directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 24 d'abril de 2024 19:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Badia, Tremosa, Junqueras i Romeva reconeixen que no han aconseguit avançar en l'ús del català a la UE

Els eurodiputats catalans passen comptes un any després d'haver signat un full del ruta per fomentar el català

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Ara fa un any, els eurodiputats catalans Maria Badia (PSC), Ramon Tremosa (CiU), Oriol Junqueras (ERC) i Raül Romeva (ICV) van fer front comú pel català i van signar un full de ruta promogut per l'associació Horitzó Europa que buscava potenciar l'ús del català a les institucions europees mentre no és llengua oficial. Un full de ruta a què els eurodiputats del PP no van volar adherir-se. Aquest dimecres, els eurodiputats han fet balanç dels avenços i han reconegut que la situació del català a la UE segueix encallada. La principal causa, la negativa de Madrid. 'Si un estat vol, es poden fer excepcions al règim lingüístic de la UE', ha defensat Tremosa, carregant contra la passivitat del govern espanyol.
eurodiputats catalans, ramon tremosa, oriol junqueras, raül romeva, maria badia
Comparteix
   


Etiquetes
En la roda de premsa a la seu a Brussel·les de l'Eurocambra, Badia ha reconegut que l'estratègia que s'ha dut a terme fins ara no ha funcionat i ha proposta canviar d'estratègia, augmentant la pressió des del nou govern català, tot i que no s'ha mostrat optimista amb la idea que l'ús del català a les institucions europees millori. 'No és un bon moment per pensar que podrem assolir cotes més bones per l'ús del català perquè aquest Parlament no tendeix a construir més Unió Europea sinó que a fomentar l'intergovernamentalisme', ha alertat l'eurodiputada socialista.

En la mateixa línia, Tremosa ha recordat que 'la Unió Europea és un club d'estats i qui no té un estat no hi compta', i ha carregat contra l'Estat per no defensar els interessos del català. 'Finlàndia va entrar a la UE amb dues llengües sota el braç, el finès i el suec, tot i que només un 5% de la població finesa parla suec', ha explicat.

L'eurodiputat convergent també ha recordat que va intentar utilitzar el semestre de presidència espanyola de la Unió, el primer del 2010, per desencallar la situació del català al ple del Parlament Europeu i va proposar que es pogués utilitzar excepcionalment al plenari de cloenda de la presidència. La iniciativa, però, tampoc va tirar endavant. Per això, i com a resposta a la 'baixíssima qualitat democràtica que té l'estat espanyol l'any 2011', Tremosa no utilitza el castellà sinó l'anglès o l'italià tant al plenari com a les comissions de l'Eurocambra. 'Això que és una pràctica molt habitual entre els eurodiputats del nord d'Europa provoca irritació als eurodiputats espanyols', ha reconegut Tremosa.

'Anar a Madrid a marcar gols'
Romeva ha reiterat que la millora de la situació del català a la UE no és 'un problema econòmic ni tècnic sinó una qüestió de voluntat política'. Així, l'eurodiputat d'ICV ha recordat que, si el català es volgués utilitzar al Parlament Europeu, no caldrien nous intèrprets perquè ja n'hi ha de catalans que ho podrien fer i, en tot cas, el Parlament català ja s'ha compromès a cobrir aquestes despeses. 'Per què, però, el català ha de complir uns criteris de costos que no se li exigeixen a altres llengües? No em consta que l'argument dels costos hagi condicionat les peticions d'oficialitat de la llengua anglesa', s'ha queixat Junqueras.

'Per què no ho resol l'estat espanyol?', ha afegit l'eurodiputat d'ERC. 'Perquè el cost polític de resoldre-ho li és més car que el cost polític de no resoldre-ho. Per tant, només tenim un mecanisme: incrementar el cost polític de la no resolució', ha explicat. En aquesta línia, Tremosa ha convidat els 47 diputats catalans al Congrés dels Diputats a 'anar a Madrid a marcar gols', és a dir, incrementar el cost de la 'discriminació flagrant' que implica no poder usar la llengua pròpia en una institució europea. L'eurodiputat convergent ha proposat condicionar votacions com la dels pressupostos generals a que s'avanci en la millora de l'estatus del català a la UE, 'que el govern espanyol està ignorant'.

En aquest sentit, el representant de l'associació Horitzó Europa, Ignasi Centelles, que ha promogut la iniciativa del full de ruta per augmentar la presència del català a les institucions de la UE, ha recordat que 'els ciutadans de Catalunya no poden fer tràmits normals en altres estats, com fer les oposicions a les institucions europees en la seva llengua perquè el català no és oficial'. 'Si una empresa registrada a Catalunya amb estatuts en català vol optar a una subvenció europea no ho pot fer perquè ha de presentar els estatuts en una llengua oficial de la Unió. Hi ha discriminacions que cal resoldre', ha afegit.

Una porta oberta
A banda de les propostes d'augmentar la pressió des del govern català i fer pressió a Madrid condicionant les votacions dels diputats catalans al Congrés, també s'ha apuntat com a camí per desencallar la situació del català, l'entrada a Croàcia a la Unió Europea. Amb l'entrada d'aquest nou soci comunitari 'el règim lingüístic de la UE es torna a renegociar i podria ser un moment per replantejar el tema del català', ha recordat Centelles.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
Ll. B. fletxa granollers
9 de maig de 2011, 19.45 h

Haurem d'esperar a que Andorra entri a la comunitat europea, a fi que el català sigui llengua europea amb els mateixos drets que les altres llengües europees reconegudes. Mentrestant l'únic que es pot fer es reflexar el nostre fet lingüístic utilitzant llengües diferents al castellà.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6 Sergi Tarrida Cotti
5 de maig de 2011, 09.21 h

Sense estat propi no hi ha res a fer!! La gran Castella no té tradició democràtica ni dos dits de front per permetre una altra llengua que no sigui el castellà!! Si volem l'estat propi el tindrem només hem de votar partits que en defensin l'opció obertament!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Miquel fletxa BCN
5 de maig de 2011, 08.43 h

Tots els esforços de'n Tremosa, Junqueras i Romeva, a favor del català, se'n van a la merda cada vegada que els diputats "catalans" a Madrit renuncien a parlar en català.

La llengua catalana es defensa parlant-la, a tot arreu. Un bon lloc per fer-ho és al Congrés, amb permís o sense del seu President i Reglament.


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Titani fletxa Catalunya, proper estat europeu.
5 de maig de 2011, 00.59 h

Ja s'hi poden esforçar tant com vulguin i puguin, ja que són uns grans representats amb una reconeguda i sobrada capacitat, però els simplificaria molt la seva tasca el fet de disposar d'un estat propi. El seu esforç seria molt més ben aprofitat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
manel fletxa Barcelona
4 de maig de 2011, 14.42 h

I què hi fot la Badia aquí sí el psc-PSOE no han fet absolutament res!!!!!!!!!!!!!!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Josep fletxa Sant Celoni
4 de maig de 2011, 13.36 h

Com collons es pot desenvolupar el català a la UE amb en Vidal-Quadras per allà tocants els nasssos?


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
4 de maig de 2011, 12.54 h

i la pressió del PSC?? no te 25 diputats decisius votats? a perdo es que quant tenim els vots ens convertim amb PSOE amb la jacona arriba espanya!! A i quina historia ens vendran a les proximes eleccions?? prou mentides i manipulacions unica solució independencia....


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.