directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 19:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

PSC i PP es despengen de la unitat pel concert econòmic

El Parlament aprova crear una comissió pel concert amb el sí de CiU, ERC, ICV-EUiA, SI i Laporta · Els socialistes no volen contribuir a 'frustracions col·lectives' i els populars veuen la independència com a finalitat de la proposta

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres la creació d'una comissió pel concert econòmic amb els vots a favor de CiU, ERC, ICV-EUiA, Solidaritat i el diputat no adscrit Joan Laporta. La proposta l'han presentat conjuntament la federació nacionalista i els republicans. El líder d'ERC, Joan Puigcercós, ha ressaltat que 'l'objectiu és canviar les regles del joc'. PSC i PP de Catalunya s'han abstingut en la votació. De fet, els socialistes catalans han destacat que no volen 'contribuir a les frustracions col·lectives', mentre que els populars creuen que CiU i ERC volen 'donar un pas més de la separació de Catalunya a la resta d'Espanya i la independència'. Ciutadans ha votat en contra de la creació. El president de la Generalitat, Artur Mas, ja va alertar que qui no se sumi a aquesta reivindicació 'quedarà una mica fora de la història'.

Comparteix
   


Etiquetes
La proposta dóna compliment a la moció aprovada el 9 de març sobre un nou model de finançament basat en el concert econòmic i que donava suport a la creació d'una comissió amb base parlamentària per consensuar aquest nou model. La proposta, que la mesa ha admès aquest dimecres a tràmit, té per objecte 'analitzar les relacions fiscals entre Catalunya i l'estat, l'actual sistema de finançament autonòmic, la seva incidència sobre el grau de desenvolupament econòmic i la prestació de serveis públics a Catalunya, i la viabilitat legal i econòmica d'un model de finançament per a Catalunya que permeti recaptar, gestionar, inspeccionar i liquidar els impostos i equiparar els ingressos als dels concert econòmic vigent al País Basc i Navarra'.

A partir de la seva aprovació la comissió haurà de tenir enllestides les conclusions abans del 31 d'octubre, i el ple les haurà de votar posteriorment. A la comissió hi estaran representats tots els grups i s'hi podran incorporar altres persones proposades pel govern, que podran participar als treballs sense dret a vot, i a les sessions hi podran comparèixer tècnics o especialistes.

El primer en intervenir ha estat el president d'ERC, Joan Puigcercós, qui ha manifestat que la federació nacionalista i els republicans volen 'canviar les regles de joc' i ha recalcat que amb un concert no s'estaria discutint sobre el pagament del fons de competitivitat. Puigcercós ha demanat a PSC i PPC que si van a la comissió amb recels que pensin amb els socialista i els populars d'Euskadi i de Navarra on defensen aferrissadament el concert econòmic.

PSC i ICV-EUiA creuen que la comissió no comença bé
La parlamentària del PSC Rocío Martínez-Sampere i el parlamentari d'ICV-EUiA Joan Boada han coincidit en criticar com ha arribat al ple la creació d'aquesta comissió a través d'una proposta consensuada per CiU i ERC. Si Martínez-Sampere ha declarat que el debat comença 'de la pitjor de les maneres' sense consens, Boada ha manifestat que això 'ha violentat la cambra'. Boada ha destacat que ningú s'ha d'estranyar 'si algú pensa que la comissió es fa per necessitats partidistes i si es fa just en període electoral'. El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha dit que si no han 'estat prou curosos en poder-ho parlar amb tot, esperen millorar-ho al llarg del tràmit'.

En la seva intervenció, Turull també ha declarat que Catalunya té drets i també deures, al temps que ha recalcat que un dels drets és 'amb justícia disposar d'allò' que Catalunya paga amb el seu esforç.

El diputat de Solidaritat Uriel Bertran ha destacat que si el Govern no pot aconseguir el fons de competitivitat com aconseguirà el concert econòmic. De fet, ha considerat que és 'inviable'. Tot i això, ha anunciat que donarien suport a la creació de la comissió. 'L'únic concert econòmic que aconseguirem de veritat és amb la independència de Catalunya', ha afirmat.

