directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 12:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Joan Solà canta les quaranta als parlamentaris i avisa que el català 'no està bé de salut'

Els insta a redreçar la situació · Ha retret que la manera de fer dels últims 30 anys · A Catalunya 'sí hi ha conflicte lingüístic'

Comentaris 4  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 5 vots )
carregant Carregant

El lingüista i 41è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Joan Solà, ha avisat aquest dimecres que el català 'no està bé de salut, ni política, ni social ni filològica' i ha recordat als parlamentaris catalans la seva 'responsabilitat més gran', en tant que legisladors, per redreçar la situació. Per començar, creu que cal que els catalans preservin la seva 'personalitat' i que estiguin disposats a arribar 'on calgui' per fer-ho, i ha instat la classe dirigent a fer que el català sigui 'una llengua útil i necessària' per no haver de sentir-se 'ni un minut més inferior' a cap altra llengua.
joan sola parlament catalunya
Comparteix
   

El lingüista, que ha intervingut a la tribuna del Parlament, la catalana és una 'comunitat lingüística malalta des de fa molts anys, segles de fet', víctima de 'l'actitud hostil' dels espanyols, que ha considerat 'no acceptaran mai' que catalans bascos i gallecs parlen altres llengües' i tenen un 'sentiment patriòtic' diferent. Davant aquesta actitud, ha considerat 'imprescindible i urgent' modificar les relacions i les 'regles de joc' davant una convivència que creu que s'ha demostrat inviable.

A la classe política i dirigent li ha retret que la manera de fer dels últims 30 anys, amb 'sarcasmes' com que a Catalunya no hi ha conflicte lingüístic per 'fer callar' la 'meitat del país' que ha heretat i vol conservar la llengua, que ha esdevingut 'subordinada'. Tant 'cínic i sarcàstic' com dir que Catalunya, Euskadi o Galícia 'ofeguen' el castellà. El lingüista no veu més causa que 'l'actitud hostil' dels espanyols monolingües als problemes de la llengua. No se n'ha estat d'asseverar que la llengua 'no pot ser normal si no ho son els individus i si no ho és la comunitat que la parla', i ha considerat que una comunitat com la catalana no pot tenir una vida 'normal plena i tranquil·la' mentre se senti 'subordinada' i 'accepti aquesta situació'.

Això si, ha avisat que negant la 'reculada' de la llengua, és a dir 'negant la realitat' no hi haurà mai 'ni voluntat ni recursos per superar-la'. 'La realitat és la que és, i el polític i els ciutadans l'han de millorar i no lamentar-la', ha proclamat. Ha instat als parlamentaris a proposar-se 'fer recular' d'Espanya la ideologia 'integrista i reduccionista', cosa que veu 'imprescindible' per seguir convivint amb els altres pobles Estat, i ha posat com a exemples Suïssa, Canadà i Bèlgica.

Si bé ha admès que la solució 'és difícil', ha destacat la 'voluntat inequívoca' dels catalans de tirar endavant malgrat tot, i ha destacat que el país té el potencial tècnic i científic 'de primera categoria' per assolir-ho. 'Aixequem el nostre país i defensem la seva múltiple personalitat' tasca que ha encarregat a tots els catalanoparlants, però en què ha reiterat que els parlamentaris hi tenen una 'responsabilitat més gran'. 'Aquest poble no es vol sentir subordinat ni escarnit ni un minut més', ha conclòs.

La intervenció del premi d’honor de les lletres catalanes ha tingut lloc després de la sessió de control al president de la Generalitat i el Govern. Ha estat la primera vegada que fent ús de l'article 178 del reglament de la cambra es convida a intervenir davant el ple una personalitat rellevant per la seva 'significació institucional, política, social, científica o cultural'. Lingüista i actual vicepresident de l'IEC, Solà va rebre a començament de juny el 41è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que Òmnium Cultural atorga des de l'any 1969 per reconèixer una persona que ha contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#4
2 de juliol de 2009, 12.43 h

Tranquils, que d'això només se'n van assabentar els polítics que eren al Parlament (i aquests ja tenien les dues orelles ben obertes perquè entrés per una i sortís per l'altra), i els quatre que hem mirat el vídeo sencer de Vilaweb.



A TV3 ho tenen tot controlat, i no en van dir res, no fos cas. Sort que manen els nostres!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
Miquel fletxa Barcelona-Amsterdam
2 de juliol de 2009, 09.55 h

Voldria afegir que mentre estiguem sota Espanya els polítics tindran por per aplicar la llei lingüística catalana, que fa emprenyar l'amo i senyor de les nostres terres Espanya i els espanyols. Els empresaris no etiquetaran en català per que tindran por de que els boicotegin. Mentre siguem part d'Espanya continuarem subordinats. Ells mai canviaran el xip. Si no l'han canviat els darrers 300 anys no el canviaran ara. A part de que els darrers anys estan demostrant que no volen cap canvi, que ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
l'Almogàver fragatí fletxa Vilafemosa d'Urgell
2 de juliol de 2009, 09.47 h

En Joan Solà, té més raó que un sant home càtar, ultra que català. Fa molt bé d'estirar les orelles a la nostra mesella classe política, a més de la societat civil catalana en general, la qual una bona part va de passota per la vida, etc.



El català, com la nació homònima, no tenen altra alternativa que erigir-se en estat català. Car no podem esperar res dels "godos ", a part de centralisme, monolingüisme imperial castellà, a granel. Per desventura al contrari dels su... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Salva fletxa Països Catalans
2 de juliol de 2009, 08.27 h

Estic d'acord amb aquest senyor en quan que el govern català hi hauria de fer més pel català. Però insisteixo que els que tenim el paper més important en la perpetuació del català com a idioma normalitzat d'aquest país som els propis catalanoparlants. I només hem de fer una cosa: als Països Catalans, fer servir el català SEMPRE i amb tothom (no us passeu ara, ja m'enteneu...). Només amb aquest gest col·lectiu i majoritari, ajudarem a que tothom s'adoni que el català és l'idioma no... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.