directe ! a La República. N. 4126. Dimarts, 16 d'abril de 2024 18:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

L'Acadèmia del Cinema Català celebra la seva primera ‘Festa d’estiu’

Amb un homenatge als catalans premiats aquest 2009

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Un total de 25 pel·lícules i 55 professionals del cinema han rebut aquest divendres a la nit, una insígnia commemorativa per feina feta al món del cinema i ja reconeguda en certàmens internacionals. Segons el director de l’Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan, era necessari un reconeixement a casa nostra ja que ‘tenim molts professionals que guanyen premis arreu’ i sovint és ‘difícil conèixer-los’. A banda, aquesta jove institució, nascuda amb l’objectiu de promocionar i donar impuls al cinema fet a Catalunya, ha atorgat dos premis especials a Conxita Casanovas, periodista de Radio Nacional, i a Jaume Figueres, director de 'Cinema 3' del canal 33. Es reconeixia, així, la seva trajectòria vinculada al món del cinema. A la festa hi han assistit els responsables de Cultura de la Generalitat de Catalunya, encapçalats per Joan Manuel Tresserras i José Montilla, i la ministra de Cultura espanyola, Ángeles González-Sinde, acompanyada pel seu nou director de l'Institut de Cinematografia, el convergent Ignasi Guardans.
festa cinema acadèmia
Comparteix
   

Per primera vegada, el cinema català s'ha vestit de gala, en la seva 'Festa d'Estiu'. Catifa vermella, il·luminació cinematogràfica, càmeres i sobretot, grans personalitats, malgrat algunes absències, del món del cinema català han desfilat pels jardins de l'Hotel Miramar, a Montjuïc, on aquest divendres al vespre s'ha fet un reconeixement a tots aquells productes cinematogràfics que han estat guardonats i premiats en certàmens internacionals. Segons el director de l'Acadèmia del Cinema Català, que organitzava la festa, aquesta era l'única manera d'homenatjar 'els nostres propis èxits' que sovint són difícils de conèixer a Catalunya mateix. Joan ha afegit que 'guanyem moltes coses' i s'ha de fer arribar als espectadors, que sovint, coneixen els palmarès dels grans festivals i en canvi desconeixen quins premis guanyen les pel·lícules catalanes.

Entre les produccions reconegudes en aquesta gran festa del cinema català, destaca 'La teta asustada' de Claudia Llosa, que va estar guardonada entre altres, al festival Internacional de Berlín, amb l'Ós d'Or a la Millor pel·lícula. Però també s'ha reconegut 'El coronel Macià' premiada al Festival de cinema d'Argelès, amb el I Premi Internacional; 'En la Ciudad de Sylvia' dirigida per José Luis Guerín, que va rebre el premi de l'Associació de crítics de Nova York; 'Forasters', de Ventura Pons, que va merèixer el Premi especial del Festival de Torina G&L; o 'The Frost' que s'ha endut la Bioznaga de Plata al Millor Vestuari al Festival de Màlaga. 'El pallasso i el Führer', d'Eduard Cortés ha estat una de les pel·lícules per a televisió que, amb el premi de millor TV movie, millor pel·lícula i millor guió al festival de Cinema de Varsòvia, ha estat també homenatjada en aquesta primera festa del cinema català.

Tot i això, el llargmetratge que més aplaudiments s'ha endut ha estat , 3 dies amb la família', estrenada precisament aquest divendres. És el primer llargmentratge de Mar Coll, que ha aconseguit emportar-se tres premis al Festival de Màlaga de Cine Espanyol -Binazga de Plata a la millor direcció, Millor actor i millor actriu-. L'actor Eduard Fernàndez, un dels protagonistes que juntament amb Mar Coll i l'actriu Nausica Bonnin, ha demanat sobretot que el públic vagi a veure la pel·lícula, com a única manera de donar impuls al cinema produït a casa nostra.

La festa del cinema català també ha servit per premiar la trajectòria professional de dos periodistes que ha forjat camí en el món del cinema i la cultura: Conxita Casanovas, periodista de Radio Nacional, i Jaume Figueres, periodista conductor del programa del Canal 33, Cinema3. Figueres ha mostrat el seu agraïment a l'acadèmia 'que acaba de començar i té molt bones intensions' i ha afegit que 'el diagnòstic actual del cinema català, és molt més positiu que fa cinc, deu i quinze anys'. Ha assenyalat que precisament cintes com '3 dies amb la família' fa deu anys eren 'impensables'. És optimista i considera que 'fa un temps es feien pel·lícules que no feien cap falta de fer' i en canvi ara, 'es fan coses que tenen sentit'. Per Figueres, el cinema català cal esforçar-se a 'reflectir' la societat catalana actual, per acabar de donar-li l'impuls necessari.

El president de la Generalitat, José Montilla, ha participat també d'aquesta festa, així com la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde. Tant Montilla com González-Sinde han volgut destacar el suport que donen les institucions per promocionar i impulsar el cinema a Catalunya i han animat a l'Acadèmia a seguir amb la seva tasca. El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, el director de l'Institut de la Cinematografia i les Arts Audiovisuals, Ignasi Guardans, el director de l'ICIC, Antón Lladó i Artur Mas, president de Convergència i Unió també han assistit a l'acte que ha comptat amb unes 300 persones.

A banda, Joel Joan ha explicat que l'Acadèmia de Cinema Català serà pionera en l'ús de les noves tecnologies a l'hora de visionar la selecció d'obres presentades als Premis Gaudí. L'Acadèmia ha arribat a un acord amb EGEFA -Entidad de Gestión de Derechos de los Productores Audiovisuales-, perquè els productors puguin penjar a una pàgina web, les seves pel·lícules i permetre d'aquesta manera que els acadèmics, dotats amb un nom d'usuari i una contrassenya, hi accedeixin. S'estalvia d'aquesta manera la distribució de còpies i s'evita la possible pirateria.

La primera festa del cinema català també ha servit per presentar algunes de les properes estrenes que durant el 2009 es veuran a les nostres pantalles. 'Trash' (Carles Torres), 'Máscaras' (Elisabet Cabeza i Esteve Riambau), 'Ingrid' (Benecé), 'Rec2' (Jaume Balagueró) i 'A través del Carmel' (Claudio Zulian) en són algunes.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Sònia Ferrer fletxa El Vendrell
27 de juny de 2009, 13.22 h

Són d'allò més positivies iniciatives com aquestes.

Bon estiu!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.