directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 03:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Al Gore celebra a Barcelona la iniciativa de plantar cent milions d'arbres per combatre el canvi climàtic

El seu discurs era ple de crítiques a la política de govern dels EUA

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'exvicepresident dels Estats Units i Premi Príncep d'Astúries, Al Gore, ha participat aquest dissabte a la tarda a la I Trobada Internacional d'Amics dels Arbres, on ha exposat, com en el seu documental guanyador d'un Òscar Una veritat incòmoda les raons de l'escalfament global i les solucions per combatre'l. Al Gore ha felicitat la Fundación + árboles per la seva iniciativa de plantar a l'estat espanyol cent milions d'arbres com a mesura per combatre el canvi climàtic, però ha alertat que aquesta no és l'única solució i que també s'han d'impulsar d'altres com el desenvolupament de les energies renovables o la modernització de les infraestructures.
al gore
Al Gore, durant l'acte a Barcelona / ACN

Comparteix
   


Etiquetes
El 45è vicepresident americà, Al Gore, que es presenta a si mateix com "l'expròxim president dels Estats Units", ha estat la personalitat més esperada en les jornades organitzades pels col·lectius ecologistes d'Amics dels Arbres. La conferència de Gore ha omplert la platea del Palau de Congressos, a la qual han assistit 900 persones.

Al Gore ha felicitat la Fundación + Árboles per la iniciativa que ha presentat a Barcelona de plantar cent milions d'arbres a l'Estat espanyol, com a contribució per combatre el canvi climàtic. Tot i així, Gore ha destacat que cal impulsar altres mesures i trobar un "equilibri" entre el creixement econòmic i la sostenibilitat del medi ambient.

Acompanyat d'una projecció gràfica, el líder nordamericà ha explicat les causes de l'escalfament global, i ha assenyalat el desgel, el canvi climàtic, els incendis forestals, les catàstrofes naturals, la desaparició d'algunes espècies i la transmissió massiva de malalties com algunes de les conseqüències imminents de l'efecte hivernacle.

Gore ha destacat el cas de l'Estat espanyol com un dels més preocupants del món, ja que des de 1990, ha dit, les emissions de CO2 han augmentat en un 52,3%. A més, el 2004, per primera vegada, va superar la mitjana europea i la mundial d'emissions de CO2 per càpita.

Crític amb el govern nordamericà


Gore ha estat crític amb el govern nordamericà, acusant-lo de preocupar-se exclusivament del terrorisme. "Estic d'acord amb el lema 'Manhattan, mai més", ha dit, "però Manhattan pot ser una de les grans afectades pel canvi climàtic, i podria inundar-se", ha afegit.

També l'ha criticat quan en un moment de la conferència ha projectat unes fotografies de ciutats com Itàlia o Holanda, que protegeixen les seves ciutats amb sofisticats dics per evitar inundacions en cas de pujada del nivell de l'aigua, que ha comparat seguidament amb fotografies dels dics que no van protegir la ciutat de Nova Orleans fa dos anys.

Al Gore ha recordat que ni els Estats Units ni Austràlia han signat encara el Protocol de Kyoto, però s'ha mostrat optimista que el país australià ho faci l'any que ve. En el cas dels Estats Units, ha destacat que ja hi ha nou estats i un total de 514 ciutats que segueixen les pautes de la normativa, tot i que el país no l'hagi ratificat.

El polític ecologista ha subratllat també que el creixement econòmic s'ha d'equilibrar amb la sostenibilitat 'abans que sigui massa tard', i ha posat l'exemple de la utilització dels cotxes híbrids vers els de benzina. En el cas de l'estat espanyol, ha lloat iniciatives com el parc de plaques solars de Sanlúcar la Mayor, un dels territoris més grans del món amb aquesta tecnologia, i el parc eòlic dels Monegros.

Veus crítiques amb Al Gore

A les jornades organitzades per la Fundación + árboles han assistit algunes associacions ecologistes contràries a les solucions que proposa l'exvicepresident, ja que creuen que el 'creixement sostenible' és impossible.

Un portaveu de la Xarxa de Col·lectius Ecologistes i Socials Entesa pel Decreixement, Eduard Folch, ha explicat que els problemes que exposa Al Gore són els mateixos que exposen aquests col·lectius, però considera que les solucions que aporta són "absolutament insuficients".

"No podem continuar amb el model social i econòmic actual", ha afirmat Folch. "Desenvolupament i sostenible són dues paraules oposades, perquè el desenvolupament sostenible no és possible", ha afegit. Segons Folch, l'impuls de polítiques d'eficiència acaben fent que l'eficiència es perdi perquè "es consumeix més". "El que guanyes amb eficiència ho acabes perdent, i sempre s'acaba gastant més energia, perquè l'eficiència s'utilitza per augmentar el consum".

Folch també ha estat crític amb Al Gore perquè, segons ha dit, 'consumeix 20 vegades més que la mitjana d'un ciutadà dels Estats Units', fet que per al col·lectiu ecologista fa que el polític nordamericà perdi credibilitat.

L'Entesa pel Decreixement proposa un canvi en el model econòmic que no es basi en el consum ni en el creixement, sinó que aposti per incentivar polítiques mediambientals i aturar les que promouen el desenvolupament amb objectius exclusivament econòmics. És un moviment d'àmbit internacional que va néixer a França fa quatre anys, s'ha estès a Itàlia i que el març d'enguany va arribar a Catalunya.



COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.