directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 12:30 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Pöttering accepta reunir-se amb Benach, mig any després de negar-se a fer-ho amb Montilla

El president del Parlament Europeu va visitar Barcelona al gener acompanyat d'Alejo Vidal-Quadras

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering, ha acceptat finalment reunir-se amb el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, dimarts vinent, 7 de juliol, a Brussel·les. Fa mig any, durant el seu viatge a Barcelona el 26 de gener, es va negar a entrevistar-se amb el president de la Generalitat, José Montilla, i va visitar la Fundació Pere Tarrés i ESADE acompanyat d'Alejo Vidal-Quadras i Josep Antoni Duran i Lleida. Aquest rebuig a la invitació de Montilla va irritar el govern, que va fer arribar el seu malestar a Brussel·les. Sis mesos després, i just abans d'abandonar el seu càrrec, Pöttering ha accedit a rebre Benach, segons ha pogut saber l'ACN.

Comparteix
   

Benach es va reunir amb Pat Cox –el 20 d'abril del 2004 a Estrasburg– i amb José Borrell –el 21 d'octubre d'aquell mateix any a Brussel·les– quan presidien l'Eurocambra, però fins ara no havia aconseguit que Pöttering el rebés. El republicà també va convidar Pöttering a visitar-lo al Parlament de Catalunya aprofitant el seu viatge a Barcelona el 26 de gener, però el democratacristià alemany també va rebutjar la proposta. Benach, però, davant la negativa, va optar per assistir al dinar-col·loqui de Pöttering al Fòrum Social de la Fundació Pere Tarrés i va poder parlar breument amb ell. Montilla, ofès pel desaire, no va amagar el seu malestar en el dinar que va oferir als alts càrrecs catalans de les institucions europees 48 hores després del desaire de Pöttering, segons expliquen alguns dels eurodiputats i eurofuncionaris catalans presents.

Pöttering haurà d'abandonar el seu càrrec en el primer ple de la nova legislatura després de les eleccions europees, una setmana després de reunir-se amb Benach: els eurodiputat votaran el nou president de l'Eurocambra el 14 de juliol. Benach, que presideix el grup de treball de subsidiarietat de la Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals Europees (CALRE), debatrà amb Pöttering les possibles causes de l'elevada abstenció a Catalunya en les eleccions europees d'aquest 7 de juny. Benach va presidir la CALRE del 2004 al 2005 i en l'entrevista amb l'encara president de l'Eurocambra reivindicarà una millora de la representació de Catalunya a Europa.

L'Eurocambra va discutir la passada legislatura una reforma del sistema electoral que preveu candidatures paneuropees i, precisament, circumscripcions electorals més petites. Estrasburg vol evitar que les europees es converteixin cada cinc anys en pugnes estatals en què no es parla d'Europa i podria intentar combatre la caiguda lliure de la participació permetent votar, alhora, una llista europea i una de regional. L'Eurocambra podria reclamar a l'estat espanyol i a la resta de socis de la UE que encara tenen una circumscripció única a dividir-la i planteja que el 2014 hi pugui haver llistes paneuropees que, a més, serien semiobertes o tancades però desbloquejades, i que es rebaixi als 16 anys l'edat mínima per votar.

Benach també discutirà amb Pöttering la no oficialitat de la llengua catalana a la UE i el president de l'Eurocambra li respondrà, amb tota probabilitat, que això no depèn de Brussel·les sinó de Madrid. Els dos anys i mig de presidència de Pöttering –i sobretot la vicepresidència de Vidal-Quadras– no han servit perquè el català es pugui fer servir al Parlament Europeu. De la seva controvertida visita a Barcelona, i sobretot del debat al Fòrum Social de la Fundació Pere Tarrés, Pöttering es va endur 'la impressió que els catalans estan obsessionats per la qüestió identitària i són indiferents a debats més importants que si s'utilitza el català o no', va assegurar Vidal-Quadras en una entrevista a l'ACN. No obstant, Unió Democràtica acaba de guardonar Pöttering amb el premi Carrasco i Formiguera.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.