directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 16:32 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Cultura doble fletxa

Jaume Collet-Serra: 'Rodar en català no és més handicap que rodar en espanyol'

El director català afincat a Hollywood presenta 'Sin identidad', un film que l'ha convertit en el primer de l'Estat en conquistar el número 1 a les taquilles

Comentaris 3  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Ronda d'entrevistes quadrades al minut amb l'objectiu que el primer director de l'Estat en conquistar el número 1 a les taquilles de Hollywood pugui atendre tots els mitjans de comunicació. Amb un somriure tímid dibuixat perennement a l'expressió, Jaume Collet-Serra ha presentat a Barcelona 'Sin identidad' ('Unknown'), un film protagonitzat per Liam Neeson, que dóna vida a un home que es desperta en un hospital de Berlín després d'un accident de cotxe i que s'adona que algú ha assumit la seva identitat. En una entrevista a l'ACN, el cineasta reflexiona sobre les possibilitats de rodar en català, que creu que no suposen més 'handicap' que fer-ho en castellà, i s'obre a rodar un film a Barcelona.
jaume collet serra, director, cinema
Comparteix
   


Etiquetes
Jaume Collet-Serra té ganes de treballar a Catalunya, sobretot, com a productor. Un és poc profeta a casa seva? El cineasta català afincat a Hollywood des de molt jove ho té clar: 'Jo no vull ser profeta, vull seguir treballant que és el que m'agrada', respon. El director de 'Sin identidad' afirma que li fa il·lusió quan els films s'estrenen a casa perquè marxar 'és un sacrifici' i vols tornar 'havent conquistat l'estranger'.

I ho ha aconseguit. El film es va estrenar en el passat Festival de Berlín i va escalar fins a la primera posició de la taquilla americana després d'estrenar-se. 'Et sents realitzat, tens la sensació que has complert l'objectiu perquè amb la taquilla és com es mesura l'èxit als EUA', explicat Collet-Serra. Al seu entendre, 'Sin identidad' era la pel·lícula que oferia l'oportunitat d'arribar fins al número 1 perquè tenia tots els ingredients: un actor com Liam Neesen i un film d'acció rodat en una ciutat europea.

Preguntat sobre si voldria treballar a Catalunya, Collet-Serra argumenta que com a director 'encara no' però sí com a productor i, de fet, ja té un projecte engegat que dirigirà Jorge Dorado -'Mindscape'- abans que s'acabi l'any i que es podria rodar a Barcelona.

'M'agradaria venir aquí molt més sovint però he de trobar els projectes adequats per poder-ho fer', afirma en declaracions a l'ACN. Una de les iniciatives en les que està més involucrat és amb Ombra Films, una productora amb la que volen buscar realitzadors joves i espanyols que vulguin fer llargmetratges de baix pressupost rodades en anglès. 'M'encantaria dirigir una pel·lícula a Barcelona, seria un somni!', expressa el cineasta català.

El film se situa a Berlín malgrat que la novel·la amb la que es basa el film, 'Out of My Head' de Didier van Cauwelaert, s'ubica a París. 'Berlín té una crisi d'identitat que m'anava bé per explicar què li passa al personatge principal', constata Collet-Serra. Al seu entendre, París és massa familiar pels americans, que la relacionen amb una ciutat romàntica.

Malgrat afirmar que no veu massa cinema espanyol, creu que hi ha una nova generació de realitzadors 'molt interessant' en el gènere de terror i thriller que està preparada per creuar les fronteres. 'Hi ha molt de talent per poder fer pel·lícules a l'estranger', afegeix, i es mostra 'molt content' perquè un film com 'Pa Negre' hagi anat 'tant bé en català'.

Rodar en català no és més handicap que fer-ho en anglès

Jaume Collet-Serra no descarta rodar un film en català en el futur, sempre que trobi 'el tema que li interessi'. Per ell, 'el handicap' és rodar en una llengua que no sigui l'anglès. 'El català no és més handicap que rodar en espanyol', precisa.

'Un cop vas a veure un film subtitulat és igual l'idioma en el que estigui rodat. Normalment aquestes pel·lícules no solen funcionar gaire perquè al públic no li agrada veure films subtitulats, però s'han de fer', precisa.

Aquestes són, per ell, propostes culturalment interessants i malgrat que no totes tinguin un 'gran èxit comercial'. 'Però és una gran alegria quan coincideix', afirma en referència a 'Pa Negre'. Tot i està plenament immers en el cinema comercial, Collet-Serra no descarta que algun vulgui fer una pel·lícula en català quan trobi una proposta adequada.

El film 'Sin identidad', rodat íntegrament a Alemanya, narra la història del doctor Martin Harris (Liam Neeson) es desperta a un hospital de Berlín després d'un accident de cotxe. En aquest moment, s'adona que la seva dona ja no el reconeix i que un altre home (Aidan Quinn) ha assumit la seva identitat. Ignorat per les autoritats i perseguit per uns misteriosos assassins, troba un aliat (Diane Kruger) que l'ajudarà a enfrontar-se a la veritat i a descobrir la seva identitat real.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#3
moragues fletxa Mataró
15 de maig de 2011, 15.21 h

sius plau una mica de cura amb el vocabulari
desde quan " conquistar" és un mot català
sempre he sentit i llegit "conquerir"
de fet en Jaume I mai va ser Jaume I el conquistador sinó Jaume I el conqueridor
una mica de rigor amb el llenguatge no estaria gens malament


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Dr.Cat fletxa Jafre de Garraf
14 de maig de 2011, 19.18 h

Número 1 de l'estat? Quin estat? Ah! volieu dir de l'imperiet... Haver-ho dit més clar, homens... o fembres! Un altre cop digueu les coses pel seu nom. Com ara: "Un súbdit de l'imperiet, fugit a la meca del cineMA de l'Imperi (ara sí, sense diminutius) ha aconseguit deixar de ser zombie i rodar directament en anglès i amb estil comercial i tot amb films com "La casa de cera", amb Paris Hilton de protagonista o quasi. El seu antecessor, el gran, gran Khosé Antonio de la Loma (AKA "l'esllom... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
14 de maig de 2011, 10.27 h

-el primer director a arribar al num. 1 / assolir el num. 1. No 'conquistar'
-passar les fronteres / travessar les fronteres. No 'creuar'


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.