directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 21:07 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El lingüista Joan Solà, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, intervé avui al ple del Parlament

Per primera vegada al president de la cambra convida una personalitat a parlar-hi

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El lingüista Joan Solà, darrer Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, intervindrà aquest dimecres al ple del Parlament a petició del president de la cambra, Ernest Benach. És la primera vegada que el president fa ús de l'article del 178 del reglament segons el qual pot convidar, d'acord amb la junta de portaveus, a intervenir en el ple personalitats rellevants per llur significació institucional, política, social, científica o cultural. Solà, actual vicepresident de l'IEC, va rebre a principi de juny el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que atorga Òmnium Cultural com a reconeixement a la seva contribució a la vida cultural dels Països Catalans.
joan sola premi honor lletres catalanes
Comparteix
   

En recollir el guardó Solà va denunciar la subordinació del poble català i es va mostrar confiat en el teixit social i la tradició catalana per refer l'autoestima col·lectiva i aspirar a l'ideal de 'màxima sobirania' política, econòmica i cultural. El lingüista va fer un vot perquè la comunitat catalana 'aspiri d'una vegada' al 'grau de dignitat imprescindible' perquè Catalunya tingui un tracte d'igual a igual amb l'Estat i amb les llengües del seu entorn i de l'altar banda, segons les seves paraules.

Per ser un 'poble normal', Joan Solà creu que cal aspirar a una situació global comparable a la dels estats reconeguts, amb una llengua referencial ben fixada potent i autònoma i amb una literatura, història, poder civil i espai geogràfic visibles i diferenciats. Conscient dels 'moments de desorientació col·lectiva', el premiat ha denunciat la manca d'una 'força política necessària' per arribar a l'ideal de 'màxima sobirania política, econòmica i cultural'.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.