directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 23 d'abril de 2024 11:48 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Parlament rebutja una proposta del tripartit per la 'igualtat efectiva' entre homes i dones

CiU proposa la creació d'una ponència conjunta

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Parlament ha rebutjat una proposició de llei 'per a una nova ciutadania i per la igualtat efectiva entre homes i dones' presentada conjuntament per PSC, ICV-EUiA i ERC, i que ha tingut el suport de SI i de Joan Laporta. La iniciativa ha estat rebutjada pels vots de CiU, mentre que PPC i C's s'han abstingut. La federació nacionalista ha mantingut la seva esmena a la totalitat, que ha prosperat, però ha assegurat voler 'estendre la mà' per fer una 'llei necessària i desitjada' a través d'una ponència conjunta. Els grups proposants, però, han rebutjat una ponència conjunta que hauria suposat 'començar de zero' en treball i han recordat que la llei va ser avalada per 400 entitats.
dona directiva executiva
Comparteix
   


Etiquetes
L'objectiu de la llei presentada per l'antic tripartit era garantir el dret a la igualtat efectiva en tots els àmbits de la vida per avançar cap a l'eliminació del sexisme i de les discriminacions contra les dones, afavorir una distribució corresponsable del treball, tant de mercat com familiar, i garantir el dret de totes les dones a una vida lliure de violència masclista.

Entre d'altres qüestions, el text recollia que les polítiques públiques es regeixin en tots els casos per la perspectiva de gènere i de les dones, així com que les dades, estadístiques i indicadors en l'àmbit de justícia estiguin desglossats per sexe, així com que els espais judicials s'adaptin per garantir la confidencialitat, la privacitat i la seguretat, sobretot en els casos de violència masclista.

La diputada d'ERC Anna Simó ha explicat, en nom dels partits proposants, que els tres grups han presentat el text perquè la passada legislatura va decaure per finiment de la legislatura i que va estar avalada 'per més de 400 entitats' al Consell Nacional de Dones després d'un 'procés participatiu de mesos i anys'. Per això, ha titllat 'd'incomprensible' que CiU hagi presentat una esmena a la totalitat i ha assegurat que la federació nacionalista 'ni fa ni deixa fer'.

Per contra, la diputada de CiU Marta Llorens ha assegurat que 'establir les bases per decidir la societat del futur requereix del màxim consens' i per això ha decidit no retirar l'esmena a la totalitat presentada i plantejar que es faci una esmena conjunta. 'De la mateixa manera que són importants els consensos socials, també ho són els parlamentaris', ha afirmat, tot apostant per treballar la qüestió 'de manera diferent' i debatre per fer una 'llei més àmplia'.

La diputada del PSC Caterina Mieras ha recordat que la Llei d'igualtat estatal ha suposat 'avenços importants' en aquesta matèria i ha posat l'exemple del Parlament 'amb més dones que mai' que hi ha actualment. Però ha afegit que cal fer 'un pas endavant' i que Catalunya tingui 'la seva pròpia llei'. La diputada d'ICV-EUiA, Mercè Civit, ha lamentat que CiU no hagi retirat la seva esmena a la totalitat i ha recordat a la federació nacionalista que hi ha 'consens social' entorn a aquest tema. 'Fer una ponència conjunta vol dir començar de zero', ha denunciat, tot dient que CiU i PPC 'coincideixen en no voler la llei i s'han inventat la ponència conjunta per anar entretenint'.

Per part del PPC, la diputada Marisa Xandri ha justificat el rebuig del seu grup a la llei perquè també va votar en contra de la Llei d'igualtat a nivell estatal perquè 's'imposava' paritat en les llistes electorals quan 'la paritat no es pot aconseguir per la imposició de quotes', sinó que cal apostar per 'les capacitats i mèrits de cadascú'. Xandri ha dit que la llei és 'intervencionista'. El PPC finalment s'ha abstingut en la votació.

El diputat de SI Alfons López Tena ha acabat donant suport a la proposició de llei tot i que ha emplaçat els grups a fer un 'esforç de consens' sobre aquest tema. La diputada de C's Carmen de Rivera ha anunciat l'abstenció de C's tot i que assegura que haurien estat partidaris de fer una ponència conjunta. El diputat no adscrit Joan Laporta ha donat suport a la iniciativa tot i que la veu amb massa 'retòrica' de la qual 'la societat està una mica farta'.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
Xavi TGN fletxa Tarragona
6 de maig de 2011, 02.58 h

Fins els collons, o fins el cony: com vulgueu. Igualtat d'oportunitats, i que la voluntat, capacitat i desig de cada persona posin naturalment qui convingui en cada lloc de la societat familiar, laboral i el que sigui. Forçar i delimitar paritats és una imbecilitat a nivell antropològic, pràctic, lògic i de missatge. Salutacions.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Marcel Mañé fletxa Barcelona
5 de maig de 2011, 21.11 h

La Conferencia Episcopal Espanyola no accepta dones per al sacerdoci.

El llibre “Guia de la Ciutat” editat en 2003 per l'ajuntament de Barcelona té 604 pàgines; en la pàgina 510 inicia una llista d'associacions de dones que conté 120 associacions; no hi ha cap llista d'associacions d'homes.

Els anuncis demanant una dona que faci de dida o que faci "strip-tease" hauran d'acceptar també a homes.

Caldrà obligar als fabricant de roba de fer robes exteriors i interiors iguals per al dos... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
mario fletxa bcn
5 de maig de 2011, 09.51 h

Quan una proposta és bona no s'haurien de posar pals a les rodes. El que és clar és que CIU és de "marca mas-cle", les seves femelles han de fer el que els seus mascles diuen, ja es veu, sense estètica a més a més.
Perquè ho fan això ? Què els passa pel cap ? potser també han d'aprendre aquesta obvietat.
Les dones també hi són i es mereixen forma part de la història del país perquè en saben un munt.
Dones , no teniu res a dir al respecte?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.