directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 09:44 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Reportatge cultura doble fletxa

'Els consumidors hem de confiar en el cinema en català i l'hem d'explotar al màxim'

Aquest cap de setmana s'estrena el Fescat, el primer Festival de curts només en català

Comentaris 12  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 4 vots )
carregant Carregant

El Fescat, el Festival de Curtmetratges en Català, és un nou festival que comença a rodar aquest cap de setmana. Oferirà una mostra de curtmetratges en català a la ciutat medieval de Montblanc els dies 17 i 18 de juliol de 2009. Coincidint amb l’Acampada Jove, que també tindrà lloc els mateixos dies a la població de la província de Tarragona. Aquesta iniciativa vol ser un espai d’exhibició per al jovent artístic i creador de l’àmbit audiovisual català. directe!cat ha pogut parlar amb Èric Antonell de l'Associació Juvenil i Cultural FESCAT, que ens ha explicat més a fons com funciona aquest pioner festival i també ens reflexiona sobre la situació actual del català i el cinema, quan tot just s'ha aprovat la nova llei del cinema a Catalunya.

Comparteix
   

El Festival vol contribuir a fomentar i promocionar l’ús del nostre idioma. Vol ser una plataforma de difusió per als i les joves creadores que usen el català com a llengua vehicular en els seus curtmetratges. Els treballs rebuts mostren una gran diversitat de formats i diferents disciplines, com el curtmetratge de ficció, l’animació, el videoclip, el documental, etc. L’originalitat, la creativitat i l’enginy que aporten els realitzadors i les realitzadores fan del Fescat una aposta única i diferenciada a Catalunya.

Durant aquests dos dies, aprofitant el context de l’Acampada Jove, el Fescat projectarà més d’una trentena de peces audiovisuals que s’han presentat al Fescat. Aquesta mostra serà l’avantsala de la celebració oficial i el lliurament de premis del Festival de Curtmetratges en Català, que serà durant el mes de setembre. La recepció de treballs originals encara està oberta per a tots els o les artistes que s’hi vulguin presentar.

Tan divendres 17 de juliol com el dissabte 18, tots dos dies a partir de les 18h al Centre Parroquial de Montblanc (situal al Carrer Major, 109), es projectarà una selecció dels curtmetratges que s’han presentat fins ara a aquesta primera edició del Fescat.

directe!cat
ha pogut parlar amb Èric Antonell de l'Associació Juvenil i Cultural FESCAT per saber-ne més de tot plegat:

Us definiu com el primer Festival de curts en català. Com pot ser que sigui el primer certamen d’aquestes característiques?

Ens definim com el Fescat, Festival de Curtmetratges en Català. El primer festival de curtmetratges exclusiu (però no excloent) on la llengua vehicular ha de ser el català. A la resta de festivals de curtmetratges de Catalunya permeten la recepció de curtmetratges tant en català com en altres llengües mentre estiguin subtitulats al català o al castellà. Alguns certàmens del territori premien ‘El millor curtmetratge en català’ però nosaltres, el Fescat, volem anar més enllà. La producció de curtmetratges en català necessita una injecció significativa i per tant, només participaran a concurs curtmetratges en llengua catalana pel que ens converteix en una aposta única i diferenciada a Catalunya. Hem de tenir en compte que les altres llengües disposen de molts més punts de distribució i festivals que no té la llengua catalana que, malauradament, sempre competeix amb altres llengües de l’estat o europees i això el fa ser minoritari.

Quin nivell de salut tenen els curts en català, millor o pitjor que els llargmetratges?

El nivell de salut de curtmetratges és força alt degut al fàcil abast cap als mitjans tècnics i a la difusió d’aquests. Per tant, és molt més fàcil realitzar un curtmetratge amb una càmera digital i uns actors amateurs que realitzar un llargmetratge on has de sol·licitar un pressupost de milers d’euros i on has de començar a treballar amb un àmbit professional (obligadament). Per tant, al tenir una diversitat tant alta de curtmetratges això proporciona un nivell d’enginy i d’idees molt agut, que no pot tenir el món llargmetratge per més escassetat de recursos.

Creieu que és necessari un certamen en català per evitar que molts futurs cracks del cinema català els faci por rodar en la seva llengua per por a no ser projectats?

Aquesta pregunta és la més adient per definir un dels punts del nostre decàleg. Efectivament, molts futurs directors, guionistes i actors tenen por a gravar (digital) o rodar (16 o 35 mm) en català. El motiu d’on neix aquest temor és molt simple: la difusió i el guardó mediàtic que obtindran. La majoria de festivals són de caràcter estatal i si vols competir-hi has de presentar un curtmetratge doblat o subtitulat castellà, en el cas de Catalunya hi ha una trentena de festivals de curtmetratges però que engloben les dues llengües oficials de Catalunya. Per tant, la decisió d’un futur director/a que ha aconseguit el material tècnic i ha trobat un equip es diu a ell mateix: 'Enregistrem-lo en castellà ja que així podrem competir tant als festivals d’aquí com els de l’estat'. Aquest pensament ens condueix a una baixa producció de curtmetratges en català. Possiblement degut a l’escàs foment que els hi proporcionem a dins del nostre territori.

