directe ! a La República. N. 4126. Dimecres, 17 d'abril de 2024 01:41 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Saura i Boada no seran jutjats per l'incendi d'Horta

La jutgessa de Gandesa arxiva la denúncia sobre obstrucció a la justícia en considerar que no hi ha delicte

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Finalment la jutgessa de Gandesa ha arxivat la denúncia contra l'excúpula de la conselleria d'Interior per un delicte d'obstrucció a la justícia en l'incendi forestal d'Horta l'estiu del 2009, amb el resultat de cinc víctimes mortals. Així, en la resolució judicial, la magistrada ha dictat el sobreseïment de la causa contra l'exconseller d'Interior, Joan Saura; l'exsecretari d'Interior, Joan Boada, i tres alts càrrecs més dels Bombers de la Generalitat, Joan Rovira, Antoni Rifà i Agustí Gatell, en considerar que no existeix delicte. L'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs, havia assegurat que Saura i Boada l'havien pressionat perquè vigilés què declarava als mitjans de comunicació.
joan saura, joan boada, incendi horta,
Comparteix
   


Etiquetes
L'acusació particular, encapçalada pel lletrat Pau Simarro, havia demanat a la jutgessa la imputació de l'excúpula d'Interior pels 'indicis de criminalitat' que consideren que existeixen en les pressions que van declarar haver rebut l'alcalde d'Horta, Àngel Ferràs, i el cap del parc de Bombers d'Horta, Vicent Creus.

En la interlocutòria, datada del 4 de maig, la jutgessa argumenta que la denúncia contra l'excúpula d'Interior i contra tres comandaments de bombers no és constitutiva de delicte. Així, segons detalla, pel que fa a les declaracions de l'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs, en seu judicial, on detalla que s'havia sentit pressionat per l'exconseller, Joan Saura, i l'exsecretari general d'Interior, Joan Boada, durant els dies de l'incendi perquè canviés les declaracions fetes als mitjans de comunicació, la jutgessa assegura que les manifestacions no han de ser analitzades sense connectar-les amb el conjunt de la declaració, 'i especialment en el context, circumstàncies, temps i lloc en què aquests fets en el seu cas poguessin haver passat'.

En aquest sentit, la jutgessa deixa clar que tot i que aquestes pressions haguessin passat 'ni tan sols resultarien penalment típics'. Així mateix, la interlocutòria recorda que de les afirmacions de l'alcalde d'Horta no es pot desprendre que Saura i Boada 'van intentar influir-lo, sigui de forma directa o indirecta, perquè modifiqués la seva actuació processal en seu judicial'. La jutgessa estableix que, en el moment que s'haurien produït les pressions, l'alcalde d'Horta no havia estat, ni tan sols, citat a declarar en el marc de la investigació judicial per les causes de l'incendi.

Així mateix, i respecte les declaracions del cap del parc de bombers d'Horta, Vicent Creus, en què es fonamentaria la denúncia contra els comandaments de bombers, la jutgessa recorda que les suposades 'pressions' rebudes per Creus haurien passat durant la Comissió d'Investigació Parlamentària sobre la gestió de l'incendi d'Horta. 'En cap cas es pot extreure, d'allò manifestat per Creus, que aquelles suposades discrepàncies o discussions, estiguessin dirigides a influir-lo perquè modifiqués, silenciés o declarés en seu judicial en un o altre sentit', continua. Així mateix, també com amb l'alcalde d'Horta, la interlocutòria recorda que quan es produeixen aquestes manifestacions, Creus no havia estat citat a declarar en seu judicial per les diligències prèvies de la causa del foc.

Per aquest raonament, la jutgessa ha acordat el sobreseïment lliure de l'actuació, així com l'arxivament provisional de la mateixa, per no considerar-ho 'fets constitutius de delicte'.

Antecedents

La denúncia va ser presentada al Jutjat de Gandesa el passat 7 d'abril. La jutgessa va decidir incoar diligències prèvies per la causa i va citar Dolors Espinet, germana d'un dels bombers morts a l'incendi, perquè ratifiqués la denúncia. Aquesta ratificació es va produir el passat 14 d'abril. Finalment, la jutgessa ha decidit arxivar les diligències en considerar que no hi ha delicte.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
OTGER fletxa PAÏSOS CATALANS
10 de maig de 2011, 22.51 h

Millor no fer cap comentari...no n'hi hauria cap que no fós legalmet punible,i no tots tenim la seva inpunitat.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.