directe ! a La República. N. 4126. Dijous, 18 d'abril de 2024 14:57 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Societat doble fletxa

Tragèdia a l'incendi dels Ports amb la mort de quatre bombers

Eren de la Regió d'Emergències de Lleida · Dos més queden ferits i ingressen a l'Hospital Vall d'Hebron · Montilla assegura que 'eren bombers experts' · Saura

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

L'incendi que des d'ahir dilluns es va declarar al Parc Natural dels Ports, al terme municipal d'Horta de Sant Joan (Terra Alta), ha resultat mortal. Quatre bombers que treballaven en les tasques d'extinció han mort i dos més han resultat ferits molt greus. Tot indica que la causa del tràgic succés ha estat pel fort vent, que ha agafat per sorpresa a l'equip de bombers que es trobava fent tasques de vigilància. El secretari general d'Interior, Joan Boada, ha subratllat que en cap moment s'ha 'baixat la guàrdia', sinó que ha estat un rebrot de les flames al voltant de les tres de la tarda. El foc es troba en una zona muntanyosa i ja ha cremat 800 hectàrees, segons les últimes estimacions.
accident ports incendi bombers foc bosc forestal
Comparteix
   

Les quatre víctimes s'haurien vist encerclades pel foc quan el vent ha canviat sobtadament mentre es trobaven en una zona de difícil accés. El secretari general d'Interior, Joan Boada, ha confirmat des del lloc de les morts dels quatre bombers i que els dos que han resultat ferits molt greus han estat traslladats a la Unitat de Cremats de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, un d'ells amb cremades de fins al 70%, si bé encara no ha transcendit l'informe mèdic.

Els bombers morts eren de la Regió Metropolitana de Lleida. Dos d'ells procedien de l'Alt Pirineu i els altres dos de Ponent, segons ha explicat el delegat del Govern a Lleida, Miquel Pueyo. Tots quatre eren membres experimentats del Grup Recolzament d'Actuacions Forestals (GRAF), bombers que estan al capdavant del grup en la lluita contra el foc i que han perdut la vida en veure's encerclats per les flames quan de sobte ha canviat la direcció del vent.

L'avast del foc i el dispositiu

L'incendi, que encara no està controlat, hauria cremat de moment unes 800 hectàrees, la meitat de les quals es corresponen al parc natural dels Ports i la resta són d'Espai d'Interès Natural, segons les estimacions d'el Cos d'Agents Rurals. S'hi han desplaçat fins a una setantena de dotacions terrestres i 12 mitjans aeris. Aquests mitjans treballen, juntament amb l'helicòpter de comandament dels Bombers i l'hidroavió del Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino, per recolzar les tasques d'extinció.

A primera hora del matí d'aquest dimarts continuaven les tasques d'extinció, uns treballs que s'han complicat aquesta tarda quan s'han girat fortes ratxes de vent, que han obligat a algunes dotacions aèries a romandre a terra. La Direcció General de Protecció Civil ha activat a tres quarts de cinc de la tarda la fase d'Emergència-1 del pla Infocat, que segueix activat, al no donar-se el foc per controlat. Durant un període breu també ha caigut un ruixat a la zona, però que en cap cas ha estat intens.

El foc ha afectat el barranc dels Covars, des d'on ha avençat cap al Pinar de Don Pedro (flanc esquerre) i la Molera (flanc dret), dalt de la cinglera. A dos quarts de sis de la tarda, l'incendi continuava actiu i el flanc esquerra seguia obert. Les flames han travessat la carretera T-330 en direcció a la zona de Les Capçades, per la qual s'ha tallat la via, i posteriorment també la T-334. Les flames s'han acostat al nucli habitat d'horta de Sant Joan i els Mossos d'Esquadra han procedit a tallar la sortida del poble en direcció Arnes. També s'ha desallotjat de forma preventiva al Mas Sotorres, on hi havia nou persones que feien turisme rural. Al vespre, però, s'ha informat que el foc es trobava només en una zona muntanyosa i per tant no suposava cap amenaça per al nucli habitat.

La matinada d'aquest dimarts ha estat climatològicament favorable, en el sentit que hi ha hagut una forma humitat i no ha bufat el vent, fet que ha evitat que les flames es propaguessin encara més. El vent de la tarda, però, ha fet crèixer de forma exponencial la seva força i de les seixanta hectàrees s'ha passat a unes 800.

Les valoracions polítiques

Les reaccions polítiques s'han pogut sentir poc després de conèixer-se la tragèdia. Algunes, han vingut fins al lloc dels fets, com és el cas del president de la Generalitat, que s'ha desplaçat fins al lloc per donar suport a tothom qui treballa en l'extinció i per expressar el condol a les famílies de les víctimes.

Un dels primers a fer declaracions en nom del Govern ha estat el secretari general d'Interior, Joan Boada, que ha fet balanç de la situació i ha donat a conèixer la notícia dels quatre bombers morts. Boada ha volgut subratllar que en cap cas ha estat perquè s''ha baixat la guàrdia', sinó perquè una ratxa de vent ha agafat per sorpresa a les víctimes, que s'han vist encerclades pel foc.
Boada també ha explicat que efectius dels bombers del País Valencià i l'Aragó han ofert els seus mitjans per combatre l'incendi i afegir-se a les més de 70 dotacions dels Bombers de la Generalitat que ara treballen a la zona.

Minuts abans de la compareixença de Joan Boada, la consellera de Salut, Marina Geli, ha confirmat que en 'incendi al Parc Natural dels Ports hi havia hagut víctimes mortals. Geli ha fet aquestes declaracions des de Rubí (Vallès Occidental), en la signatura d'un protocol d'intencions i col·laboració per a la construcció del futur Hospital de la localitat vallesana.

El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó, lamentava en aquell moment, quan encara es parlava de seixanta hectàrees cremades i no les 800 actuals, que un incendi de 'petites dimensions' hagués tingués 'conseqüències fatals', i ha destacat la 'feina extraordinària' i l''esforç' de les víctimes i la resta dels equips que treballen en l'extinció.

Fins a Horta de Sant Joan, també s'hi ha desplaçat el vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira; el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, vingut de MAdrid, així com diversos diputats de totes les forces polítiques del Parlament per Tarragona i les Terres de l'Ebre.

En l'àmbit estatal, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s'ha posat en contacte amb el president de la Generalitat. José Montilla, per oferir-li tots els recursos del govern espanyol per a l'extinció de l'incendi d'Horta de Sant Joan (Terra Alta), segons fonts de La Moncloa. Zapatero ha demanat a Montilla que transmeti als familiars de les víctimes el seu condol així com al mateix cos de bombers. Les ministres de Defensa, Carme Chacón, i Medi Ambient, Elena Espinosa, també es traslladen a Horta de Sant Joan per comprovar sobre el terreny les tasques d'extinció de l'incendi.

Per altra banda, el ple monogràfic del Parlament sobre finançament que s'havia de celebrar aquest dimecres ha quedat suspès per la mort dels quatre bombers, una decisió que s'ha acordat després de les converses entre el president del Parlament, Ernest Benach, amb el president de la Generalitat, José Montilla, i el president de CiU, Artur Mas, a més de la resta de portaveus dels altres grups parlamentaris. Amb tota probabilitat, el ple se celebrarà aquesta setmana, tot i que encara no està clar si serà dijous o divendres, ja que dependrà dels funerals.




COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.