directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 27 d'abril de 2024 04:55 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Mas constata que la necessitat de l'Estat propi està arrelant a la societat catalana

Subratlla que Catalunya necessita un Estat, i que si no pot ser l'espanyol, haurà de ser un de propi

Comentaris 35  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha constatat aquest dijous que la necessitat de tenir un estat està 'nidant' en la mentalitat de la societat catalana. Durant la presentació de llibre 'Catalanisme deucentista' (RBA), del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha subratllat que Catalunya necessita un estat, i que si no pot ser l'espanyol, podria ser un de propi, però també ha advertit que ell prioritza l'enfortiment de la nació catalana. 'Si jo hagués de triar entre una nació sense estat o un estat sense nació, em quedaria amb la primera', ha explicat el president, que ha coincidit amb Mascarell que una federació amb Espanya no és la solució si no hi ha igualtat en el tracte.
artur mas
Comparteix
   


Etiquetes
Mas ha comentat el contingut del llibre de Mascarell, que recull una vuitantena d'articles que va escriure abans de ser conseller de Cultura amb CiU. Ho ha fet a l'auditori RBA, davant de personalitats com Narcís Serra, Beth Galí, Oriol Bohigas o l'exconseller Ernest Maragall.

Segons Mas, l'exdirigent socialista parteix del federalisme per arribar a la conclusió, però, que per fer possible aquesta idea, cal que hi hagi federalistes a l'altre costat, i això no és així. Davant d'aquesta buidor, continua, 'arriba a la conclusió que el camí no és el de la federació, o que si ho arriba a ser, ha de ser d'igual a igual'.

El president ha assegurat que comparteix aquesta visió plenament, perquè 'més enllà de la forma que agafi Catalunya, el que és fonamental és que el diàleg i l'entesa es faci en aquest pla d'igualtat, de tu a tu'. Si no es així i hi ha una 'superioritat moral' per part d'Espanya, la federació no és la solució.

Mascarell, ha explicat Mas, acaba concloent que l'estat espanyol que els catalans tenien l'esperança que els respectés i els reconegués 'no va per aquesta línia', i per això aposta per avançar cap a la construcció d'un Estat català.

El convergent ha coincidit que els catalans necessiten un estat, i que 'si no pot ser l'espanyol, pot arribar a ser l'Estat propi'. Això sí, ha advertit que per sobre d'això hi ha la nació, que vol dir la cultura, les arrels comunes, la personalitat pròpia i els valors compartits per 7,5 milions de catalans.

De tota manera, sí que ha reconegut que a Catalunya està 'nidant en el registre mental de la gent la necessitat d'arribar a tenir algun dia aquest estat o d'anar formulant el dret a decidir'. 'A on ens portarà això? No ho sabem. Durant quant de temps? No ho sabem. Però el registre mental està canviant', ha conclòs.

I és que Mas ha rebutjat posar dates malgrat quedi tres anys per al 2014. Al seu parer, posar terminis a aquests processos 'no deixa de ser un 'divertimento', perquè en el fons no està a la nostra mà'.

Compartir projecte i trajecte amb Mascarell

Mas ha agraït públicament a Mascarell que hagi acceptat formar part del Govern de CiU. 'Compartim projecte i trajecte', ha resumit. Ha remarcat que la aliança amb Mascarell no és una suma de partits, però si de sensibilitats, de procedències i de visions diferents. 'Que això s'aconsegueixi integrar en un corrent comú jo crec que és un dels tons que ha d'agafar la música de la política catalana', ha defensat.

En la línia de la Casa Gran del Catalanisme i també del 'govern dels millors', ha considerat que això 'no ha de ser l'últim pas'. 'Ha de ser un primer pas. Després de compartir projecte i trajecte amb persones com Mascarell, la porta, parlo d'un futur més llunya, ha de quedar oberta', ha dit.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#35
OTGER fletxa PAÏSOS CATALANS
1 de maig de 2011, 12.34 h

#22 Calla troll espanyolista,que potser et penses que enganyes a ningú?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#34
atlasac fletxa Vila-real
1 de maig de 2011, 10.57 h

