directe ! a La República. N. 4126. Divendres, 19 d'abril de 2024 17:11 h


directe!cat

facebook twitter RSS in.directe.cat



acn

ACTUALITAT fletxa

publicitat

Política doble fletxa

El País Valencià clama contra la supressió de l'ensenyament en la llengua pròpia

Reaccions contràries del PSOE, Compromís, Esquerra Unida, Esquerra Republicana, Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament, UGT, CCOO i Acció Cultural a la supressió de les línies en valencià

Comentaris 14  
Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
carregant Carregant

Bona part dels partits de l'oposició al govern valencià, sindicats i entitats s'han mostrat contraris a l'anunci del conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, d'impulsar a partir del curs 2012 un nou model d'ensenyament únic que acabarà amb les línies en valencià. Així, el portaveu de Compromís, Enric Morera, ha dit que l'anunci confirma que el govern valencià 's'ha posat del costat d'eixa extrema dreta que vol fer fora de la vida pública la llengua pròpia d'este país'. Esquerra Unida de la seva banda ha qualificat la decisió d''atac a la llengua dels valencians' mentre que Esquerra Republicana considera que 'acabar amb l'ensenyament en valencià afectarà la qualitat de tot l'ensenyament públic'. Per la seva part els socialistes valencians també han criticat durament la decisió del govern valencià que han titllat de 'greu equivocació' i 'agressió intolerable' a la llengua.

Comparteix
   

En termes semblants, s'ha manifestat el Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV), que considera que el nou model no garanteix el compliment de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià ni dels decrets curriculars de primària i secundària en el qual es refereix a l'adquisició de les mateixes competències lingüístiques en valencià i en castellà.

STEPV considera que el model és el mateix que ha aplicat el PP gallec i que ha comptat amb forta oposició de la comunitat educativa. El sindicat explica que rebutja aquest model perquè 'dóna per suposat que el valencià està en les mateixes condicions d'igualtat que el castellà, cosa que no és certa'

El sindicat creu que un model plurilingüe necessita d'un aprenentatge introduït 'amb criteris educatius, segons allò que la psicolingüística diu sobre l'aprenentatge de les llengües: immersió en les llengües minoritzades, assoliment de la lectoescriptura primer en una de les llengües minoritzades i després en la resta'. STEPV també observa que 'l'aprenentatge de diverses llengües ha de descansar sobre fonaments científics i no pas ideològics, i menys encara sobre prejudicis'.

La federació d'Ensenyament de Comissions Obreres del País Valencià, de la seva banda, també s'oposa al nou model indicant que és 'una mostra de poder arbitrari i autoritari i que aquells qui són elegits democràticament no poden emprar eixa confiança per destrossar els consensos bàsics sobre els quals es basen les regles de convivència i governs en un estat de dret'.

CCOO- PV qualifica la decisió com una 'agressió contra els drets lingüístics de milers d'alumnes valencianes i valencians que veuran impedit el seu accés a un ensenyament en valencià'.

També la federació d'ensenyament de la UGT s'ha mostrat en contra indicat que el govern valencià ha de 'complir amb l'estatut d'autonomia i la legalitat vigent', considerant que el nou model l'incompleix. FETE-UGT indica que el model plurilingüe real és aquell que fa del valencià llengua vehicular ja que es troba 'en situació de desequilibri'.

'Política antivalenciana del PP'
Acció Cultural del País Valencià (ACPV), de la seva banda, ha denunciat el que considera 'política antivalenciana del president Camps' que defineix caracteritzada per 'la censura, l'autoritarisme i el més profund antivalencianisme'.

'En una Europa cada vegada més globalitzada i plurilingüe, pretendre tancar televisions públiques o acabar amb l'ensenyament en llengua pròpia són mesures que van contra la direcció de la història i contra l'opinió majoritària de la societat', indica ACPV a través d'un comunicat.

L'entitat adverteix que el conseller 'encara és a temps de rectificar i no aplicar una mesura que sap que provocarà el rebuig de la comunitat educativa i dels sectors socials compromesos amb la llengua i la cultura i amb un ensenyament de qualitat i, conseqüentment, tensió social i mobilització ciutadana'.

