directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 29 de març de 2024 03:06 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

PSC, ERC i ICV-EUiA temen que CiU pacti els pressupostos amb el PP

Nadal assegura que 'no hi ha res a parlar i ni cap acord possible' amb sobre els comptes avui per avui

Comentaris 7  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

PSC, ERC i ICV-EUiA han augurat aquest dimarts un acord entre CiU i el PP català pel que fa als pressupostos de la Generalitat. Així ho han dit després que el Govern hagi anunciat que aprovarà el projecte de pressupostos per al 2011 en la propera reunió de l'executiu, que es farà el 31 de maig, amb l'objectiu que puguin ser aprovats definitivament al Parlament a finals de juliol. En aquest context, el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha ressaltat que 'no hi ha res a parlar i no hi ha cap acord possible' amb el Govern 'sobre la base de retallades indiscriminades a tort i a dret i les retallades d'ingressos en l'àmbit de les successions i previsiblement en algun altre àmbit'.

Comparteix
   


Etiquetes
Després de l'anunci fet pel portaveu del Govern, Francesc Homs, Nadal ha manifestat que no ha canviat res després de les eleccions municipals pel que fa a 'les retallades indiscriminades fetes i anunciades en totes les direccions i sobre les retallades dels ingressos' i que, per tant, no hi ha res a parlar. En aquest context, Nadal ha assegurat que 'és molt probable' que CiU i PP tinguin encarrilat un pacte pels pressupostos, tot i que ha assenyalat que ja es veurà. 'És probable que tinguin pactes per separat de cada cosa i amb geometria variable, però el temps ho dirà', ha afirmat. De fet, ha indicat que en algunes coses que s'han produït al Parlament hi ha coincidències altes entre el PP i CiU i si aquestes van més enllà i s'estenen en casos concrets en l'àmbit municipal ja es veurà. 'No ha calgut arribat al resultat de les municipals' per veure un apropament entre CiU i PP. 'Ja veurem', ha indicat.

Per la seva part, el vicepresident del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Jordi Miralles, ha considerat que CiU i PP coincideixen amb els continguts amb els pressupostos. De fet, ha dit que no sabia si acabarien votant el mateix, però ha assenyalat que coincideixen en el seu contingut com per exemple successions. Miralles ha assegurat que el seu grup està preparat per respondre al Parlament als pressupostos de les retallades i respondre des del punt de vista social amb entitats, associacions i plataformes que no accepten unes propostes d'involució'. Ha destacat que faran la tramitació dels comptes al costat de les entitats i associacions, dels nous ajuntaments perquè no es traslladin les retallades al món local i fent propostes. En aquest context, el dirigent d'EUiA ha afirmat que els pressupostos 'haurien de ser una oportunitat des de l'austeritat a respondre els primers problemes del país i no agreujar-los'. Així mateix, ha negat que la negociació dels pressupostos estigui vinculada als pactes locals.

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha convidat a CiU a no repetir les paraules del seu president de grup, Oriol Pujol, que va dir que esperava que ERC no els forcés a aprovar els pressupostos de la Generalitat de la mà del PPC, demanant-los així col·laboració en aquest tràmit. 'No sé si esperen que ERC doni suport a ulls clucs, perquè ni se'ns ha consultat, ni se'ns ha preguntat, ni se'ns ha presentat cap esborrany. Han tirat milles i això impacta en els pressupostos', ha concretar Simó. En aquest sentit, ERC interpreta que CiU ha deixat en mans del PPC que els pressupostos s'aprovin al Parlament.

D'altra banda, ERC ha rebutjat la idea de que el pressupost serveixi per 'canviar cromos' i negociar alguns ajuntaments, consells comarcals i diputacions. Tot i això, ha reconegut que CiU i PP podrien fer 'entrar en joc una geometria molt diversa' a Barcelona i Badalona. Amb tot, Simó ha advertit que si això es fa d'aquesta manera, s'està 'donant la raó als que diuen que els polítics entre nosaltres ens ho fem tot'.

