directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 4 de maig de 2024 10:18 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

El festival de cinema de Sitges celebra el 40è aniversari amb un homenatge a Blade Runner

El film El Orfanato, del director català Juan Antonio Bayona, inaugurarà el festival

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El Festival Internacional de Cinema de Catalunya celebrarà la seva quaranta edició amb El Orfanato, una pel·lícula dirigida pel català Juan Antonio Bayona i produïda per Guillermo del Toro amb actors com Belén Rueda, Geraldine Chaplin i Montserrat Carulla. El cartell d'aquesta nova edició està dedicat a Blade Runner de Ridley Scott,, que enguany fa 25 anys, una de les pel·lícules "més importants de la història de la ciència ficció" que va "obrir" el cinema modern, segons paraules del director del Festival, Àngel Sala.
sitges festival cinema pòster
El pòster de la 40a edició del Festival de Cinema de Sitges

Comparteix
   


Etiquetes
Coincidint amb el 25è aniversari del film, el Festival Internacional de Cinema de Catalunya comptarà amb la presència de Syd Mead, el dissenyador de la ciutat futurista que apareix a la pel·lícula, i Douglas Trumbull, responsable dels efectes visuals i fotogràfics, que ja va ser homenatjat fa uns anys pel festival de Sitges i ara torna a visitar Catalunya. També està previst que es projecti una de les cinc versions que s'han fet de Blade Runner en els següents anys i s'intentarà que sigui la més recent. Actualment, el director Ridley Scott n'està preparant una versió definitiva.

En l'edició d'enguany, es dedicarà una retrospectiva a l'American Gothic, el cine de terror nord-americà dels anys 70 i 80 -en col·laboració amb la Setmana de Cine Fantàstic i de Terror de Sant Sebastià- i comptarà amb la presència d'uns dels seus màxims representants, el director George A. Romero, realitzador del clàssic La noche de les muertos vivientes, que serà guardonat amb La Màquina del Temps que cada any atorga el festival. En aquest mateix cicle també es recuperaran dues pel·lícules dels recentment desapareguts Bob Clark i Dan Curtis, Dead of night i House of dark shadows, juntament amb clàssics del gènere com Last house on the left de Wes Craven i The other de Tobert Mulligan.

Una bona mostra del cinema espanyol i català

Un dels grans protagonistes d'aquest any serà el cinema fantàstic fet a casa, que inclourà títols com Los cronocrímenes del nominat a l'oscar Nacho Vigalondo, El Rey de la montaña de Gonzalo López-Gallego, un film amb un contingut "molt fort i polèmic" segons Àngel Sala; Los justos de Manuel Carballo que parla de misteris religiosos amb elements de terror, o la pel·lícula d'animació feta a Catalunya, Nocturna, d'Adrià García i Víctor Maldonado. Tots tres títols són el primer treball en llargmetratge dels seus autors. També es projectarà Rec, una pel·lícula molt esperada per ser el primer film que fan conjuntament els directors Jaume Balagueró i Pazo Plaza, que a més anirà a competició.

Segons ha assenyalat Àngel Sala, aquest any "estem molt satisfets" de la "collita" espanyola i catalana, que resultarà d'interès tant per un públic general com un de més especialitzat.

Les diferents seccions


A la Secció Oficial Fantàstic, que aquest any serà molt variada en quant a temàtiques i països, es projectaran títols esperats com I'm a cyborg, but that's ok del sanguinari Park Chan-wook, el "remake" que ha fet Rob Zombie de Halloween, The fall de Tarsem Singh o Teeth de Mitchell Lichtenstein, una de les triomfadores del Festival de Sundance passat.

La Premiere estarà dedicada al gènere fantàstic però fora de competició i inclourà títols com Butterfly on a wheel de Mike Barker en primícia. Es tracta d'un impactant thriller terrorífic protagonitzat per Pierce Brosnan, que per primer cop interpretarà un paper de psicòpata acompanyat per Gerard Butler i Maria Bello.

Per als amants del terror més extrem, es projectarà la irlandesa Waz de Tom Shankland i À l'interieur d'Alexandre Bustillo i Julian Maury, "la pel·lícula més fastigosa, dura i polèmica" que s'ha fet a Europa aquest any, segons el director del Festival, que segur que causarà un gran impacte. També s'hi podrà veure 1408, l'última adaptació d'una novel·la d'Stephen King protagonitzada per John Cusack i dirigida per Mikael Hafström (nominat l'any 2003 per l'Oscar a la Millor pel·lícula estrangera per Ondskan-Evil), que ha estat qualificada per la crítica com a una de les més terrorífiques de l'any sobre fantasmes.

Tekkon kinkreet de Michael Arias inaugurarà la secció Anima't mentre que el polèmic documental sobre zoofília amb cavalls, Zoo de Robinson Devor, que ja va impactar molt a Cannes, obrirà la de Noves Visions, que inclourà títols com Mr. Lonely d'Harmony Corine i el "fals documental" titulat Nos amis les terriens de Bernard Werber. La pel·lícula Gun Ghung (Eye in the sky) de Nai-Hoi Yau, produïda per Johnnie To, inaugurarà la secció Orient Express.

També hi haurà la Secció de Nova Autoria, que dóna suport als nous creadors, Seven Chances, amb propostes de la crítica, i Europa Imaginària que viatjarà per l'univers de les premonicions i les ciutats del futur amb Metropolis e Fritz Lang i Playtime de Jacques Tati.

Brigadoon homenatjarà al director italià Enzo G. Castellari, autors d'Inglorious Bastards o Los guerreros del Bronx, mentre que la secció Catalana Focus canviarà d'enfocament i inclourà pel·lícules integrades en la programació oficial així com retrospectives de clàssics i figures del gènere imaginari català.

Les novetats


Aquest any hi haurà una quarta sala de projecció al mateix hotel Melià, de forma provisional, per tal de solucionar les mancances d'espai del Festival. El director també ha dit que s'estan fent esforços per no incrementar el nombre de projeccions, encara que això és difícil donat que aquest és un gènere de molta producció i amb títols interessants.

Aquest any s'han reduït les retrospectives, l'Europa Imaginària tindrà set títols i no quinze com l'any passat, i seccions com Noves Visions i Orient Express projectaran un títol per dia. Les 'maratons' a mitjanit, que concentren un nombre elevat de projeccions seguides, es faran només el cap de setmana i les sessions de premsa passaran de les vuit del matí a dos quarts de nou, en els casos que la pel·lícula no superi els 120 minuts.

El pressupost serà similar al de l'any passat, uns 3 milions d'euros, el 40% del qual serà finançat per diner públic.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Feijóo seria un bon tertulià de xous d’impacte

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.