SI rebutja retallar en sanitat perquè Catalunya mai ha passat de la 13a posició en inversió a l'Estat espanyol
Solidaritat assegura que sense espoli fiscal es podrien destinar 2460 euros per càpita i no els 1677 que es destinen actualment
Uriel Bertran, secretari general de Solidaritat Catalana per la Independència, ha denunciat que la sanitat a Catalunya està patint una doble retallada, la que procedeix del govern i la que és conseqüència de 'l'espoli fiscal'. Segons Bertran els ajustos que està realitzant el Govern no es poden justificar en l'elevat índex de despesa sanitària perquè l'any que Catalunya va invertir més en sanitat no va passar de la tretzena posició respecte al conjunt de comunitats autònomes de l'Estat. Pert tant, degut a 'l'espoli fiscal' Catalunya no pot realitzar una inversió en consonància amb el seu PIB i pateix una retallada de despesa que s'agreuja amb els ajustos que proposa el conseller de sanitat Boí Ruiz.
En un acte celebrat davant del Departament de Salut, el secretari general de SI, ha volgut denunciar la 'fal·làcia' que suposa justificar les retallades en sanitat a partir de l'argument que la despesa de la Generalitat ha estat massa elevada. Segons un estudi elaborat per la pròpia formació, el 2009, l'any que Catalunya va realitzar la major inversió en despesa sanitària per càpita, aquesta va ser de 1282 d'euros. Una quantitat que només la situa a la tretzena posició respecte al conjunt de Comunitats Autònomes quant respecte al seu PIB hauria d'estar a la quarta posició.La situació es repeteix a Europa. Mentre que el PIB per càpita de Catalunya és el 117% de la mitjana de la UE, la despesa pública sanitària és només el 79,7% de la mitjana de la UE. De la mateixa manera, argumenta SI, si Catalunya no patís 'l'espoli fiscal' podria destinar 2460 euros per càpita, enlloc dels 1677 que en destina actualment. Per Bertran això es deu a la situació d'espoli fiscal que pateix el país i les retallades només es poden justificar en aquest sentit. Per tant els ajustos econòmics proposats pel govern només es poden justificar des de l'acceptació d'aquesta situació d'espoli.
Les retallades 'fruit de la situació d'espoli fiscal'
'Les retallades només són fruit de la situació d'espoli fiscal i de la incapacitat de la Generalitat per acabar amb aquest espoli. Aconseguir un sistema més eficient es possible però assolir-lo no pot implicar retallades en despesa sanitària que afectin a la assistència ni al tancament de llits, plantes i quiròfans', ha assegurat
En aquest sentit, el subgrup parlamentari ha presentat una moció al Parlament de Catalunya per tal que no es retalli la despesa respecte als pressupostos dels darrers i anys i que insta al Govern a presentar un pla per tal que Catalunya arribi en els propers dos anys als nivells de despesa de la UE.
Uriel Bertran també ha valorat la interpretació 'sui generis' que fa el Govern sobre els resultats de les eleccions del 22M considerant-los com un aval a les seves polítiques de retallades. Segons Bertran interpretar el cansament de la població respecte a certes polítiques locals amb un avala a les retallades és barrejar naps amb cols. A més, argumenta, el diferencial de vots de CiU respecte de les eleccions al Parlament és de menys 12.