directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 07:16 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Congrés aprova suprimir tres ministeris tal i com demanava Esquerra

És la segona vegada que el PSOE perd la votació de la moció

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Nova derrota del PSOE al Congrés dels Diputats, on els vots del PP, CiU, PNB, i la resta de formacions de l'oposició han aconseguit fer prosperar una iniciativa d'ERC que reclama que el govern espanyol suprimeixi els ministeris de Cultura, Habitatge i Igualtat. Els republicans ho justifiquen per la necessitat de reduir l'estructura actual del govern espanyol i demanen també la posada en marxa d'un pla de modernització i reforma de l'Administració General de l'Estat. El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Ridao ha demanat a l'executiu de Zapatero que faci 'l'operació bikini' i s'adeqüi a la realitat de l'Estat de les autonomies.

Comparteix
   

És la segona vegada que el Congrés insta el govern espanyol a suprimir àrees de govern. El passat 28 d'abril la cambra baixa també va aprovar amb els vots del PP i la resta de formacions una iniciativa del PNB que demanava a Zapatero que eliminés 'un ministeri', sense especificar-lo. Els socialistes espanyols i el govern de Zapatero ja van apuntar que no tenien intenció de complir el mandat del Congrés tot recordant que és el president espanyol qui determina l'organització del seu govern i nomena i cessa ministres.

Els vuit punts de la moció d'ERC s'han votat per separat. Els socialistes han donat suport a cinc punts que reclamen millores per reduir la despesa de l'administració, però s'han quedat sols quan han votat en contra del vuitè punt que reclama que s'eliminin els tres ministeris.

En la seva intervenció davant el ple de la cambra baixa, Ridao ha reclamat al govern espanyol que es posi a dieta i elimini els ministeris de Cultura, Habitatge i Igualtat, que 'no s'ajusten al repartiment competencial' i responen 'a un intent molt poc dissimulat de l'Estat de no perdre múscul davant la inevitable descentralització política i administrativa que suposa l'Estat de les autonomies'.

Segons Ridao, la seva existència 'no només constitueix un supòsit de concurrència deslleial amb les comunitats autònomes', sinó que a més és una font de despesa impròpia de l'administració.

Un criteri compartit pel PP, CiU i PNB, que en les seves intervencions han defensat el text dels republicans i han reclamat al govern espanyol que reformi immediatament la seva estructura per assegurar els criteris d'estalvi i austeritat.

El diputat de CiU Jordi Jané ha defensat la necessitat de fer balanç sobre el procés de desburocratització de l'Administració i ha recordat que el procés d'incorporació de noves competències a l'administració autonòmica hauria d'haver comportat una reducció de l'Administració General de l'Estat. 'No sé si és una operació bikini o topless', ha dit, 'però es tracta de reduir, simplificar i suprimir organismes, i al final cal que el govern espanyol compleixi el mandat de la cambra'.

Tal com va fer amb la del PNB per eliminar 'un ministeri', el PP s'ha sumat a la moció. El diputat del PP Rafael Merino ha preguntat a l'executiu espanyol pels fruits en estalvi de la implantació de l'administració electrònica. 'Necessitem que vostès es dediquin a reduir despesa en comptes d'incrementar impostos als ciutadans', ha dit, perquè el dispendi actual 'no és comprensible'. Els populars també han reclamat la supressió de la vicepresidència Tercera del govern espanyol, que ocupa Manuel Chaves, un ministre 'cremat' per la seva 'ineficàcia', per les 'situacions' de la seva família a Andalusia –en referència a les acusacions de corrupció-, i pels seus 'enganys'.

En canvi, el PSOE argumenta que el president del govern és l'únic que té potestat per dissenyar l'estructura del seu govern. El portaveu dels socialistes, Rafael Roman, ha acusat els grups de plantejar d'una banda 'el discurs auster' i de l'altra 'la festa de la despesa' en les partides pressupostàries. Roman ha assegurat que la pretensió de 'voler fer-li el govern al president és impropi dels grups parlamentaris' que no han de pretendre governar des del parlament. El portaveu del PSOE també ha acusat el PP de 'deslleialtat institucional' i de ser una formació 'oportunista'.

ERC ha presentat la moció al Congrés després que la setmana passada el portaveu Joan Ridao va interpel•lar la vicepresidenta De la Vega i va acusar l'executiu espanyol de 'deslleialtat' per no complir els compromisos sobre finançament amb Catalunya. Els republicans no han acceptat cap de les esmenes presentades per la resta de grups, que tot i així han donat suport a la proposta. No obstant, la moció incorporava un punt sobre finançament autonòmic que s'ha votat per separat a petició del PP i que ha decaigut.

En concret, el text aprovat demana al govern espanyol que suprimeixi els ministeris de Cultura, Habitatge i Igualtat i desviï les seves funcions als d'Educació, Foment i Sanitat i Assumptes Socials. També estableix que la vicepresidenta primera del govern espanyol haurà de comparèixer al Congrés a l'inici de cada període de sessions per informar de l'aplicació del pla de modernització i reforma de l'Administració. A més, insta el govern espanyol a adoptar 'amb caràcter immediat' les directrius necessàries per 'reduir dràsticament' el consum energètic i la despesa corrent de correu ordinari, telèfon, publicacions i comunicacions, mitjançant l'ús de les tecnologies de la informació.

En aquest marc, la moció reclama que es 'reguli' l'ús de mitjans públics per part del president del govern, els ministres i els alts càrrecs de l'executiu 'tan en l'activitat pública com en la privada, així com en el marc dels períodes electorals'. En concret, estableix que 'es regularà l'ús d'immobles i mitjans de transport i de desplaçament'. Pel que fa als períodes electorals –després de la polèmica per l'ús d'un avió de les Forces Armades per part de Zapatero durant la campanya-, el text d'ERC diu que l'ús de mitjans públics 'atendrà, entre altres, criteris de seguretat' i tindrà en compte també que les subvencions electorals no inclouen els desplaçaments dels candidats.

En canvi, PSOE i PP han rebutjat el setè punt de la moció, que reclamava que en el marc del futur model de finançament autonòmic el govern espanyol 'garanteixi l'equilibri vertical en el repartiment de recursos públics' i 'assigni, com a mínim, el 9,2% dels actuals recursos de l'Estat a les comunitats autònomes'.




COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Cesc Silvestre fletxa València (Catalunya Sud)
6 de juliol de 2009, 14.18 h

Molt bona notícia! Encara q sempre estem creiticant esquerra, només esquerra pot impulsar coses així.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
17 de juny de 2009, 14.02 h

I...?.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.