
El País Valencià clama contra la supressió de l'ensenyament en la llengua pròpia
Reaccions contràries del PSOE, Compromís, Esquerra Unida, Esquerra Republicana, Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament, UGT, CCOO i Acció Cultural a la supressió de les línies en valencià
Bona part dels partits de l'oposició al govern valencià, sindicats i entitats s'han mostrat contraris a l'anunci del conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, d'impulsar a partir del curs 2012 un nou model d'ensenyament únic que acabarà amb les línies en valencià. Així, el portaveu de Compromís, Enric Morera, ha dit que l'anunci confirma que el govern valencià 's'ha posat del costat d'eixa extrema dreta que vol fer fora de la vida pública la llengua pròpia d'este país'. Esquerra Unida de la seva banda ha qualificat la decisió d''atac a la llengua dels valencians' mentre que Esquerra Republicana considera que 'acabar amb l'ensenyament en valencià afectarà la qualitat de tot l'ensenyament públic'. Per la seva part els socialistes valencians també han criticat durament la decisió del govern valencià que han titllat de 'greu equivocació' i 'agressió intolerable' a la llengua.
En termes semblants, s'ha manifestat el Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV), que considera que el nou model no garanteix el compliment de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià ni dels decrets curriculars de primària i secundària en el qual es refereix a l'adquisició de les mateixes competències lingüístiques en valencià i en castellà.STEPV considera que el model és el mateix que ha aplicat el PP gallec i que ha comptat amb forta oposició de la comunitat educativa. El sindicat explica que rebutja aquest model perquè 'dóna per suposat que el valencià està en les mateixes condicions d'igualtat que el castellà, cosa que no és certa'
El sindicat creu que un model plurilingüe necessita d'un aprenentatge introduït 'amb criteris educatius, segons allò que la psicolingüística diu sobre l'aprenentatge de les llengües: immersió en les llengües minoritzades, assoliment de la lectoescriptura primer en una de les llengües minoritzades i després en la resta'. STEPV també observa que 'l'aprenentatge de diverses llengües ha de descansar sobre fonaments científics i no pas ideològics, i menys encara sobre prejudicis'.
La federació d'Ensenyament de Comissions Obreres del País Valencià, de la seva banda, també s'oposa al nou model indicant que és 'una mostra de poder arbitrari i autoritari i que aquells qui són elegits democràticament no poden emprar eixa confiança per destrossar els consensos bàsics sobre els quals es basen les regles de convivència i governs en un estat de dret'.
CCOO- PV qualifica la decisió com una 'agressió contra els drets lingüístics de milers d'alumnes valencianes i valencians que veuran impedit el seu accés a un ensenyament en valencià'.
També la federació d'ensenyament de la UGT s'ha mostrat en contra indicat que el govern valencià ha de 'complir amb l'estatut d'autonomia i la legalitat vigent', considerant que el nou model l'incompleix. FETE-UGT indica que el model plurilingüe real és aquell que fa del valencià llengua vehicular ja que es troba 'en situació de desequilibri'.
'Política antivalenciana del PP'
Acció Cultural del País Valencià (ACPV), de la seva banda, ha denunciat el que considera 'política antivalenciana del president Camps' que defineix caracteritzada per 'la censura, l'autoritarisme i el més profund antivalencianisme'.
'En una Europa cada vegada més globalitzada i plurilingüe, pretendre tancar televisions públiques o acabar amb l'ensenyament en llengua pròpia són mesures que van contra la direcció de la història i contra l'opinió majoritària de la societat', indica ACPV a través d'un comunicat.
L'entitat adverteix que el conseller 'encara és a temps de rectificar i no aplicar una mesura que sap que provocarà el rebuig de la comunitat educativa i dels sectors socials compromesos amb la llengua i la cultura i amb un ensenyament de qualitat i, conseqüentment, tensió social i mobilització ciutadana'.
El president més 'antivalencià'
Des dels partits polítics també s'ha rebut una forta oposició al model. Així el portaveu de Compromís, Enric Morera, considera que l'eliminació de les línies en valencià 'serà una demostració més de que Camps és el president més antivalencià de la història del nostre país i un perseguidor inesgotable de la cultura valenciana, perquè no ha tingut prou amb carregar-se el doblatge en valencià, o el teatre i la música en la nostra llengua, sinó que ha anat més enllà i s'ha carregat les línies en valencià'
'Camps és un traïdor al poble valencià i ho demostra dia a dia amb les seues polítiques antisocials i antivalencianes', ha dit Morera. El secretari general del Bloc Nacionalista Valencià ha afegit que amb aquest anunci 'el PP mostra al públic la seua vertadera i monstruosa cara' i que 'el 30 de maig de 2011 passarà a la història com un nou 25 d'abril, protagonitzat pel conseller Font de Mora i amb la complicitat del president de la Generalitat Valenciana'.
Compromís també ha informat que es posaran en contacte amb les associacions que defensen la llengua en l'àmbit educatiu, 'per a posar a la seua disposició el nostre grup parlamentari en les Corts i els nostres regidors i regidores'.
Relegar el valencià al mateix nivell que l'anglès o el castellà
Esquerra Unida del País Valencià també ha considerat que 'allunyar el valencià de l'escola és fer-lo un idioma més, amb el castellà i l'anglès, quan és la llengua del nostre poble i s'hauria de protegir per augmentar el seu ús social'. EUPV també ha dit que es posarà al costat de plataformes com Escola Valenciana per defensar les línies en valencià.
Denigració de l'escola pública
El president d'Esquerra Republicana del País Valencià, Agustí Cerdà, ha criticat l'anunci definint-lo com un 'atac frontal a la llengua pròpia del País Valencià i, a més, coarta la llibertat de molts pares d'elegir la llengua amb la que volen educar els seus fills'.
Cerdà considera que el model suposarà 'un deteriorament brutal del sistema d'ensenyament públic que causarà més fracàs escolar i, per tant, contribueix a la buscada degradació de l'escola pública per part d'una dreta que està privilegiant l'escola privada'. El president d'ERPV ha assegurat que 'acabar amb l'ensenyament en valencià afectarà a la qualitat de tot l'ensenyament públic, incrementant el fracàs escolar i perjudicant la capacitat d'afrontar el futur de molts valencians i valencianes'.
'Error sense precedents'
El secretari general del PSPV-PSOE, Jorge Alarte, ha considerat 'una agressió intolerable i una greu equivocació de conseqüències nefastes' suprimir les línies en valencià i substituir-les per una línia única. Alarte ha reaccionat a través d'un comunicat a l'anunci del conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, d'impulsar un model trilingüe a l'ensenyament a partir de l'any 2012 que suposarà l'eliminació de les línies en valencià. En la seva opinió, la decisió és 'un error sense precedents perquè el consens aconseguit al voltant de la Llei d'ús i ensenyament del valencià ha demostrat ser la base d'un sistema lingüístic avaluat, eficient i de qualitat'.