El PPC veu massa confiat el Govern
El portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, ha criticat l'actitud de CiU amb els pressupostos. El portaveu del PPC considera que el govern entrega tard els comptes, que hauria d'haver presentat el 30 d'abril, i que això només respon a un motiu electoralista. En definitiva Millo ha declarat que CiU es presentarà amb uns pressupostos 'que no coneix ningú' i que no serà la seva formació qui vagi a aprovar-los. 'Semblen confiats en que algú ja els hi aprovarà o pensen que tiraran endavant amb el pressupost del 2010 prorrogat', ha declarat.

El president de C's, Albert Rivera, ha fet referència al pla d'austeritat del Govern comportarà retallades en els serveis bàsics de la ciutadania. 'Les retallades comportaran menys ingressos', ha reiterat. Mentre, el dirigent de Solidaritat Alfons López Tena ha afirmat que en cap cas la negociació dels pressupostos tindrà a veure amb els pactes locals que podrien sorgir després de les eleccions del passat diumenge. Ha destacat que cap d'aquestes decisions tindrà res a veure amb el tràmit parlamentari ja que en cap cas 'mercadejaran amb els vots per negociar a canvi de res'.

CiU demana responsabilitat als partits
Després de les eleccions municipals i ja de cara als pressupostos, el portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha fet una crida perquè els partits 'tinguin present el moment, la situació del país i posin per davant la responsabilitat més que el tacticisme estricte'. Ha assegurat que l'actitud de la federació serà la mateixa, i ha considerat que els que van barrejar la campanya amb la política pressupostària del Govern ara 'haurien de reconèixer que el poble ha avalat la serietat, el rigor i el full de ruta' de l'executiu.

Ja parlant de pressupostos, ha desvinculat la seva negociació dels acords que es puguin fer en diferents ajuntaments. 'No volem barrejar naps amb cols', ha resumit. El debat dels comptes, ha dit, es podrà fer ara 'amb molta més serenor' després del 22-M. Turull ha assegurat que el propòsit del Govern és intentar arribar a un acord amb el màxim de forces polítiques possibles. 'Creiem que la situació del país ha de fer possible que hi hagi un acte de responsabilitat ja sigui pel vot favorable o amb l'abstenció de més d'una força', ha assenyalat.

L'impost de successions
Els representants dels grups parlamentaris també s'han referit a la reforma de l'impost de successions que s'aprovarà la pròxima setmana al Parlament. Miralles ha criticat que quan apunten la previsió dels pressupostos i el seu caràcter d'austeritat injust tenen la barra de portar per urgència al proper ple la supressió dels privilegis a 500 famílies al país. 'Ells mantindran els privilegis i són menys recursos', ja que es deixarem d'ingressar 450 milions d'euros per successions. De fet, ha ressaltat que 'és una barbaritat'. ERC també ha carregat contra aquesta reforma.

López Tena ha aclarit que 'és significatiu tots els grups estan en contra de l'impost de successions excepte el PP que no ha manifestat la seva posició' i ha denunciat que el Govern 'governa per decret ja que ho porta per lectura única' i que per això 'més valdria tancar el Parlament i estalviar 60 milions d'euros'. Rivera, ha assegurat que 'ara no és el moment' de derogar l'impost. El dirigent de C's ha demanat que es posposi perquè, segons ha argumentat, ara no toca retallar impostos com aquest.

A diferència de la resta, Millo considera insuficient el projecte de llei sobre successions presentat per CiU. Afirma que és una 'llei trampa que vol fer creure que acompleix els compromisos electorals de CiU, cosa que no es certa'. Millo també ha carregat contra la voluntat de CiU de tramitar-ho per lectura única perquè no permet esmenar-la. En aquest sentit ha amenaçat que mantindran en suspens el seu vot sobre la manera de tramitar la llei fins l'últim dia tot esperant que CiU es comprometi a deixar clar que la modificació de l'impost acabarà evolucionant cap a la proposta dels populars.

