directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 26 d'abril de 2024 04:42 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Internacional doble fletxa

El president del Sudan del Sud descarta una guerra amb el Nord pel control de la regió fronterera d'Abyei

Tropes del Sudan del Nord van ocupar la zona durant el cap de setmana, en una acció condemnada per l'ONU

Comentaris 1  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

El president del Sudan del Sud, Salva Kiir, ha assegurat que no permetrà una nova guerra amb el Nord pel control de la regió fronterera d'Abyei. 'No tornarem a la guerra, no passarà', ha assegurat Kiir en un discurs, després que durant el cap de setmana tropes del Sudan del Nord ocupessin la regió, obligant a prop de 40.000 persones a fugir, segons organitzacions humanitàries. La independència del Sudan del Sud, aprovada en un referèndum el mes de gener, serà efectiva a partir del juliol, però el control d'Abyei està en disputa. Kirr ha definit com una 'exageració' la decisió del Nord d'envair Abyei, i ha assegurat que el Sud reclamarà la regió, però sense provocar un nou conflicte bèl·lic.
sudan del sud, Salva Kiir
Comparteix
   


Etiquetes
El referèndum del mes de gener no va incloure la situació d'Abyei, ja que les autoritats del Nord i del Sud no van acordar qui tindria poder de vot a la consulta. Per tant, l'status de la zona encara està per definir, i una nova consulta s'ha posposat sense data. Des dels acords de pau del 2005, la regió estava governada per una administració conjunta entre representants del Nord i del Sud.

Ara, però, la decisió del Nord d'envair la regió ha tensat els ànims al Sudan i alguns analistes temen que la disputa sobre Abyei provoqui una nova sagnant guerra. El Sudan del Sud i del Nord van estar enfrontats durant més de 22 anys en un conflicte que va provocar prop d'1,5 milions de morts.

El president del Sudan, Omar al-Bashir, acusat de crims contra la humanitat, s'ha negat a retirar les tropes de la regió, tot i les advertències de la comunitat internacional. Segons algunes organitzacions per la protecció dels drets humans, els soldats estan cometent crims de guerra, i són molt a prop de la frontera amb el Sud.

El portaveu de l'organització Sattelite Sentinel Project, Jonathan Hutson, ha assegurat en declaracions a la BBC que els moviments dels soldats ja han obligat 40.000 persones a fugir. 'Desenes de milers de persones estan desplaçades, i els pobles que han abandonat han estat arrasats sistemàticament', ha dit Hutson.



COMENTARIS fletxa taronja

item
#1
Jordi fletxa Bcn
27 de maig de 2011, 20.01 h

Sudan del Sud és una colònia de Texas, o m'ho sembla a mi ?


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
On abunda més el seny, a Euskadi o al Principat?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.