directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 16 de juny de 2024 05:12 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

L'ALE al Parlament Europeu presenta la campanya 'Stop Barroso'

Per tal d'evitar la reelecció de l'actual president de la Comissió Europea

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El líder del grup dels Verds/Aliança Lliure Europea (ALE), Daniel Cohn-Bendit, ha presentat aquest dimarts en roda de premsa a Brussel·les una campanya per Internet que, amb el nom STOP Barroso, pretén frenar la reelecció de l'actual president de la Comissió Europea, el portuguès de centre-dreta José Manuel Durao Barroso, pel Consell Europeu dels pròxims dijous i divendres. Segons Cohn-Bendit, Barroso hauria d'explicar la contradicció de perquè, sent defensor del tractat de Lisboa, vol que el reelegeixin quan encara no s'ha aprovat aquest tractat. L'actual president es va presentar formalment la setmana passada per ser reelegit i de moment no hi ha cap més candidatura que la seva. Des del grup ALE denuncien que Barroso ha ignorat 'sistemàticament' qualsevol demanda de reglamentar el sistema financer, mentre que ha imposat a les mesures de liberalització comercial que han acabat en la situació de crisi actual.
stop barroso
Comparteix
   

Si el Consell Europeu reelegeix formalment Barroso aquesta setmana, la seva decisió haurà de ser ratificada o no en la primera sessió del nou Parlament Europeu, que tindrà lloc a mitjans de juliol. De moment, els Verds i els socialistes no li donaran suport, però ells tampoc tenen un candidat clar, tot i que Cohn-Bendit ha assenyalat en la roda de premsa que hi ha persones que podrien ser candidates a presidir la Comissió però que no es donaran els noms fins que no s'hagi bloquejat la nominació de Barroso. La centre-dreta, a la que pertany l'actual cap de l'executiu europeu, tampoc no té majoria per aprovar al Parlament el seu candidat, i com el vot és secret, si finalment apareix un oponent a Barroso, el desenllaç podria acabar sent inesperat.

La nominació del nou president de la Comissió arriba en un moment delicat, ja que si a l'octubre els irlandesos aproven en referèndum el tractat de Lisboa, aquest, que ja ha estat ratificat per la resta, entraria en vigor. Justament també al novembre expira el mandat de l'actual Comissió, amb la qual cosa s'hauria de renovar, però tant pot ser que es faci segons el Tractat de Niça, que és el que s'aplica en l'actualitat, o bé amb el de Lisboa, si Irlanda el ratifica. Segons sigui un o altre, la Comissió varia, ja que segons Niça, a partir d'aquest any, que ja hi ha 27 estats membres a la Unió, s'eliminarà el sistema d'un comissari per país. En canvi, amb Lisboa aquesta reducció no tindria lloc fins el 2014 i faria que aproximadament el nombre de comissaris quedés en uns 18.

A més, amb el tractat de Lisboa es crea la figura del president estable de la Unió per un període de dos anys i mig, i es crea la figura de l'Alt Representant de la Unió Europea per Assumptes Exteriors i Política de Seguretat. Així, països com França i Alemanya, que al Parlament pertanyen al grup de Barroso, al PPE, donen suport polític al candidat però en principi no formal, perquè, en haver tants canvis a la vista, volen esperar per elegir formalment tots els càrrecs en el seu moment.

Els Verds expliquen en la seva web 'Stop Barroso' que la Comissió que ha presidit des del 2004 el portuguès ha ignorat 'sistemàticament' les inquietuds sobre el sector financer i la necessitat de reglamentar-lo, fins a donar lloc a la situació actual. També expliquen que s'ha degenerat la protecció social i que s'ha imposat un sistema de liberalització comercial per reforçar la competència d'una manera 'agressiva' i sense tenir en compte els problemes dels països en desenvolupament.

Pel que fa al medi ambient, els Verds assenyalen que els 'beneficis econòmics a curt termini de la indústria prevalen sistemàticament sobre els objectius de medi ambient a llarg termini'. De fet, la setmana passada, les principals ONGs de medi ambient amb base a Brussel·les van suspendre la Comissió Barroso amb un 4 sobre 10 en les seves polítiques mediambientals.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Eleccions i desgovern al nostre servei

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.