Hereu vol apropiar-se del moviment dels 'indignats' i els demana que el votin
Per evitar el 'monopoli' de CiU · També mira de captar l'interès dels votants d'ICV, ERC i catalanistes en general
L'alcalde de Barcelona i candidat del PSC a la reelecció, Jordi Hereu, no té gens clar que el moviment dels 'indignats' que aquests dies està focalitzant tota l'atenció mediàtica té com a origen, precisament, la indignació envers els polítics que han gestionat la crisi de la manera com l'han gestionat. I com que no ho té gens clar, tampoc té cap inconvenient en demanar-los el vot, amb el suposat argument d'evitar una Catalunya 'd'un sol color' i 'el monopoli d'una gent que tendeix a pensar que tot es seu', en referència a CiU. Així ho va fer ahir en el míting de cloenda de campanya, en què va fer una petició als 'indignats' perquè no es quedessin amb una actitud de 'passivitat' i diumenge l'anessin a votar. També va fer una crida a concentrar el vot d'esquerres per tal de garantir una victòria de la seva candidatura, apel·lant directament als votants d'ICV-EUiA i d'ERC, així com a sectors catalanistes que al novembre van decidir optar pel 'canvi' a Catalunya.
En un míting final al Pavelló del Parc de la Ciutadella, davant de gairebé 2.000 persones, Hereu va reiterar que veia possible la victòria perquè té la 'força de la gent' però ha remarcat que ara és el moment 'd'anar a per feina'. Per això, va fer una apel·lació al vot útil a 'tots els progressistes de la ciutat, a l'esquerra social, als moviments veïnals, a l'esquerra sindical' perquè li doni suport i la seva pugui ser la llista més votada. De fet, Hereu va citar explícitament els votants d'ERC i a aquells que 'legítimament dubten entre PSC i ICV-EUiA'. 'Els demano, i els ho dic de manera respectuosa, que aquesta vegada toca Jordi Hereu', digué, donat que el sistema electoral és d'una sola volta i que només una victòria d'Hereu garanteix un govern d'esquerres a la ciutat.Però l'apel·lació a concentrar el vot en ell ha anat més enllà. Ha crida a tothom que 'estigui dubtant' i que no vulgui 'un govern de dretes a la ciutat' i també a 'tots els catalanistes que potser fa quatre o cinc mesos que van votar el canvi a Catalunya', perquè 'Hereu és la garantia d'una Barcelona forta i qui vulgui una Catalunya forta necessita un cap i casal fort'.
El candidat socialista també ha fet una crida al vot dels 'indignats' que aquests dies estan concentrats a la plaça de Catalunya 'Hi ha motius per a la indignació', ha assegurat, 'però la indignació històricament mai ha generat res positiu si porta a la passivitat, a quedar-se a casa'. A més, ha recordat que cap de les 'múltiples causes de la crisi' és 'atribuïble a Barcelona'.
Hereu ha insistit dels riscos que suposa que Barcelona estigui governada per partits de dreta, tot dient que models com el de Madrid cal evitar. En aquest sentit, ha posat l'exemple de la Cañada Real de Madrid, on va veure 'nens despullats' i 'infrahabitatge que només he vist al tercer món'. 'Trias diu que gràcies a Déu que no tenim Cañada Real a Barcelona, i jo dic, amb tot el respecte per Déu, que això no és fruit de la casualitat', ha assegurat. També ha insistit en demanar el vot per evitar que 'al quarter general del PP posin una etiqueta blava sobre Barcelona'.
L'esperit Maragall
Tot i que ha tingut un record per a tots els qui van ser alcaldes de Barcelona, Hereu ha tingut un record especial per la figura de Pasqual Maragall, qui 'va demostrar que els somnis eren possibles i que la passió és el motor bàsic de la política'. A més, ha dit que els únics que l'han fet plorar en política han estat Maragall i l'expresident del govern espanyol, Felipe González, de qui s'ha vist un vídeo de suport a Hereu.
De fet, durant l'acte s'ha vist un vídeo sobre l'exalcalde de Barcelona i expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, figura que ha anat prenent protagonisme al llarg de la campanya. Mentre sonava 'Forever young', de Bob Dylan, s'han pogut veure imatges de la trajectòria personal i política de l'expresident, com ara l'etapa olímpica de Barcelona. El vídeo ha provocat que tot el pavelló s'aixequés i fes un fort aplaudiment.
'El partit de la unió i de la llibertat'
El candidat socialista ha agraït el suport de Montserrat Tura i li ha reconegut que les primàries va ser un procés que va 'impulsar la seva decisió valenta'. Hereu creu que en les primàries va 'sorprendre a molta gent' i que, mentre en aquell moment 'grans pensadors deien que no teníem res a fer', ara veu possible la victòria.
Hereu ha agraït la 'unitat' que hi ha hagut del partit entorn al seu projecte per Barcelona i ha recordat que, un cop va guanyar les primàries, va cridar a una 'pinya dels socialistes fetes de moltes sensibilitats'. 'Som el partit de la unió i de la llibertat', ha assegurat, 'aquest és el PSC que a mi m'agrada i que tornarem a fer', el de la 'fraternitat i la convivència'.
El candidat socialista ha negat haver-se sentit sol i ha destacat la presència a l'acte de dirigents com Isidre Molas, Raimon Obiols, Ernest Maragall, Josep Maria Sala o Carles Martí, 'la persona més íntegra que mai he conegut'. Un dels absents ha estat l'expresident de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, que només ha aparegut en un acte de suport a Hereu. Sí hi eren dirigents com Miquel Iceta, Rocío Martínez-Sampere o Laia Bonet.
Presentat per la seva dona
Una de les sorpreses del míting final ha estat que Hereu ha estat presentat per la seva dona, Belén Cosín, que sempre ha tingut un paper discret però que aquesta campanya ha anat prenent protagonisme. Primer apareixent en els cartells acompanyant el seu marit i aquest divendres presentant-lo públicament. Cosín ha assegurat que per Hereu diumenge 'no només és el dia que l'escullen com a alcalde', perquè és 'un enamorat e Barcelona i ja ho era quan el vaig conèixer' fa 25 anys. Cosín ha recordat que quan el van fer alcalde els va 'canviar la vida' perquè que de 'l'essencial' d'Hereu no ha canviat 'res'. Així, a més de la foto entre Hereu i Tura, una altra imatge del dia ha estat l'abraçada que l'alcalde s'ha fet amb Cosín.
Foto de Núria de Gispert vestida de 'fada'
L'acte ha estat presentat per l'actor i humorista Carles Flavià, que ha dit, en referència a Trias, que 'no pot ser que una persona de la meva edat el vulguin fer alcalde', i també ha pres la paraula per donar suport a Hereu el director artístic Àlex Rigola, que ha destacat el 'suport a la cultura' que ha tingut l'Ajuntament de Barcelona en l'últim mandat. Durant l'acte també s'han pogut veure vídeos de suport de personalitats com Rafael Amargo, Josep Maria Pou o el Mag Lari. També ha aparegut una foto de Xavier Trias amb un barret de palla i de Núria de Gispert vestida de fada, que ha provocat molts crits per part dels assistents.