directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 25 d'abril de 2024 19:03 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Ausàs vol que l'Aran tingui un govern nacional parlamentari propi

La nova llei de l'Aran ha de regular les relacions de la Val amb Catalunya

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

Els membres del Conselh Generau d'Aran han entregat aquest dilluns la proposta de la nova llei d'Aran al conseller de Governació, Jordi Ausàs, que ha d'articular l'autonomia i el règim pel que s'administra la Val. Ausàs ha volgut destacar els pilars bàsics que ha de contenir la nova normativa: 'Un reconeixement clar i unívoc de la singularitat de l'Aran a través del compromís de relació bilateral de l'Aran amb el Govern de Catalunya, l'aprofundiment en el marc competencial de l'Aran i un finançament adequat a les seves competències'. Ausàs ha remarcat que 'avui l'Aran té una forma administrativa de caràcter local, i amb la nova llei hem de ser capaços de dotar aquest territori d'un govern nacional parlamentari'. Pel síndic d'Aran, Francesc Boya, 'es tracta d'un moment històric per poder millorar el benestar de la gent de la vall' i ha demanat 'la generositat del poble català' per aconseguir augmentar el reconeixement de Catalunya, l'Estat i Europa cap al poble aranès.
ausàs aran
Comparteix
   

El conseller Ausàs ha rebut amb satisfacció aquesta proposta, de la qual ha valorat 'el recorregut fet per arribar a un consens' sobre un text que ha de constituir 'un punt de partida en l'elaboració de la llei del règim especial de l'Aran'.

Segons el conseller Jordi Ausàs, la nova normativa 'ha de suposar més eficiència en el funcionament de l'administració que repercuteixi de manera directa en el poble aranès i el seu autogovern'. A més, 'per la ciutadania de Catalunya i les seves institucions polítiques ha de suposar el reconeixement de la identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística defensada pels aranesos al llarg dels segles', ha explicat el conseller.

El síndic d'Aran, Francesc Boya, ha destacat la unitat entre totes les formacions araneses en la redacció de la nova llei. Boya (UA) ha estat acompanyat dels consellers Carlos Barrera (CDA) i José Antonio Bruna (PRAG), així com d'altres consellers generals i ponents del projecte de llei. La redacció de la nova proposta s'ha fet durant el darrer any i mig per tal de millorar i actualitzar l'autogovern l'autogovern del poble aranès, tal com va establir l'Estatut de Catalunya de 2006, en la seva disposició addicional cinquena. 

El Síndic ha parlat de 'dia històric' pel simbolisme que representa entregar la nova proposta de llei al conseller de Governació.




Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Aranès fletxa La Seu d'Urgell
14 de juliol de 2009, 21.13 h

"govern nacional": no feu riure, va. De quina nació són?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.