directe ! a La República. N. 4126. Diumenge, 16 de juny de 2024 16:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El PSOE impulsa una llei a l'Aragó que no considera oficial el català ni l'aragonès

Cal recordar que el president aragonès, Marcelino Iglesias, parla perfectament el català ja que és nascut a la Franja

Comentaris 6  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El PSOE d'Aragó ha presentat a registre una proposició de llei sobre l'ús, protecció i promoció de les llengües pròpies d'aquesta comunitat, on es reconeix l'existència del català i l'aragonès però no les considera llengües oficials. Els socialistes l'han presentat en solitari, després de no haver arribat a un acord amb el PAR, el seu soci de govern, i conviden a la resta de grups a estudiar-lo.
marcelino iglesias, aragó, psoe, franja
Comparteix
   

El text també inclou la creació d'un Consell Superior de Llengües d'Aragó, que s'ocuparia de portar a terme la política lingüística i a través dels quinze membres.'No pretenen imposar res, però no estem legislant de cara a una comunitat veïna, sinó per a aragonesos d'Aragó', ha dit el seu portaveu.

Segons recull Aragón Press, el portaveu socialista, Jesús Miguel Franco, ha explicat que l'objectiu del text és 'reconèixer una realitat' a Aragó 'sense imposar res a ningú' i ha subratllat que només el castellà serà l'idioma oficial. Tot i això, ha matisat que 'no es negaria la necessitat de protegir el català i l'aragonès a aquells territoris de la comunitat on també es parlen'.

Aquestes dues llengües, el català i l'aragonès, han permès que 'nens i nenes comencin a estructurar el seu pensament a través de la seva llengua materna'. I ha afegit que 'no pretenen imposar res a cap ciutadà, però no estem legislant de cara a una comunitat veïna, sinó per a aragonesos d'Aragó'.

A banda de la no oficialitat d'ambdues llengües, la proposició de llei es basa en dos principis més, el de territorialitat i la voluntarietat. El PSOE defensa que la declaració de lleis pròpies es facin exclusivament per als municipis on el seu ús sigui històricament predominant i que siguin els ciutadans els que elegeixin quina llengua utlitzar en els àmbits públics, l'ensenyament i l'Administració. 'La tramitació serà en castellà però evidentment es podrà dirigir a les administracions públiques en la llengua que consideri, independentment de si és català o aragonès, i evidentment se li podrà contestar en aquesta llengua', ha dit Franco.

La proposta de llei també inclou la creació del Consell Superior de les Llengües d'Aragó, que s'ocuparia de desenvolupar la política lingüística. Estaria format per quinze membres –de les Corts, la DGA i la Universitat de Saragossa- i haurà de vetllar per tal que, 'respectant totes les modalitats d'ús anem cap a un comú denominador que cadascuna d'aquestes llengües. En el cas del català, segons Franco, 'això és més fàcil', mentre que en el cas de l'aragonès, 'tots sabem de la seva fragilitat i la seva situació de perill'.

Els socialistes no han arribat a un acord amb el seu soci de govern, el Partido Aragonés (PAR). Franco ha reconegut que els principals 'esculls' han estat les 'denominacions' de les llengües però confia que, un cop 'dissipada' la polèmcia de la co-oficialitat del català i l'aragonès s'arribi a un acord. 'No cedirem, però negociarem en tot'.





COMENTARIS fletxa taronja

item
#6
Àlec fletxa Riudoms
3 de juliol de 2009, 16.35 h

Està clar que l'aragonès o més ben dit el conjunt de la nació aragonesa, s'ha sacrificat al llarg del temps a favor de la llengua i nació castellana. Ara aquests també es troben el melic, deu ser tot aquest sentiment i tradicionalisme pactista i parlamentari propi del territori de l'antiga Corona catalana que ens porta a ser així de tous, quan les nacions d'arrel absolutista i autoritària ens parlen a la cara. La ignorància pot fer molt de mal. Està clar que la Franja avui dia i en maj... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
3 de juliol de 2009, 12.32 h

Que l'Aragonès no sigui oficial a l'Aragó i que el castellà passi per sobre de les demés llengües es una decisió que s'acosta molt al nazisme.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Josep fletxa La Franja (Catalana evidentment)
3 de juliol de 2009, 12.27 h

NI AIXÍ PODRAN AMB NOSALTRES.



VISCA LA FRANJA CATALANA, MAI ESPANYOLA. I SI HA DE SER ESPANYOLA, PARLARÀ IGUALMENT CATALÀ.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
3 de juliol de 2009, 12.14 h

Si aquesta gentola que vol fer desaparéixer el català, ja sigui a Barcelona, València o Fraga, tenen la barra d'anar, allà on els hi convé, de bilingüistes, i fer els seus partidets, perquè a la Franja no s'articula un partit que defensi el català, com ells fan partits en defensa del castellano a Catalunya?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Toni fletxa BCN
3 de juliol de 2009, 12.05 h

Sense imposar res a ningú. Se m'oblidava que l'espanyol mai no s'imposa...tothom el parla ja des del naixement!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
3 de juliol de 2009, 10.47 h

El PSOE és una llufa. Els partits catalanistes han tingut massa paciència pel que fa a l´anomenada Franja de Ponent i els partits espanyols s´han pixat com sempre a sobre. La franja de Ponent és el territori que tenim abans d´arribar al desert dels Monegres, autèntica frontera natural entre els Països Catalans i Espanya. I jo demanaria als partits catalanistes que actuin i es despleguin a la Franja, tot demanant la reincorporació i la reunificació, i deixar-nos de mitges tintes. Un fra... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Ja hi ha llocs que no volen mallorquins al barri ni llatinoamericans a la casa

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.