directe ! a La República. N. 4126. Dissabte, 20 d'abril de 2024 13:33 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

La segona desfeta electoral del PSC fa que Iceta plantegi el 'vot diferenciat' del PSOE en qüestions catalanes

El dirigent socialista rebat Àngel Ros i aposta perquè el primer secretari del partit no sigui necessàriament el candidat el 2014

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha proposat la seva proposta d'agenda per a la renovació del partit de cara al congrés d'aquesta tardor. En aquest decàleg sota el títol 'Una agenda per a la renovació del PSC', Iceta planteja per primera vegada després de dues derrotes electorals consecutives una aposta per actualitzar la relació amb el PSC assumint 'l'expressió de l'opinió i el vot diferenciats' dels socialistes catalans en el marc d'un grup parlamenti 'federal' de 'tots' els socialistes al Congrés espanyol en aquelles 'qüestions d'importància transcendental' per a Catalunya que no hagin estat acordades. També aposta perquè l'elecció del primer secretari no impliqui que hagi de ser el candidat a la Generalitat, tot advocant per primàries a diferència de l'opinió que manifestava aquest dimarts l'alcalde de Lleida, Àngel Ros.
José Zaragoza, José Montilla, Miquel Iceta, PSC
Comparteix
   


Etiquetes
En aquest decàleg, que es pot interpretar com un primer pas del viceprimer secretari en el cas que volgués optar a liderar el partit, Iceta constata que les últimes derrotes electorals 'exigeixen una reflexió en profunditat' per saber 'interpretar els canvis socials', 'atendre les noves demandes ciutadanes' i aconseguir així restablir els llaços amb 'la base tradicional' del PSC, amb els joves i els sectors emprenedors. Per això, ha assegurat que 'l'objectiu fonamental' del congrés de la tardor haurà de ser fer una renovació 'profunda, sòlida i col·lectiva' del projecte dels socialistes catalans. I per generar debat dins del partit, el viceprimer secretari ha obert el web endavantpsc.wordpress.com, on hi ha penjat aquest decàleg.

'Nou horitzó federal d'Espanya'
Per aconseguir aquest objectiu, Iceta planteja deu 'reptes' que engloba en l'agenda de renovació del partit. Un d'ells passa per les relacions amb el PSOE. Iceta creu que cal que PSC i PSOE treballin per un acord sobre 'el nou horitzó federal d'Espanya' i també per 'actualitzar' la seva relació. Una actualització que, per Iceta, ha d'assumir 'l'expressió de l'opinió i el vot diferenciat' dels socialistes catalans 'en el marc d'un grup parlamentari federal de tots els socialistes al Congrés dels Diputats' en aquelles qüestions 'd'importància transcendental per a Catalunya que no hagin pogut ser acordades prèviament'.

D'aquesta manera, Iceta busca un camí intermedi entre aquells que volen mantenir la situació actual i aquells que aposten perquè el PSC recuperi el seu grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats per fer més visible la veu dels socialistes catalans a Madrid.

Iceta també ha apostat pe recuperar 'l'esperit del pacte constitucional' a partir d'un acord que 'reconegui i desenvolupi el potencial federal de l'estat de les autonomies' i assumeixi 'el caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüístic' de l'Estat espanyol, 'mobilitzant la majoria de catalans que creuen que aquesta és la millor manera de defensar els interessos de Catalunya' i teixint 'complicitats polítiques, socials i culturals' amb la resta de l'Estat.

Separació entre primer secretari i candidat al 2014
Pel que fa a la futura direcció, Iceta creu que ha de ser 'forta, col·legiada, capaç de recollir tots els accents per impulsar un projecte sòlid i coherent, capaç de comunicar bé, de transmetre esperança i il·lusió'. A més, creu que cal ser 'conscient de la necessitat d'impulsar un relleu generacional' amb un lideratge que 'pensi molt més en necessitats col·lectives que en ambicions individuals'. En aquest sentit, Iceta creu que l'elecció del nou primer secretari no ha de condicionar la decisió sobre el futur candidat o candidat a la presidència de la Generalitat, 'que haurem de prendre, quan correspongui, a través d'un procés d'eleccions primàries'.

Iceta també ha plantejat millorar l'organització del PSC i la seva forma de 'fer política' i 'relacionar-se amb la societat'. Així, creu que cal actualitzar els mecanismes d'informació, comunicació, formació i debat. 'Una organització més oberta, més acollidora, més transparent, més propera, més participativa, més moderna i més eficaç', ha reblat.

El dirigent socialista creu que cal que el PSC desenvolupi un 'projecte de progrés per a Catalunya' que tingui 'vocació majoritària' per aconseguir 'el progrés econòmic sostenible, la cohesió social i la qualitat ambiental', al mateix temps que 'impulsar l'autogovern de Catalunya i preservar la unitat civil erosionada per tensions identitàries i l'impacte de la immigració'. Iceta creu que els socialistes catalans han de ser 'rotunds' en la defensa d'aquest projecte 'Catalunya endins i Catalunya enfora'.

'Relligar sensibilitats'
Iceta també reclama renovar el projecte a partir dels valors de la seva 'declaració de principis', procurant 'fent-lo atractiu i engrescador, sumant voluntats, multiplicant esforços i relligant sensibilitats'. En aquest sentit, remarca que la força del PSC es basa en les idees, la 'cohesió interna' i la 'capacitat de sumar'. També ha apostat per convertir el PSC en un 'innovador laboratori d'idees, un espai obert i acollidor per al debat i l'acció política' que refaci 'de baix a dalt la connexió amb la ciutadania i amb els exponents més creatius i dinàmics de la societat'.

El viceprimer secretari també ha apostat perquè el partit teixeixi 'una àmplia aliança social pel progrés, amb sindicalistes, creadors, activistes socials i emprenedors, en diàleg obert amb sectors catalanistes de tarannà liberal, sectors ecologistes i d'esquerra crítica i sectors federalistes i sobiranistes d'esquerres'. A més, també creu que cal encapçalar 'un projecte de canvi social capaç de vèncer l'actual subordinació de la democràcia a la llei dels mercats' i 'reivindicant la política'.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Josep Ma. fletxa Terrassa
26 de maig de 2011, 14.57 h

Per què la majoria d'aqests politics nomenats "catalans" només es recorden de Santa Bàrbara quan trona?
Sempre volen prendre decisions a toro passat, amb fets consumats; això ho fa qualsevol aprenent de polític.
A l'empresa privada, no durarien ni 6 mesos, ja que la previsió, visió de futur i correcció de desviaments, és essencial per uns bons resultats.
Això és la decadència de Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.