directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 08:54 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Reportatge cultura doble fletxa

Divulgar la història catalana i denunciar problemes socials són les bases del cartell del Petit Peralada d'enguany

Petits i grans podran divertir-se i aprendre sobre el seu país

Comentaris 0  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional No hi ha cap vot
carregant Carregant

Els espectacles familiars són la gran aposta de festivals i teatres. La seguretat que és l'única forma de guanyar nous públics és cada vegada més evident. Per això, el Petit Peralada, la variant del festival dedicada als més petits, guanya protagonisme a cada edició. Aquest any, la voluntat és oferir entreteniment de primer nivell i al mateix temps descobrir als més petits problemàtiques socials d'avui dia i en clau de país, catalana. Així, la història de Catalunya explicada per una nena catalana d'origen africà i el ‘bulling’ que pateix una nena mulata al col•legi, configuren la base dels quatre espectacles preparats per a la tercera edició de l'esdeveniment familiar. El Pavelló dels Jardins acollirà les representacions que començaran demà i s'allargaran fins a mitjans d’agost.
petit peralada festical castell alicia
Comparteix
   

El Festival Castell de Peralada arrenca un altre estiu amb força. Aquest és un dels festivals més emblem¡àtic i amb més nom del principat. Durant els propers dies i fins el 16 d’agost, el festival ofereix un cartell complet que podeu consultar en el següent enllaç. Avui, però, ens volem fixar en un petit festival dins del festival: el Petit Peralada.

El Petit Peralada és un festival per a tots els públics però pensat especialment pels més menuts. Tot just aquest és el tercer any que es presenta i, anyada darrera anyada, aquesta proposta ha anat tenint més adeptes, seguidors, públic i bones crítiques. Tanmateix, ja es podia intuir l’èxit de la convocatòria quan a l’estrena de l’estiu del 2007, l’obra ‘Pirats’ ja va aconseguir omplir les butaques. Així, els nens i les nenes catalans i catalanes tenen una cita amb el Castell de la qual segur que en gaudiran molt.

El reportatge d’avui vol destacar aquest Festival degut al seu caràcter de país i de divulgació. El cartell que ens ofereix el Petit Peralada, que podeu consultar aquí, té dos objectius: entretenir i divulgar en clau catalana.

L’exemple més clar és l’obra 'Trifulkes de la Katalanatribu'. Es tracta d'un musical, representat per Zitzàbia Teatre i Teatre amb A, que pretén explicar de forma divertida alguns dels episodis més importants de la història de Catalunya. Des de 1714 al s.XX, 6 actrius, passaran en clau d'humor per personatges i situacions històriques rellevants. Un Jaume I que confon les seves conquestes amb amants, un Ferran el catòlic que és un calçasses o unes rates seran alguns dels personatges amb que comptarà aquesta obra.

L'espectacle s'articula al voltant de 12 cançons, una per episodi, recollides en un CD, on han participat, entre d'altres, Titot, La Carrau o Showarma, i que es posarà a la venta juntament amb un llibre. Malgrat el caire reivindicatiu del projecte, segons declaracions de l'autor, Víctor Alexandre, i del director, Pere Planella, 'no es tracta d'un Braveheart perquè també hi ha autocrítica' sinó d'apropar la història de Catalunya als infants, quelcom que 'no es fa gaire a la secundària'. L'obra s'estrena el 25 de Juliol a dos quarts de set de la tarda.

'Alícia al país de les meravelles', el clàssic de Lewis Carrol, és la segona proposta del Petit Peralada. Dirigida per Maria Agustina Solé i produïda pel Jove Tetare Regina i la Companyia la Trepa, es tracta d'un espectacle musical ple d'humor i imaginació que dóna la volta al que els adults entenen per sentit comú. Una aposta per l'absurditat i la bogeria més divertida basada en un conte que en el seu moment va trencar motlles. L'obra s'estrena el 30 de juliol i continuarà a partir del 19 de setembre al Jove Teatre Regina.

La col•laboració entre el Festival de Peralada i la Companyia 'Comediants' continua donant els seus fruits i enguany presentaran el seu espectacle 'Numerália'. Una funció multidisciplinar que comptarà amb projeccions, màscares, jocs d'ombres i noves tecnologies per parlar-nos de 'l'estructura invisible del món', els números. Com afirma Joan Font, el director, 'el primer que ens diuen quan naixem és el nostre pes, el dia en què hem nascut, quan mesurem i finalment ens diuen el nom' per això, i vista la importància de l'element numèric, des de comediants han volgut fer un espectacle divertit que, des d'una doble lectura per a petits i grans, apropi l'espectador a aquest fascinant món. L'estrena és l'11 d'agost.

L'última proposta es titula 'Dora, la filla del Sol'. Basat en un llibre de Carme Fernández és una obra molt plàstica i poètica que tracta el tema del 'bulling'. Malgrat que la temàtica ho pugui donar a entendre no es tracta d'un drama sinó d'un espectacle carregat de màgia i poesia adreçat a totes les edats. L'obra està dirigida per Lluís Janet, de la companyia 'Únics Produccions' i després de la seva estrena al Petit Peralada, el 3 d'agost, continuarà exhibint-se al Poliorama.

Pels Súpers, gratis!

Un any més, el famós club de TV3 col·labora amb el Petit Peralada per tal de fomentar l'assistència del públic infantil al teatre. Tots aquells que tinguin el carnet del Super3 podran optar a una de les 200 entrades gratuïtes per obra que ofereix el Club. A més, a través de la seva pàgina web, el Super3 proposa el concurs 'Súperdia', a través del qual, 15 guanyadors podran passar tot un dia al festival fent diferents activitats entre les que destaquen la visita als actors i la participació en l'escena final de l'obra 'Trifulkes de la Katalanatribu'

Una jornada per a la reflexió

Enguany el festival ha organitzat una dia perquè tots els teatres i sales que tenen una programació infantil estable puguin trobar-se per debatre i reflexionar al voltant d'aquest tipus d'espectacles. La intenció és conèixer-se entre si i procurar establir projectes de col·laboració. La data escollida és el 25 de juliol i hi assistiran totes les sales i teatres de Catalunya exceptuant el TNC perquè, segons explica Janet, 'estan de vacances'.





COMENTARIS fletxa taronja


No hi ha cap comentari


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.