directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 28 de març de 2024 14:13 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

Rigau reitera que és la Generalitat i no el Suprem qui determina la proporció d'ús del català i el castellà

Assegura que, tot i això, estudiarà les sentències

Comentaris 8  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha recordat que el Tribunal Constitucional espanyol (TC) estableix 'que qui determina la proporció d'ús' del català i el castellà a l'escola és la Generalitat. Per això, Rigau ha mostrat el 'màxim respecte' per les dues noves sentències del Tribunal Suprem espanyol (TS) que insten a la Generalitat a instaurar un model d'ensenyament bilingüe perquè el castellà sigui també llengua vehicular però ha defensat que l'actual model d'immersió lingüística està dins de la legalitat vigent. La consellera ha afirmat que estudiaran les noves sentències i continuaran actuant 'amb la legalitat que permeten les normes vigents i amb el màxim respecte a la norma en tota la seva aplicació'. Des de la Plataforma per la Llengua s'ha titllat les sentències d'un 'nou atac' al català, mentre que Ciutadans ha exigit l'aplicació de les sentències i ja han demanat una reunió amb Artur Mas.

Comparteix
   


Etiquetes
Amb les dues noves sentències fetes públiques aquest dijous, el Suprem estima en part els recursos presentats per dues famílies de la plataforma Convivència Cívica Catalana contra les resolucions del 2005 i 2007 dictades pel Departament d'Educació. En aquest sentit, l'alt tribunal assegura que la Generalitat 'haurà d'adoptar les mesures necessàries' perquè els alumnes d'infantil i primària rebin l'ensenyament amb 'la llengua que vulguin els pares o tutors dels nens'.

De la mateixa manera, el Suprem dicta que el model d'inscripció en educació infantil ha de preguntar per la llengua habitual als pares o tutors dels nens preinscrits en centres 'sostinguts amb fons públics'. També declara el dret dels pares a que totes les comunicacions, circulars i qualsevol altre documentació oral i escrita, els hi siguin dirigides pel centre escolar i per la conselleria d'Ensenyament en castellà.

En finalitzar la seva compareixença a la Comissió d'Ensenyament del Parlament, Rigau ha explicat als mitjans que tot i que aquestes sentències reconeixen el caràcter vehicular d'ambdues llengües, és la Generalitat la responsable de determinar els temps de cadascuna d'elles a les aules. Amb aquestes paraules, Rigau ha mostrat la seva intenció de no tocar l'actual model d'immersió lingüística.

En una roda de premsa recent, el president de Convivència Cívica Catalana, Francisco Caja va dir sobre el model d'immersió lingüística: 'Aquesta broma ja ha durat massa'. Sobre aquestes paraules, Rigau ha dit que una persona 'que diu que la immersió ha estat una broma que dura disset anys parla per si sola'.

Per la Plataforma per la Llengua és un 'nou atac' a la llengua

La Plataforma per la Llengua ha volgut sortir del pas i lamentar les dues noves sentències del Tribunal Suprem (TS) que s'han fet públiques aquest dijous i que obliguen la Generalitat a acabar amb el sistema d'immersió lingüística i substituir-lo per un model d'ensenyament bilingüe en què el castellà sigui també 'llengua vehicular'. Amb aquestes ja són cinc el nombre de sentències dictaminades per l'alt tribunal en contra del sistema educatiu català. Segons l'entitat, les resolucions són un 'atac a la convivència i la cohesió social' ja que el TS intenta forçar un canvi de model lingüístic educatiu a Catalunya 'a través de construir un conflicte social inexistent a l'escola catalana'.

Ciutadans una reunió a Mas perquè es compleixi la sentència

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha manifestat aquest dijous que demanarà al president de la Generalitat, Artur Mas, una reunió per fer complir les sentències del Tribunal Suprem i del Constitucional sobre l'ús del castellà com a llengua vehicular en l'ensenyament i ha afirmat que aquestes 's'han de complir de cara al curs que ve'. A més, Rivera ha advertit que el Govern 'està contra les cordes pel desacatament de les sentències de la justícia' perquè 'totes les que surtin després de la del Constitucional aniran en la mateixa línia', és a dir, 'que el castellà i el català estiguin conjuntament a les aules'. Rivera també ha exigit a Mas que 'deixi d'enrocar-se i compleixi amb l'estat de dret'.



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#8
27 de maig de 2011, 17.37 h

De vegades no entenc la gent. Diuen que, quan et fiques en una autopista i tothom et ve de cara, el més probable és que siguis tu qui s'ha equivocat de sentit. La veritat, jo no sé el que fan vivint aquí el tal Caja i en Rivera, si serien més feliços a Valladolid o a Salamanca; deu de ser una qüestió de masoquisme pur i no se'n poden estar. Com deia la meva àvia: "Déu nos en guard de ximples en un lloc estret". Siau.

(P.D.: Celebro moltíssim que la Generalitat hagi plantat cara; aqu... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7
pasbort fletxa Vila-real
27 de maig de 2011, 11.26 h

INDIGNAT, sí AVUI m´he indignat amb els INDIGNANTS, perquè NO se´n van al seu poble a INDIGNAR-S´HI i ens deixen a nosaltres solets amb la nostra INDIGNACIO!!!


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
atlasac fletxa Vila-real
27 de maig de 2011, 11.18 h

Ben mirat, primer faltarien escoles en que ensenyessin que primer que res que les NACIONS tenen un passat una història, que TOT AQUELL DIGNE té l´obligació de RESPETAR, aixís com els seus avanpassats, els mitjans de comunicació sia per l´analfabetisme, NO HO VAN LOGRAR FINS ARA.....ARA SI a través de TV-s estan ABORREGANT CONVERTINT EN BORREGOS a la gent el perquè és NO HO SE, es deixen aborregar fins a un EXTREM INCREÏBLE MIREU QUE VOTAR A FAVOR DELS SEUS (BOTXINS=VERDUGOS?) o a f... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 0   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
Miquel fletxa BCN
27 de maig de 2011, 09.56 h

Parleu sempre en català als funcionaris colonials espanyols, independentment de la disfressa que portin: uniforme, bata, gaveta, gorra de plat, granota, hermilla reflectant, toga, etc


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#4
VAL fletxa Cerdanyola del Vallès
27 de maig de 2011, 09.51 h

Seria bo reconèixer que CiU està demostrant fermesa defensant el Català, i la resta de partits catalans farien be de donar-li suport .


Valora aquest comentari:   votar positiu 7   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#3
27 de maig de 2011, 08.57 h

El partit que defensa la imposició del castellà a les escoles és Ciudadanos (CC), el voten quatre gats, i el que no guanyen a les urnes ens ho volen imposar amb jutjes colonialistes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#2
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
27 de maig de 2011, 08.56 h

Jo vull que a madriz es parli el marroqui, el romanes i el pakistanes.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#1
Tomppa fletxa Sabadell
27 de maig de 2011, 07.51 h

Millor i més normal que hauria de fer generalitat es a crear l'escoles en castellà a on hi ha demanda i ja està. Nivell de català pujaré a manera impressionant quan persones qui no volen parlar ni escriure en català es fan fora a l'escoles diferents, encara tenen obligació a estudiar el català sigui que sigui llengua vehicular a l'escola. Ara mateix llengua vehicular per culpa d'educació dels catalans per respectar llengua d'imperi es que única llengua vehicular es el castellà. Més ... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 1
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots
1


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
S’avalua bé? Qui sap avaluar?

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.