPFF també ha aprovat que el dèficit de les CCAA per a l'any 2014 no pugui superar l'1%.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
Josep-Lluís fletxa Barcelona
28 d'abril de 2011, 13.08 h

Sr. Mas i Srs. de CiU... fins quan haurem de seguir suportant aquest vergonyós menyspreu?

Si no paguen ni el que toca per llei... com voleu creure que el "Pacte Fiscal" serà viable?

Srs. de CiU, que "farem" després del "pacte fiscal" IMPOSSIBLE? ...Vostès, com tots nosaltres, ho sabem que és IMPOSSIBLE?. Perquè ens enreden i ens menteixen?

Més valdria, que comencéssim a fer una campanya de sensibilització de "pedagogia interna" a casa nostre, per explicar obertament quin és el ESPO... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3 Humbert Roma de Asso
28 d'abril de 2011, 11.43 h

Quant de temps més necessitarà el bipartit per engegar a dida aquesta gent tan ufana i tan superba? Són lladres de camí ral i encara els tractem com si fossin els nostres senyors feudals.


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
28 d'abril de 2011, 11.15 h

#1 Ben argumentat, Miquel. Com que no ens entenem amb aquests veïns, que a sobre tenen la clau de la caixa, val més que cada un agafi el seu propi camí i, si mai ens trobem, apadeu "compadre"... tú cap amunt i jo cap avall....


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Miquel fletxa BCN
28 d'abril de 2011, 08.02 h

Mentre el govern "dels millors" perd el temps amb els 1.450 MEUR... Espanya roba a Catalunya 2,5 MEUR cada hora. CADA HORA !

En el cas doncs que Espanya tornés a Catalunya els 1.450 MEUR que deu... en 24 dies ens els tornarà a ROBAR.

Prou Espoli, volem Estat propi !


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.