directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 01:05 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

Escòcia: quan la independència no és l'únic repte

La violència al món del futbol, l'altre gran desafiament d'Alex Salmond

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Alcohol, sectarisme i futbol. És la combinació explosiva d'un cap de setmana de l'Old Firm, el derbi entre el Celtic i el Rangers a la ciutat escocesa de Glasgow. Més enllà de la crisi i del debat independentista, un dels principals reptes del govern d'Alex Salmond és aturar la violència al futbol. A Glasgow, quan tots dos equips s'enfronten, la violència domèstica augmenta en un 140% i els disturbis al carrer es multipliquen per tres, segons la policia. Les autoritats atribueixen l'augment de la violència a la ingesta abusiva d'alcohol i al sectarisme religiós entre els catòlics del Celtic i els protestants del Rangers. L'entrenador del Celtic, el catòlic Neil Lennon, va ser agredit aquesta setmana.

Comparteix
   


Etiquetes
Lennon és un catòlic nord-irlandès que fa més de deu anys que pateix amenaces. En els darrers mesos, Lennon ha estat la cara més visible del problema de sectarisme al futbol. L'entrenador ha rebut fins a tres paquets bomba i diverses cartes amb bales amb el seu nom. Dimecres va ser agredit per un aficionat durant un partit, i dijous, el club va rebre un paquet dirigit a Lennon amb una bala a dins. La policia escocesa ja ha fet alguns arrestos, però les amenaces a l'entrenador obliguen a reforçar els plans que tant polítics com directius del món del futbol impulsen des de fa temps per frenar la violència.

De fet, el primer ministre Salmond ja va organitzar abans de les eleccions una cimera del món del futbol en la qual es van acordar un paquet de mesures per frenar la violència sectària i domèstica. Arran dels incidents d'aquesta setmana, el primer ministre ha condemnat de nou com a 'completament inacceptable' l'actitud del aficionats violents. 'Volem frenar tots els tipus de violència i intolerància relacionats amb el món del futbol, perquè no podem posar en perill la seguretat dels individus per culpa d'incidents sense sentit i que embruten la reputació del nostre joc nacional', ha assegurat.

Als carrers de la ciutat, es poden distingir els bars pels aficionats del Celtic -amb banderes irlandeses, i sovint pintats de verd- dels del Rangers, amb colors blaus i insígnies britàniques. Als sectors més allunyats de Glasgow, on viu la població més pobre i vulnerable i on hi ha els camps del futbol, és on sovint comencen els enfrontaments. Aquesta temporada, els dos equips han jugat sis vegades. En un dels partits, la violència va ser tant 'vergonyosa', segons les autoritats, que Salmond va haver d'intercedir.

Futbol i religió

Les polítiques de conscienciació per frenar el sectarisme religiós entre catòlics i protestants fa anys que s'apliquen a Glasgow. Un dels museus de la ciutat fins i tot té un espai dedicat a la violència religiosa on es recorden diversos assassinats de nois adolescents durant partits de futbol. Les relacions entre els escocesos catòlics -sovint d'origen irlandès- i els protestants va estar basada, durant dècades, en la desconfiança. Amb el futbol, es potenciava l'odi. De fet, no va ser fins a finals dels vuitanta que els Rangers van acabar amb la política de no fitxar cap jugador ni tècnic catòlic. Fins més endavant no es van iniciar les campanyes per fer del futbol un exemple de treball en equip i coexistència.

En els darrers anys, les tensions havien disminuït i el govern es plantejava reduir el pressupost per les campanyes anti-sectarisme. Amb tot, els disturbis a un dels partits d'aquesta temporada, en què es van haver d'expulsar tres jugadors dels Rangers, es van ensenyar 13 targetes i es van arrestar una trentena d'aficionats a l'estadi, ha obligat Salmond a mantenir el pressupost de 500.000 lliures anuals (uns 573.000 euros) per les campanyes contra la violència.

Paquets bomba i bales

En Jay és un aficionat del futbol de Glasgow, que considera que la violència al futbol de la seva ciutat està molt relacionada amb el sectarisme'. 'És un tema religiós, realment', admet aquest escocès en declaracions a l'ACn. En Jay lamenta que les creences fomentin odi entre els seguidors i, en algunes ocasions, provoquin episodis violents. Les cartes i les amenaces de l'entrenador Kenny, que com a nord-irlandès té un perfil especialment delicat pel què fa al conflicte entre catòlics i protestants, ha despertat de nou les preocupacions entre la població.

A l'estadi, la principal preocupació dels cossos de seguretat solen ser les cançons problemàtiques. El repertori dels seguidors més radicals del Celtic inclou referències a l'IRA, mentre que el del Rangers conté defenses de l'Imperi britànic i càntics anti-catòlics. Els aficionats, però, consideren que aquests són episodis del passat i, en tot cas, només afecten a una minoria. Costa sentir aquestes cançons. 'Se'n parla molt, però mai veig disturbis', explica en Kevin. 'No he vist problemes en un partit entre el Celtic i els Rangers des de fa anys. És després dels partits que hi ha embolics', assegura.

Abús d'alcohol

De fet, les autoritats coincideixen en assenyalar que bona part dels disturbis passen pels carrers de la ciutat, sovint ja lluny dels estadis -tradicionalment controlats per fortes mesures de seguretat. Els bars, especialment els que concentren els aficionats més radicals, són sovint punts de conflicte, segons els testimonis consultats. 'Els problemes els inicien persones que ni tan sols estan al partit, que han estat dins dels pubs bevent tot el dia i gran part de la nit', confessa en Kevin. En Craig, un altre veí de Glasgow, hi coincideix: 'El problema és quan s'hi barreja l'alcohol'.

L'abús d'alcohol durant les jornades de derbi ha fomentat que els partits es juguin al matí o al migdia, per evitar que els aficionats puguin beure massa abans del matx. A més, el govern està considerant mesures per frenar encara més l'alcoholisme. 'El govern diu que prohibirà l'alcohol als pubs o fins i tot que els tancarà els dies del partit. Si es fa, realment serà una bona opció', assegura en Craig.

Les estadístiques parlen per sí soles. Segons les dades de l'Strathclyde Police, el cos policial de Glasgow, el nombre de denúncies per violència de gènere puja un 140% si el partit es juga en dissabte, o un 97% si es juga en diumenge. Els arrestos es disparen i són un 98% més alts que en un dia normal, mentre que els disturbis als carrers es multipliquen fins a arribar a xifres d'entre el 160 i el 140% més elevades que en jornades sense partit. 'Terrible', conclou en Jay, que amb més de 60 anys encara no confia que el problema de fons, el que mescla religió, precàries condicions socials i alcoholisme, es pugui arribar a solucionar aviat.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
Albert fletxa Anglaterra
15 de maig de 2011, 11.35 h

Religios nomes o politic ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Jordi-80 fletxa València
15 de maig de 2011, 11.27 h

A Escòcia, com a Irlanda del Nord, el conflicte no és entre ètnies o religions, sinó principalment entre classes. Fins que no comprenem això no podrem alliberar cap país. Una classe, dominant i explotadora, és principalment protestant, i l'altra, explotada, és principalment d'origen catòlic.

A Alemanya no hi ha cap conflicte catòlic-protestant, i viuen igual de barrejats. Però no hi ha aquesta identificació classe-ètnia tan clara.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.