Al Festival, tothom hi pot presentar un curt en català o es necessiten un mínims? És a dir, algú amb una videocàmara i molt d’enginy, com bé deies, té la
possibilitat d’exhibir la seva obra?


Podran participar totes les persones realitzadores, productores i/o directores, ja siguin de Catalunya o de l’estranger de forma individual o en grup. Per entrar a concurs, però, el curtmetratge haurà de ser en llengua catalana. Aquest és el mínim més important. Pel que fa al barem tècnic que imposarem, serà flexible. En aquest sentit, una persona amb vídeo-càmera i molt d’enginy tindrà la possibilitat d’exhibir la seva obra sempre i quan tingui una dignitat visual.

Teniu lligams amb escoles de cinema catalanes, com per exemple l’ESCAC?

Si, tenim lligams amb escoles com l’ESCAC o el CECC, els quals, ens aporten un bon nombre de produccions i d’equip humà.

Quina és l’ambició del Festival per a les següents edicions?

El Fescat és un nou festival que comença a rodar aquest cap de setmana. Oferirà una mostra de curtmetratges en català a la ciutat medieval de Montblanc els dies 17 i 18 de juliol de 2009. Aquesta iniciativa vol ser un espai d’exhibició per al jovent artístic i creador de l’àmbit audiovisual català. Pròximament hi haurà la celebració i el lliurament de premis pel que l’ambició és consolidar-se anyalment i convertir-se en el primer festival que aposta exclusivament per les futures directores o directors que ideen i realitzen curtmetratges en català.

Per acabar, com valores la nova Llei del cinema català? Pot ser un punt d’inflexió en la relació del cinema i el català?

La Llei del cinema català és una molt bona aposta ja que regularà entre altres coses el consum de produccions en català. És una injecció, principalment, econòmica i sobretot, dignifica al sector cinematogràfica català. El secretari de política lingüística de la Generalitat va dir que la normativa 'marcarà un abans i un després' al cinema al Principat, ja que serà 'un pas endavant'. Estic d’acord en que és un pas endavant però el punt d’inflexió és quelcom que només podem aconseguir nosaltres: els espectadors. Els consumidors hem de confiar amb el cinema en català i a explotar-lo al màxim. No només això sinó que també hem de valorar totes les produccions que ens vinguin doblades ja que aquest també és un recurs, sovint oblidat. Hem de canviar de mentalitat, les poques produccions de cinema en català sovint passen desapercebudes per l’espectador i majoritàriament són peces d’un nivell molt alt. Recordem que la quota de mercat del cinema català es situa al 0'8%. Per tant, no hem d’anar a veure una pel·lícula catalana per fer un exercici d’identitat sinó per gaudir d’una bona pel·lícula.



Fotos: Fotogrames de diferents curts que s'han presentat al Fescat




COMENTARIS fletxa taronja

item
#12
Joel fletxa Sant Adrià del Besós
17 d'octubre de 2012, 00.48 h

gran pelis aquest 2012 amb animals, el bosc i insensibles. totes elles catalanes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
julia fletxa sant climent
9 de juliol de 2012, 02.36 h

he vist pelis catalanes genials aquest any


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
pere fletxa Sant Sadurni
17 de maig de 2012, 10.02 h

aquesta notícia és del 2009, si que l'heu estirada xD


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
pep fletxa Terrassa
8 de maig de 2012, 00.14 h

intocable molt millor doblada en català que en castellà, us la recomano.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Joan J fletxa cornellà del terri
20 d'abril de 2012, 23.20 h

visca el cine en català


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
Adrià Massanes fletxa Barcelona
14 de febrer de 2012, 10.33 h

EVA 12 nominacins als goya! Cinema català forever!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
Pere Font fletxa Olessa de Montserrat
22 de desembre de 2011, 01.11 h

Pa Negre se'n va als Oscar, acabo de veure a la tv El Bruc i és collonuda i Macià Contra Companys és la bomba. Hem de confiar en el cine tal com diu el titular!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Quim Pla fletxa Santa Perpetua de Mogoda
5 d'abril de 2011, 22.59 h

Doncs aquest tal Eric li dono la raó, aquest any he vist una pelis catalanes collonudes. Una d'elles és Pa negre que li van donar no sé quans Goya, després vaig veure La mosquitera que em va agradar bastant i sobretot Héroes i Buried. No estic de broma, aquestes pelis m'han agradat molt.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
Gilabert fletxa Sant Sadurní d'Anoia
30 de juliol de 2010, 17.54 h

Tens raó que hem de canviar de mentalitat però és molt difícil. Amb la nova llei del cinema aconseguirem que gent no hi vagi. Per sort, aconseguirem que la gent aprengui a veure més pelis en versió original subtitulades al català. Esperem que la transició sigui fàcil i feu cas a la crida de que hem de canviar de mentalitat ja que sinó les pelis americanes se'ns menjaran vius...


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
10 de setembre de 2009, 17.59 h

SI, teniu raó però encara que s'abaixin els preus la gent ha de canviar la mentalitat de cine comercial que té una majoria. I una altre cosa, si abaixen el preu d'una peli en català (2X1) el pobre director o la productora recaudarà menys... potser després no li sortirà a compte..


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.