directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 17:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Els sindicats alerten d'una nova onada d'ERO's després de les municipals

Milers de treballadors es manifesten arreu dels Països Catalans contra les retallades socials

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Milers de treballadors s'han manifestat aquest diumenge per les principals ciutats del país amb motiu del Primer de Maig i units per les consignes contra les 'retallades socials' i un mercat de treball que continua generant nous aturats. La participació ha estat notablement inferior a l'any passat i no ha superat el mig miler de persones a cada una de les concentracions de Tarragona, Girona i Lleida, mentre que a la manifestació principal de Barcelona s'han concentrat 40.000 persones, segons els sindicats, i 8.000, segons la Guàrdia Urbana. Els líders sindicals han cridat la ciutadania a tornar a sortir al carrer contra les 'retallades' de cara a les mobilitzacions previstes per al proper 14 de maig. Des de CCOO el secretari general, Ignacio Fernàndez Toxo, ha alertat d'una nova onada d'expedients de regulació d'ocupació (ERO) després de les eleccions municipals del 22 de maig, una vegada estiguin constituïdes les corporacions municipals. Toxo ha dit que no vol ser un 'apòstol de la catàstrofe' però el fet que s'impedeixi el refinançament de deutes a les corporacions locals provocarà aquesta situació, sobretot en empreses dedicades a activitats exterioritzades als ajuntaments.
dia treball ccoo sindicats ugt
Comparteix
   


Etiquetes
Menys participació a les manifestacions d'aquest primer de Maig

Milers de treballadors s'han manifestat aquest diumenge per les principals ciutats del país amb motiu del Primer de Maig i units per les consignes contra les "retallades socials" i un mercat de treball que continua generant nous aturats. La participació ha estat notablement inferior a l'any passat i no ha superat el mig miler de persones a cada una de les concentracions de Tarragona, Girona i Lleida, mentre que a la manifestació principal de Barcelona s'han concentrat 40.000 persones, segons els sindicats, i 8.000, segons la Guàrdia Urbana. Els líders sindicals han cridat la ciutadania a tornar a sortir al carrer contra les "retallades" de cara a les mobilitzacions previstes per al proper 14 de maig.

Amb el lema 'Ocupació digna sí, retallades socials no', centenars de persones han participat en la manifestació del Primer de Maig a Barcelona. Una marxa que ha començat a la plaça Urquinaona i ha finalitzat a la plaça de la Catedral i que ha servit, entre d'altres, perquè sindicats i partits polítics denunciïn les retallades socials que afirmen durà a terme el Govern de CiU.

La manifestació del Primer de Maig ha transcorregut sense incidents remarcables i en un ambient festiu a la capital catalana, tot i que la participació ha estat notablement més baixa que la de l'any passat. Enguany, els sindicats han afirmat que han reunit uns 40.000 manifestants al centre de Barcelona, xifra que encara ha de concretar la Guàrdia Urbana. El 2010, el Dia Internacional dels Treballadors va reunir 7.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 50.000, segons els organitzadors.

A Tarragona, mig miler de persones han participat a la manifestació de l'1 de maig. A la marxa s'hi han unit molts empleats del sistema sanitari i també afectats pels últims conflictes laborals a la demarcació, com els treballadors de la neteja viària de 9 municipis del Camp que fa quatre mesos que no cobren. Els sindicats CCOO i UGT han exigit que la falta de diners a les arques públiques es solucioni amb una major pressió contra el frau fiscal i l'economia submergida, una reforma fiscal i una correcció de l'última reforma laboral que consideren "injusta i inútil". El nombre d'aturats supera a la demarcació les 80.000 persones.

D'altra banda, unes 500 persones han recorregut els carrers de la ciutat de Girona en un Primer de Maig que ha estat marcat per un nou record històric de desocupació a les comarques gironines, amb més de 88.000 aturats (22,33%). És la xifra percentual més alta de les demarcacions catalanes i també està per sobre de la mitjana estatal (21,29%). La secretària general de la UGT a Girona, Dolors Bassa, ha assegurat que cal que hi hagi diàleg amb qualsevol reforma que es faci, polítiques actives d'ocupació i també drets i deures per tots els treballadors. Per la seva banda, el secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, ha denunciat que en aquests moments no s'està buscant una sortida "equitativa" de la crisi.

Mig miler de persones han participat aquest diumenge a la manifestació del Primer de maig a la ciutat de Lleida, una protesta que com és tradicional ha sortit de la plaça del Treball i per Príncep de Viana ha arribat fins la Rambla de Ferran i l'avinguda de Francesc Macià, on s'han fet els parlaments i s'ha cantat 'La Internacional', aquest cop en català. Els 30.000 aturats de les comarques de Lleida han estat molt anomenats pels líders sindicals en una jornada en què, més que l'atur, UGT i CCOO s'han mostrat preocupats pels efectes socials de les retallades del Govern, i pel que ells consideren "la privatització de la sanitat i l'educació".

Toxo i Méndez qualifiquen de "fracàs" la reforma laboral des de València

Els secretaris generals d'UGT i CCOO a l'Estat, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, han encapçalat la marxa de l'1 de maig a València sota el lema 'per l'ocupació amb drets socials i contra les retallades socials'. Moments abans de la manifestació, Méndez ha destacat que les xifres d'atur evidencien "el fracàs" de la reforma laboral del govern espanyol.

El líder d'UGT també ha advertit que els sindicats estaran "vigilants" perquè no hi hagi més retallades després de les eleccions del 22 de maig. En un mateix sentit, Toxo ha dit que aquest 1 de maig hi ha "4.910.200 motius per manifestar-se", en referència al nombre d'aturats a tot l'Estat, i ha reclamat una reorientació de les polítiques socials i econòmiques.

Per la seva banda, el líder de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha explicat a Catalunya Informació que els sindicats estan treballant perquè aviat arribi l'acord pel conveni col·lectiu i no ha descartat que aquest estigui abans del 22 de maig. En aquest sentit i davant els prop de cinc milions d'aturats, Toxo ha instat al govern espanyol a preocupar-se per reorientar altres polítiques i no només les laborals, per generar més treball.

D'altra banda, Toxo ha negat que els sindicats estiguin fent la campanya al PP per la convocatòria de vagues generals i ha assenyalat que 'qui posa l'alfombra a Rajoy' són les polítiques de Zapatero. En aquest sentit, Toxo ha mostrat preocupació pel moment social actual respecte a la falta de treballa i ha lamentat que s'estiguin prioritzat les sortides individuals davant les col·lectives.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Dani fletxa Cerdanyola
2 de maig de 2011, 01.50 h

"Toxo i Méndez qualifiquen de "fracàs" la reforma laboral des de València"

Però no van ésser ells qui van pactar amb el govern espanyol i ens la volien vendre com la panacea per sortir de la crisis???

Són ben bojos aquests sindicalistes majoritaris...

Salut!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.