directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 12:34 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El Parlament només ha aprovat un 19% de les ILP's que li han arribat

Només han vist la llum tres de les setze ILP's que s'han promogut a Catalunya · N'hi ha tres que es troben en tràmit i que podrien apujar el percentatge fins al 23%

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El rebuig gairebé simultani del Parlament a les Iniciatives Legislatives Populars (ILP's) per promoure un referèndum independentista i per prohibir els transgènics a Catalunya han generat un sentiment de frustració entre les entitats i col·lectius que hi donaven suport, així com en bona part de la societat civil catalana. Però, de fet, aquest ha estat el destí de la majoria d'ILP's presentades des del 1995, quan es va aprovar la llei que les regula. De les setze que s'han endegat, només tres s'han arribat a convertir en llei, un 18,75% del total. La proporció pot augmentar una mica si alguna de les tres que encara es troben en tràmit -la de mesures urgents per a l'habitatge (que es debatrà a l'octubre), la que vol abolir les curses de braus i la que promou Ciutadans pel Canvi per canviar la llei electoral catalana- arriba a bon port.
presentació ilp deumil parlament
Comparteix
   

La primera de les tres úniques ILP's que s'han convertit en llei va ser la de suport a les seleccions catalanes, promoguda per Jaume Llauradó el 1998 quan presidia la Plataforma Pro-Seleccions Esportives Catalanes i aprovada en el ple l'any 1999. Tot i que la plataforma va reunir 520.000 signatures, la llei no ha tingut mai cap aplicació real. De fet, el govern espanyol la va recórrer al Constitucional aquell mateix any pel redactat de l'article 2, que pretenia fomentar la participació de les seleccions catalanes en totes les competicions oficials: 'Les federacions esportives catalanes de cada modalitat esportiva són les representants del respectiu esport federat català en els àmbits supraautonòmics'.

La segona ILP aprovada va ser la de prohibició de la incineració dels residus, promoguda per la Plataforma Cívica per la Reducció dels Residus el 1998, però que va acabar sent aprovada el 2000 enmig de les crítiques de la pròpia plataforma: 'Les esmenes presentades pels partits polítics PP, CiU i PSC-CC han convertit la nostra ILP en una llei ... reguladora de la incineració de residus!'. L'última ILP, sobre l'educació dels infants de zero a tres anys, promoguda per la coordinadora Llars d’Infants Públiques per a Tothom, es va aprovar el 2004.

Una ILP que no es va convertir en llei però que sí que també va assolir mínimament els seus objectius va ser la d'atenció de la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica, que va ser retirada del ple pels propis promotors a canvi d'una resolució unànime sobre l'atenció i el tractament de la fibromiàlgia i la síndrome de la fatiga crònica.

Tres ILP's en tràmit

De les setze ILP's que s'han endegat, n'hi ha tres que encara es troben en tràmit: la de mesures urgents per a l'habitatge promoguda per les joventuts d'UGT, que es debatrà previsiblement a l'octubre, la que persegueix l'abolició les curses de braus, que també es debatrà a l'octubre o el novembre, i la que promou Ciutadans pel Canvi per canviar la llei electoral catalana, que encara té temps per a recollir les 50.000 firmes necessàries. Si alguna d'aquestes tres ILP's progressa, el percentatge de lleis aprovades mitjançant el procediment d'iniciativa popular podrà pujar fins al 23%.

Nou negatives

La resta, o bé han estat rebutjades, o bé no s'han admès a tràmit, o bé els promotors no han complert els terminis de recollida de signatures. A banda de la dels transgènics, l'altra ILP que ha rebutjat la majoria del Parlament va ser la promoguda pel promotor de Ciutadans Paco Caja el 2006 per posar fi al model d'immersió lingüística català.

La mesa de la cambra ja no va admetre a tràmit les ILP's per la creació del servei psiquiàtric català d'urgències a domicili, per aprovar un Projecte de constitució de Catalunya, per regular la sobirania nacional i per convocar un referèndum d'autodeterminació. Aquestes tres últimes ILP's havien estat promogudes pel col·lectiu Catalunya Estat Lliure (CEL) i totes han rebut com a resposta que la matèria sobre la qual versen no és competència del Parlament.

Finalment, hi ha hagut tres ILP's que han començat els tràmits, però que els promotors no han sigut capaços de complir els tràmits per a recollir les firmes necessàries. Aquest ha estat el cas de la que proposaven desenvolupar l'article 4 de la Llei 15/1984 sobre el Joc a Catalunya, la que volia establir i regular una xarxa de suport a la dona embarassada i la que volia impulsar mesures de foment de l'habitatge protegit.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
7 de juliol de 2009, 10.04 h

La gent s'estranya que augmenti l'abstenció? No serà perquè quan es recullen milers de signatures i es menyspreen com s'ha fet amb els transgènics genera rebuig en la ciutadania?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
AMO fletxa Catalunya
7 de juliol de 2009, 09.57 h

Cada vegada ens deceben més els polítics, per què presentar ILP's si al final, encara que les aprovin no en treuen cap llei (exemple seleccions catalanes)? El que no entendré mai és per què no van admetre la ILP per promoure un referèndum independentista, els motius que van donar no són suficients! En fi, vull Catalunya Independent JA !!*!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.