El president més 'antivalencià'
Des dels partits polítics també s'ha rebut una forta oposició al model. Així el portaveu de Compromís, Enric Morera, considera que l'eliminació de les línies en valencià 'serà una demostració més de que Camps és el president més antivalencià de la història del nostre país i un perseguidor inesgotable de la cultura valenciana, perquè no ha tingut prou amb carregar-se el doblatge en valencià, o el teatre i la música en la nostra llengua, sinó que ha anat més enllà i s'ha carregat les línies en valencià'

'Camps és un traïdor al poble valencià i ho demostra dia a dia amb les seues polítiques antisocials i antivalencianes', ha dit Morera. El secretari general del Bloc Nacionalista Valencià ha afegit que amb aquest anunci 'el PP mostra al públic la seua vertadera i monstruosa cara' i que 'el 30 de maig de 2011 passarà a la història com un nou 25 d'abril, protagonitzat pel conseller Font de Mora i amb la complicitat del president de la Generalitat Valenciana'.

Compromís també ha informat que es posaran en contacte amb les associacions que defensen la llengua en l'àmbit educatiu, 'per a posar a la seua disposició el nostre grup parlamentari en les Corts i els nostres regidors i regidores'.

Relegar el valencià al mateix nivell que l'anglès o el castellà
Esquerra Unida del País Valencià també ha considerat que 'allunyar el valencià de l'escola és fer-lo un idioma més, amb el castellà i l'anglès, quan és la llengua del nostre poble i s'hauria de protegir per augmentar el seu ús social'. EUPV també ha dit que es posarà al costat de plataformes com Escola Valenciana per defensar les línies en valencià.

Denigració de l'escola pública
El president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Agustí Cerdà, ha criticat l'anunci definint-lo com un 'atac frontal a la llengua pròpia del País Valencià i, a més, coarta la llibertat de molts pares d'elegir la llengua amb la que volen educar els seus fills'.

Cerdà considera que el model suposarà 'un deteriorament brutal del sistema d'ensenyament públic que causarà més fracàs escolar i, per tant, contribueix a la buscada degradació de l'escola pública per part d'una dreta que està privilegiant l'escola privada'. El president d'ERPV ha assegurat que 'acabar amb l'ensenyament en valencià afectarà a la qualitat de tot l'ensenyament públic, incrementant el fracàs escolar i perjudicant la capacitat d'afrontar el futur de molts valencians i valencianes'.

'Error sense precedents'
El secretari general del PSPV-PSOE, Jorge Alarte, ha considerat 'una agressió intolerable i una greu equivocació de conseqüències nefastes' suprimir les línies en valencià i substituir-les per una línia única. Alarte ha reaccionat a través d'un comunicat a l'anunci del conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, d'impulsar un model trilingüe a l'ensenyament a partir de l'any 2012 que suposarà l'eliminació de les línies en valencià. En la seva opinió, la decisió és 'un error sense precedents perquè el consens aconseguit al voltant de la Llei d'ús i ensenyament del valencià ha demostrat ser la base d'un sistema lingüístic avaluat, eficient i de qualitat'. 



Notícies relacionades

COMENTARIS fletxa taronja

item
#14
Mercè fletxa La Plata-Buenos Aires
3 de juny de 2011, 16.07 h

Sí ,es una vergonya el que estàn fen els del PP,visca el País Valencià,i tots els de llengua catalana.


Valora aquest comentari:   votar positiu 1   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#13
Francesc fletxa Sant Pol de Mar
31 de maig de 2011, 19.31 h

Les Illes Balears i el Pais Valencia tindran governs del PP. Si aixo es el que volen que es vagin acomiadant de les seva llengua propia.
Els aspañols han aconseguit vencer les IB i el PV pero no podran amb Catalunya.
Catalunya sera independent.


