directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 21:28 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Economia doble fletxa

'El finançament complirà l'Estatut des del primer moment'

El finançament a debat: opinions d'experts pel SI

Comentaris 2  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 1 vot )
carregant Carregant

El 'sí' del Govern català al finançament proposat per la ministra d'Economia espanyola, Elena Salgado, ha posat sobre la taula 3.855 MEUR addicionals de cara al 2012 i un finançament que, segons la Generalitat, complirà 'escrupulosament' amb l'Estatut. Per tal d'aclarir conceptes, hem recollit les opinions d'aquells experts que avalen la visió de la Generalitat. La catedràtica Núria Bosch i l'economista Lluís Torrens, entre d'altres, asseguren que l'acord de finançament permetrà complir amb el que fixa l'Estatut 'des del primer dia', de manera que l'any 2012 els recursos que rebrà el Govern català es situaran 5 punts per sobre la mitjana espanyola, cosa que comportarà 'més autonomia tributària' i un 'salt important' en el volum dels recursos de la Generaitat.

Comparteix
   

La xifra

Els experts pel si destaquen l'elevada importància de la xifra obtinguda per la Generalitat, que segons fonts del Govern superaria els 3.800 milions el 2012. Per ells l'acord és positiu per Catalunya ja que aconsegueix augmentar els recursos que disposarà el Principat després d'anys d'escanyament fiscal. Segons declaracions a l'AVUI del professor d'economia a l'UPF Lluís Torrens, l'acord és positiu perquè 's'ha assolit una xifra de 3.800 milions d'euros addicionals que multiplica per més de 10 el que va aconseguir CiU el 2001'.

La catedràtica de Política Econòmica i Hisenda Pública de la UB, Núria Bosch, també coincideix amb Torrens, i assegura que el pacte és un 'bon acord' perquè permet 'un salt important pel volum de recursos' de la Generalitat de Catalunya. Per la catedràtica, l'acord permetrà que dels 3850 MEUR que toquen a Catalunya vindran gradualment el 2009 el 70%, el 85% el 2010 i el 100% el 2011, i el 2012 aquesta quantitat s'incrementarà.

Els experts també coincideixen a valorar el model més enllà de la xifra, coincidint en que calia fixar un model positiu més enllà dels milions que el rubriquessin.

5 punts per sobre la mitjana

Pel que fa a la posició de Catalunya respecte la mitjana espanyola un cop fet l'anivellament, els experts que donen suport a l'acord de finançament en destaquen que el nou marc complirà l'Estatut 'des del primer moment', i es consolidarà el 2012 quan 'l'Estat posarà els recursos suficients perquè ens situem 5 punts sobre la mitjana estatal', segons assegura Maite Vilalta, professora d'Hisenda Pública a la UB.

Núria Bosch també defensa aquesta postura: 'ara els ciutadans paguen uns impostos a la Generalitat que estan un 20% per sobre la mitjana, però la Generalitat després de la contribució a la solidaritat es queda amb uns recursos que estan per sota de la mitjana, ens quedem sis punts per sota' explica. Segons Bosch, Amb el nou model Catalunya 'es queda per sobre de la mitjana'.

L'acord permetrà al Govern controlar amb més efectivitat els impostos, cosa que farà que el país tingui més 'autonomia tributària'. Segons Bosch, aquests diners suposen un canvi 'substancial' per les finances del país, que significaran 'millors serveis públics pels ciutadans, de més nivell i més qualitat'.

Revisió cada 5 anys

Els experts favorables al nou model de finançament també celebren que el nou pacte preveu una revisió cada 5 anys, de manera que es podran corregir aquells desnivellaments provocats per les migracions de població i d'altres variables futures. Segons els experts, malgrat que l'acord porti un any més enllà del que deia l'Estatut l'establiment final de l'anivellament, permetrà que els ciutadans de Catalunya percebin més diners que la mitjana espanyola des del primer any de compliment de l'acord.

També podeu llegir l'article amb el recull d'opinions a favor del 'NO' al finançament.






Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#2
ventura fletxa barcelona
16 de juliol de 2009, 12.28 h

La Bosch i en Torrents son sociatas?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
16 de juliol de 2009, 06.34 h

Després d'aquest pacte que ens lliga cada vegada més a ep.panya, haurem de tornar a negociar cada cinc anys? I que pasi el que ha pasat ara?. Senyors, on es el que ens deuen de tants anys d'estar sota la mitjana, mentre els que posen el crit al cel, ara,han tingut opulència i vessada de diners que no han aprofitat i que han fet ulls clucs al diner negre?.Fins que no deixem de dependre d'aquests veïns, mai no podrem caminar ni aixecar el nostre país. S'ho tenen ben muntat per anar agafant el... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.