Mentre, CiU s'ha referit a la proposta del PPC per suprimir també donacions i ha indicat que està oberta a estudiar-ho però només quan la situació financera ho permeti. El mateix succeeix amb la proposició popular de desgravacions per a persones que tinguin una mútua. La federació ha presentat una esmena a la totalitat tot i ser una proposta que comparteix i que ha proposat en moments de bonança econòmica. El problema està, segons Turull, en el moment. La situació financera de la Generalitat impedeix ara aplicar aquesta mesura. 'Ara no toca', ha dit el portaveu de CiU, que ha remarcat que si el Govern aprova alguna cosa és per posar-la en pràctica.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#7
angels fletxa BCN
25 de maig de 2011, 16.46 h

Per interessos partidistes, tots plegats no lluiteu per Catalunya. Esteu ben disposats a girar-li la cara a CIU perquè no li quedi més remei que caure en braços del PP i després treure'n rèdit electoral. Penso que sou molt mesquins i que consti que no soc de cap dels dos partits que composen la coalició de CIU.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
JosepB fletxa Sabadell
25 de maig de 2011, 16.31 h

Doncs si no volen que els pacti amb el PP, que almenys s'abstinguin en les votacions i no s'hauran de pagar penyores al pais veí. Es que aquests sociates no canviaran mai, no n'han tingut prau. Només obeiexen la veu del seu amo en comptes de procurar pel pais. Quin fàstic de gent. Que es refundi ja el Partit Socialista Català, per Déu!!!.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
serafi fletxa Barcelona
25 de maig de 2011, 13.39 h

aquesta gent que es diu d'esquerres -i els altres son de dretes- accepta els pactes entre ells com la cosa més normal. Fins i tot, quan es tracta d'aixafar el nacionalisme son capaços de pactar també amb la dreta (ejpañola, per descomptat) i si no, que varen fer al Pais Basc. Però quan es tracta de Catalunya, la que hauria de ser la seva patria i el que cal avantposar devant de tot, ah noi!! La cosa canvia i es fa el que mana l'amo de Madrit. I si podem tocar els bemols posant mestres, met... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Tomppa fletxa Sabadell
25 de maig de 2011, 10.42 h

Partits d'esquerra està jugant un joc que no entenen. PP ajudant CiU guanyaré vots a Catalunya perquè mostren que són més moderats que esquerres envers a Catalunya. Esquerres votant en contra de CiU només sembla que són uns partits patètics que no estan capaços a defensar Catalunya. Millor cosa que podria fer esquerra serià a ajudar seriosament a fer millors possibles pressupostos per Catalunya per crear sensació que estan lluitant contra crisis i no pas ego. Tenim una sistema que ex... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
25 de maig de 2011, 09.47 h

D'entrada, encara espero que dimiteixi arrán d'haver deixat pasar la circunvalació per Sant Daniel (va jurar que ho faría si pasava per aquest indret natural maravellós que ell es va cuidar d'escapçar).
Per el que fa a l'impost de successions, criticar-ho es cosa de demagogs ximples. Qui paga aquest impost aqui, a Catalunya, es perque no té recursos suficients per a llogar un piset a madrit i empadronarse-hi, per pagar l'impost -molt mes minço- allà. Així que no ens vulguin enganyar am... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 2   votar negatiu 2
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Pantinet fletxa El Pla de Santa Maria
25 de maig de 2011, 08.51 h

Anem a pams: Quimet, tu des de els teus 31 anys vius de quento. Quans anys portes a la política? Com es que vas criticar al M.H.President Pujol per que portava 25 anys a la política i ja era hora de un canvi? Que has fet tu per catalunya? El traspàs de Rodalies? Ahahahahaahahahah. subestructures per Catalunya? Ahahahaahahahah, La gestió del Aereoport? Ahahahaahahahah, A Madrid els teus han votat en contra el català al Parlament espanyol, Ahahahahahah En contra de que el Gobern espanyol pag... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
25 de maig de 2011, 08.48 h

Jo no ho temo, ho sé.


Valora aquest comentari:   votar positiu 3   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.