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#12
VMM fletxa València
31 de maig de 2011, 18.31 h

Sóc valenciana, i molt tristament, ha arribat un punt que em fa vergonya dir ke ho sóc, sobretot després de tornar a eixir x majoria absoluta aquest govern corrupte i manipulador ke és el PP. Som molts els que volem aconseguir que la nostra llengua assolisca una normalitat lingüística al País Valencià o ke, almenys, s'aprope a la normalització ke hi ha a Catalunya, però x desgràcia a la majoria de valencians els importa ben poc la llengua, x a ells ser valencià no és res més ke me... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#11
Assumpció fletxa Barcelona
31 de maig de 2011, 17.35 h

#6 Doncs si no espabilem s'ens menjan!


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#10
Assumpció fletxa Barcelona
31 de maig de 2011, 17.32 h

Jo tampoc entenc com poden votar al PP que l'únic que fan es trèure'ls-hi la identitat. Els deuen pagar per fer-ho, i no deuen ser valencians, perquè sinó no ho entenc. I els joves valencians que fan? ja els va bé?


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#9
Eli fletxa Sabadell
31 de maig de 2011, 17.02 h

Això si que es una dictadura , aqui la tenimn , senyors dictadura linguistica amb majuscula.

Es que no mereiixen respecte els que varen donar fins i tot la vida per defensar la seva llengua?. Quina vergonya els faria si aixequessin el cap.

I els que han promogut aquesta llei els hauria de caure la cara de vergonya de renegar de la seva propia llengua per adquirri la dels altres, es clar que si en tinguessin ( de vergonya) ja no es donaria aquest cas


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#8
Miquel fletxa BCN
31 de maig de 2011, 14.11 h

Els espanyols ataquen la llengua catalana perquè estan acostumats que els catalans ajupim el cap i renunciem a parlar en català. l'exemple el trobem al Congrés espanyol, on els polítics catalans renuncien a parlar en català, col·laborant, per tant, amb els espanyols a esborrar la llengua catalana de la vida pública.

A Espanya se li ha de plantar cara en català, començant pel Congrés, digui el que digui el seu President i Reglament. Això sí que serà un punt d'inflexió, no de genuf... Llegir més


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#7 Joan Marti Benavent
Joan Marti Benavent fletxa [object Object]
31 de maig de 2011, 13.43 h

en qualsevol país normal serien traidors a la seva pàtria. ací els votem


Valora aquest comentari:   votar positiu 9   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#6
31 de maig de 2011, 11.54 h

Tan pocs valencians de veritat queden a València? i, si n'hi ha, On són?. No entenc com pot sortir amb majoria absoluta un partit com el PP que no fa més que intentar (i per desgràcia ho està aconseguint) fer desaparèixer tot vestigi d'identitat valenciana ..... no vull pensar que això pugui passar a Catalunya.


Valora aquest comentari:   votar positiu 4   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

item
#5
mario fletxa bcn
31 de maig de 2011, 10.30 h

Els valencians només poden tirar endavant si van fent capelletes i aconseguir que els altres valencians , els sords. els muts i els orbes siguin una majoria suficient per fotre al carrer aquests TERRORISTES del PP, sinó, ho tenen clar i això val per tots els PISOS que estimen la TERRA i no el PODER


Valora aquest comentari:   votar positiu 5   votar negatiu 0
Respondre comentari replica Comentari inadequat   abus

5 10 20 tots


publicitat



COMENTA fletxa taronja

El comentari s'ha enviat correctament. Pots recarregar l'article o anar a la pàgina principal

publicitat






















EDITORIAL fletxa

Del Directe a La República

Després de més d'onze anys d'incansable feina al directe!cat, en aquell llunyà abril de 2007, amb quasi 100.000 entrades registrades i milions de pàgines vistes, ha arribat l'hora de fer un pas ferm i endavant que converteixi ... Llegir-ne més

#xocdetrens fletxa






giny

giny

BLOGS enquestes

Joan Lladonet Joan Lladonet
Implants i implantació de musulmans

logo

v1.00 16 abril 2007
v2.00 16 abril 2008
v3.00 19 febrer 2010

Edita: Associació Cultural Nou País i Catmèdia Global
Desenvolupat per Tirabol

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Valenciana

Creative Commons
  • sobre els comentaris
  • Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat del mitjà digital directe!cat.