Per la seva part, el diputat no adscrit Joan Laporta ha ressaltat que 'esperava més decisió política del Govern dels millors' amb el concert econòmic. 'Fer aquests exercicis dilatoris per aconseguir el concert davant el govern espanyol són impropis del Govern dels millors'.

L'abstenció de PSC i PPC
El PSC s'ha abstingut en la votació i Martínez-Sampere ha reiterat com ja va dir en el debat on es va discutir la creació de la comissió que no es pot deixar passar que aquest tema s'instrumentalizi. Mentre, el PPC també s'ha abstingut i ha assegurat que l'objectiu de CiU i ERC és 'donar un pas més de la separació de Catalunya a la resta d'Espanya i la independència'. Millo ha remarcat que el PPC va amb la voluntat constructiva per millorar el finançament i ha destacat avui hi ha un model que venç el 2013 i allí s'haurà de renovar el model. 'No hi ha presa perquè no toca fins el 2013', ha afegit.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha dit que no estan d'acord amb els privilegis territorials al segle XXI i no els hi agrada el concert pel País Basc i Navarra i tampoc per a Catalunya. 'No estem d'acord al model del concert perquè no ens agraden els principis carlistes', ha afegit, al temps que ha deixat clar que participaran en la comissió. 'Obrir debats que no toquen sense competències no té cap sentit', ha recalcat. 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
4 de maig de 2011, 21.10 h

Concert econòmic o on està l'altre € uro?

Van tres amics a sopar a un restaurant.

Després del sopar, al demanar el compte, és on ve el 'sarau' ...
Amics: 'Cambrer ... ens porta el compte, si us plau. "
Cambrer: Són 30 euros, cavallers.
I cada un d'ells posa 10 euros.
Quan el cambrer va a posar els diners a la caixa, ho veu el cap i li diu: No, aquests són amics meus. Cobra'ls només 25 €

El cambrer es dóna compte que si torna els 5 € pot haver un embolic per repartir i decideix ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 8   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Sebastià fletxa Barcelona
4 de maig de 2011, 20.37 h

PP-PSOE coalició contra Catalunya, contra el Català, contra els Catalans...
Eren els partits espanyolistes imprescindibles per a defensar l'espanyolisme dels immigrants espanyols però ara resulta què aquests també pagant els alts impostos què el govern espanyol imposa a tots els ciutadans catalans vinguin o estiguin... Així què a pagar i a callar...!!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 6   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
4 de maig de 2011, 17.21 h

Tant costaria anomenar el partit representat al Parlament: Democràcia Catalana. Potser no és legal?. Sí. Potser no té adherits?. Sí. Doncs perqué dir simplement "Laporta"'.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Tomppa fletxa Sabadell
4 de maig de 2011, 16.02 h

PP es partit anti-catalanista clarament, volen que espanyols tenen superioritat abans que els catalans i res de res a parlar d'igualtat si això vol dir que tots tenen mateixos drets i deures. Catalans tenen dret i deure de declarar-se independent d'estat espanyol per bo de totes nacions del món que també inclou per bé dels castellans. No està bé per cap nació que hi ha nacions més petits que tracta altres com millors i superiors com fan els catalans ara mateix, es patètic i indignant. ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
4 de maig de 2011, 15.42 h

Quina vergonya els convergents. Ara donant lliçons quan han estat ells sempre els que s'han venut el país per un plat de llenties. Són la pesta


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Jaumetria fletxa Solsonès
4 de maig de 2011, 15.15 h

recanvi (60) | UNA ALTRA OCASIÓ PERDUDA |
La realitat és que el govern central no va necessitar el PNB fins als últims pressupostos, que coincidien amb les eleccions catalanes. Des de l’anomenat pacte per l’Estatut, CiU li ha facilitat totes les votacions al grup socialista del Congrés: reforma laboral, de les pensions, mesures per reactivar l’economia, ajuts al sector financer... |
Una de les col•laboracions més sonades que recordem és l’abstenció de la federació que va per... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jordi fletxa Vilassar de Mar
4 de maig de 2011, 14.57 h

Això de "no voler contribuir a frustracions colectives" és una altra manera de dir "no volem dur la contrària al PSOE".


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.