A TOTS ELS JORDI´S--No teniu ni idea del BE que esteu repartin, avui posarem algunes idees més, procurem almenys entre NOSALTRES no caure sense voler en desacreditar els altres (cosa que JO SI QUE FAIG AL CRITICAR TANT DURAMENT A ERC es que no m´agrada e r c) vaig posar tantes esperançes amb ella, que es veu
que jo intento fer la faena de TOTS ELLS van....)es veu que això de canviar de SIGLES no ho soportem, perque tenir que VOTAR per un eixemple INDEPENDENCIA quan TOTA LA VIDA HE VOTAT PS... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#33
Pep fletxa Barcelona
30 d'abril de 2011, 16.15 h

Jo crec que en Duran Lleida té els dies comptats. Temps al temps.#29


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#32
Pep fletxa Barcelona
30 d'abril de 2011, 16.12 h

#31
Que consti que no vaig votar Mas a les darreres eleccions per aquest motiu.

Com que he participat activament en la organització del 10A i he tingut la sort de passar-me moltes hores al carrer recollint vot us poc assegurar que la cosa està canviant. Veïns meus que al principi em deien que no ho tenien molt clar i dubtaven, després del 10A quan em veuen em feliciten i em diuen que ho aconseguirem. Molts són votants de CiU.

Amb humililtat, acollint a tothom que mostri interès, i no c... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#31
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
30 d'abril de 2011, 15.17 h

#24 En Mas no es independentista.
Ell juga a dir avui si i dema no. Avui blanc dema negre, avui calent dema fret.
Si el president de la Generalitat i CiU volguesin dema passat podriem ser independents i tots els tancs d´aspaña no ho podrien impedir.
Aprofito la benentesa per a "felicitar" a tots aquells que han votat CiU perque l´han cagada. Hi havia opcions mes independentistes pero els catalans som tan perucs que estem com estem perque ens ho mereixem.

INDEPENDENCIA


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#30
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
30 d'abril de 2011, 15.14 h

qui me pot obligar a mi a ser aspañol si no vull esser-ho??
aixo d´esser aspañol per obligacio es una merda.
regalo el meu dni per si algu vol fer-ne confeti.

VISCA CATALUNYA LLIURE
no ens poden obligar a ser aspañols si no volem ser-ho


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#29
30 d'abril de 2011, 11.42 h

Benvolgut Pep; Estic parcialment d'acord amb Vostè. Però potser ens cal mirar-ho des d'un altre vessant. Possiblement hi ha força gent a CiU que s'està movent de cares a la nostra independència, no li ho negaré, si bé cal analitzar-ho. Molts d'aquests que estan pel nostre projecte (és la meva opinió), són aquells que en les passades eleccions, tot i sent independentistes, van emigrar cap a CiU degut al desori entre les formacions polítiques a qui tocava encarrilar aquest moviment. Mi... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#28
atlasac fletxa Vila-real
30 d'abril de 2011, 11.12 h

Una altra cosa.... és que acàs aquell "andaluz" que amb el seu VOT de INDEPENDENCIA NO S´HAURA GUANYAT UN PAM DE TERRA CATALANA? JO DIC QUE SI!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#27
atlasac fletxa Vila-real
30 d'abril de 2011, 10.58 h

A MAC i molts d´altres, i jo també, Mira MAC és fantâstic el que dius però els del teu barri o saben? en quan al President MAS encara NO s´ha associat amb ells com e r c va fer i ara perquè NO te altre remei (SI calladets una bona temporà!!) remenen, remenen per aguantar-s´hi nadan, coses boniques encara en diuen, però la gent les faran seves venin d´ells? aquest és el meu dupte ---haveu escoltat mai que franco va estar mol a prop de implantar el SOCIALISME? però van trobar una alt... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#26
Pep fletxa Barcelona
30 d'abril de 2011, 10.33 h

Benvolgut Jordi,

no importa qui ha estat fent la feina fins ara (si és que ERC l'ha estat fent. Ja que una cosa és dir-ho i una altra fer-ho). El realment important és que hi ha un ampli sector de CiU (dic CDC i UDC) que estan fent un tomb i s'estan afegint al projecte a marxes forçades. Sense l'electorat de CiU no s'aconseguirà la independència. De fet n'estic segur que, en nombre, hi ha més independentistes de CiU que d'ERC.
El mateix passa amb el PSC. També necessitem votants del PS... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.