directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 10:45 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Consultes independentistes doble fletxa

Els catalans de l'Argentina també volen la independència

Diversos Casals Catalans a l'Exterior impulsen consultes populars inspirades en les celebrades arreu del país

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 3 vots )
carregant Carregant

Els catalans residents a l'exterior en el país amb mes comunitats catalanes es posicionen clarament a favor de la independència. Inspirats en les consultes populars de diverses localitats catalanes, els catalans que resideixen a l'Argentina han fet el mateix consultant als emigrants què opinen sobre la autodeterminació de Catalunya. Tal com va avançar directe!cat, han votat la independència els Casals Catalans de Buenos Aires, La Plata, Còrdoba, Rosario, Pergamino i Venado Tuerto que, en els darrers dies de manera anticipada, i aquest dissabte 30 d'abril com a jornada principal, han realitzat una jornada de votacions. En la totalitat de les consultes realitzades als diferents Casals Catalans el 'sí' a l'Estat propi s'ha imposat contundentment per sobre del 95 per cent dels vots, amb una participació al voltant del 15 o el 20 per cent segons els casos.
El Casal de Catalunya de Buenos Aires és el més emblemàtic de la vintena de comunitats catalanes a l'Exterior que hi ha a l'Argentina -on més n'hi ha arreu del món, per cert- i és qui ha coordinat el vot de les diverses entitats catalanes amb presència a la capital argentina. Josep Font-Olivares, coordinador de la Plataforma 'Buenos Aires Decideix' ha explicat que aquesta consulta 'ha despertat bastat d'interès entre la comunitat catalana present a l'Argentina, especialment els dies que ha jugat el barça contra el Madrid, quan més s'omple el Casal i que hem aprofitat per apropar la urna de votacions als aficionats al futbol catalans'. Segons Josep Font-Olivares el perfil de votants es divers: 'hi ha catalans nascuts a Catalunya que són a l'Argentina des de fa molts anys i també hi ha joves catalans que han arribat fins Buenos Aires o bé per estudis o bé per amor'.

Josep Guixé, argentí fill de catalans, de 60 anys ha explicat que aquesta consulta 'és la manera d'expressar la voluntat de no voler ser tutelats per algú que ni té la capacitat ni la fortalesa per fer-ho', en clara referència a l'Estat espanyol. Per la seva banda Sílvia Ferrer, la seva dona, també filla de catalans emigrats a l'Argentina en època de la dictadura franquista, considera que 'votar és la millor manera de reconèixer l'esforç que els nostres pares han fet durant molts anys per mantenir la catalanitat viva lluny de la terra'. Del mateix parer es Viviana Sanchís, filla de catalans també, qui confessa sentir una gran emoció per poder votar. 'M'he criat al Casal Català i des de petita he viscut rodejada de la cultura catalana. Poder expressar el meu vot aixi és la millor manera de demostrar els meus sentiments'.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
4 de maig de 2011, 18.10 h

CiU només parla d'independència quan vol atreure el vot dels ingenus, està clar que el seu negoci ho té amb Espanya; El PSC és un satel.lite del PSOE, i no mou un dit si Madrid no vol. De fet en comptes de PSC s'hauria d'anomenar EMI, la veu del seu amo!; El PP... bé, d'aquests ni parlar-ne. Paraules com "Independència" "Democràcia" o "Llibertat" no hi figuren al seu lèxic ("Dictadura" i "Corupció" sí) I si em de triar amb la resta "IC-V o ERC" doncs no és per llençar cohets.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
4 de maig de 2011, 18.02 h

Una qüestió força important... si els catalans volen independitzar-se perquè collons la majoria vota CiU / PSC?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
4 de maig de 2011, 18.00 h

I de qui volen independitzar-se? d'Espanya o d'Argentina?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.