El Parlament aprova avui la polèmica Llei d'Educació
Després de les nombroses vagues de la comunitat educativa
La Llei d'Educació de Catalunya (LEC) serà aprovada aquest matí al Ple del Parlament després d'una gestació no exempta de polèmica, amb nombroses vagues de protesta de la comunitat educativa i previsiblement amb els vots contraris d'ICV, el PPC i Ciutadans a diversos títols de la llei. La nova legislació [pdf] ha de servir per blindar la normalització lingüística als centres escolars d'iniciatives espanyoles com la tercera hora de castellà, i fixa la inversió pública en educació al 6% del PIB en els propers vuit anys. Entre les seves parts més conflictives hi ha el manteniment de les subvencions als centres concertats que segreguen els alumnes en funció del sexe, un dels punts que comptarà amb el rebuig dels ecosocialistes.
El text desenvolupa les competències exclusives i compartides que en matèria d'ensenyament atorga l'estatut a la Generalitat, i detalla els ensenyaments obligatoris, que declara gratuïts, i l'oferta del servei d'educació de Catalunya als centres públics i als centres privats sostinguts amb fons públics, que ha de garantir l'accés a una educació de qualitat i en condicions d'igualtat a tothom.Entre els aspectes destacats de la LEC hi ha el que defineix el català com a llengua vehicular de l'ensenyament i de l'aprenentatge, i proposa la implantació de noves estratègies educatives d'immersió lingüística, un aspecte que, segons el dictamen favorable del Consell Consultiu, és plenament constitucional.
També destaca que el text defineixi les prioritats de subvenció per als centres concertats, i que es considerin d'"atenció preferent" els que apliquen el principi de coeducació per mitjà de l'escolarització mixta. La llei busca la corresponsabilitat de l'escola concertada pel que fa a l'admissió d'alumnes immigrats i obre la porta a la concertació de les etapes d'escolarització no obligatòries.
La norma també planteja l'homologació de sous i condicions de treball del professorat dels centres concertats respecte al dels centres públics en un termini de tres anys, i un increment progressiu dels recursos econòmics destinats al sistema educatiu que durant els pròxims vuit anys situï la despesa educativa al voltant, com a mínim, del 6 per cent del producte interior brut (PIB).
La llei, que comptarà amb un suport majoritari del PSC, ERC i CiU, serà vigent ja el curs vinent i el govern haurà d'aprovar un calendari per aplicar-la que abasti un període de vuit anys.
Per ICV la LEC 'fomenta la privatització de l'escola pública'
Des d'ICV-EUiA, la portaveu i diputada Mercè Civit ha volgut deixar clar que votaràn en contra de determinats aspectes de la nova Llei d'educació del Govern. Civit subratlla que aquesta actitud d'Iniciativa és 'coherent' amb l'Acord d'Entesa i defensa 'el Pacte Nacional per a l'Educació' que el Govern 'va signar amb la comunitat educativa'. Els ecosocialistes creuen que la Llei 'fomenta la privatització de l'escola pública' i, en concret, denuncien els concerts econòmics a les escoles d'elit que segreguen en funció del sexe.
Pel PP no garanteix el dret dels pares a triar la llengua d'escolarització dels fills
Des del PPC, que va portar el projecte de llei al Consell Consultiu per conèixer la constitucionalitat del text, asseguren que es posicionaran contra la llei perquè creuen en un model educatiu 'on la llibertat sigui una realitat', en especial pel que fa al model lingüístic i a la llibertat dels pares alhora de triar la llengua d'escolarització dels seus fills.
Notícies relacionades
- El PPC evita valorar el dictamen del Consell Consultiu 15.06.2009.
- Maragall es mostra satisfet per l'aval del Consultiu a la Llei d'Educació 15.06.2009.
- El PPC demana un dictamen al Consell Consultiu sobre la constitucionalitat de la LEC 12.05.2009.
- Els sindicats amenacen Maragall amb noves vagues 16.04.2009.
- Els sindicats convoquen una vaga parcial de l'escola pública el 10 de juny 22.05.2009.
- Els sindicats estudien una nova vaga de mestres per al mes de maig 08.04.2009.