directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 03:02 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

L'aliança de PSOE i PP deixa per a l'executiu espanyol les competències en fusions de caixes

CiU i ERC diuen que trepitja competències · Els diputats del PSC aproven un text que el Govern podria dur al TC

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El govern espanyol ha aconseguit, gràcies al suport del Partit Popular, que el sostre de despesa per al 2010 i el Fons de Reestructuració Bancària Ordenada (FROB) tiressin endavant al Congrés. L'aliança de socialistes i populars ha permès aprovar el FROB que deixa en mans del govern espanyol la decisió en els processos de fusions de caixes intervingudes. El decret ha comptat amb l'oposició de CiU, ERC, ICV i PNB ja que consideren que envaiex competències de les comunitats autònomes. Els 25 diputats socialistes catalans, naturalment, hi han votat a favor tot i que el Govern i el conseller d'Economia, Antoni Castells, va advertir que estudiarien accions per aquesta possible invasió competencial.

Comparteix
   

En la seva intervenció per defensar el decret, la vicepresidenta econòmica espanyola, Elena Salgado, ha assegurat que el FROB és 'coherent' amb les competències de les comunitats autònomes.
Els populars han donat un sí 'crític i escèptic' que ha permès que el FROB hagi aconseguit una amplia majoria al Congrés. El PP ha lamentat que el text no vagi més enllà en la privatització de les caixes, com defensa l'expresident José María Aznar, però a l'hora de la veritat han deixat aquesta reivindicació de banda per donar suport a un fons que consideren necessari per a l'economia espanyola.

CiU i ERC diuen que trepitja competències

L'oposició de CiU i ERC al text s'ha fet evident en el fet que totes dues formacions havien demanat el torn en contra del decret, tot i que la normativa tan sols permet que l'exerceixi el grup de més pes, en aquest cas CiU. El portaveu de la Federació ha assegurat que a l'executiu espanyol li ha faltat 'sensibilitat i respecte' amb les comunitats autònomes, que tenen competències exclusives sobre caixes. Sánchez ha afirmat que el FROB atribueix 'competències inadmissibles' al Banc d'Espanya i no tan sols és contrari al que marca l'Estatut, sinó que 'és inconstitucional'.

El portaveu d'ERC, Joan Ridao, també ha estat molt crític amb un decret que 'dóna tot el poder al Banc d'Espanya' i que, segons ha afirmat, deixa sense veu ni vot les comunitats autònomes. Ridao ha afirmat que l'executiu espanyol ha aprofitat la crisi per 'posar ma' a les caixes i emprendre el camí de la doctrina Aznar sobre la privatització.

El sostre de despesa, aprovat de nou amb l'abstenció de CiU i ICV


El govern espanyol ha aconseguit reeditar la mateixa majoria amb què va aprovar fa quinze dies els objectius d'estabilitat pressupostària de l'Estat per al 2010. Els comptes han retornat a la cambra baixa procedents del Senat, que els va rebutjar amb els vots del PP, ERC i PNB, i han prosperat novament gràcies a les abstencions de CiU i ICV. El PSOE no ha aconseguit sumar nous suports, i el portaveu econòmic del PP, Cristóbal Montoro ha acusat l'executiu espanyol de conduir l'Estat a un 'autèntic forat negre'.

El text que s'ha aprovat estableix que l'Estat espanyol pot gastar 182.439 milions al 2010, un 4,6% menys que al 2009 en què les polítiques anti-crisi han forçat l'executiu espanyol a incórrer en dèficit. Els grups catalans han demanat al govern espanyol que reorienti la seva política econòmica, tot i que ERC i ICV aposten per una major incursió en el dèficit i un augment en els impostos a les rendes més altes, respectivament, mentre que CiU ha alertat seriosament el govern espanyol que no donarà suport a cap intent d'augmentar les taxes a les classes mitjanes.





Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
9 de juliol de 2009, 10.16 h

Qué diu que han fet els 25 "sòcis estratègics" d'Esquerra?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.